Feksofenadynę stosuje się jako lek przeciwalergiczny. Osiąga ona maksymalne stężenie w osoczu w czasie 2,6 godziny, nie przekracza bariery krew-mózg, wiąże się tylko z białkami krwi i w niezmienionej postaci wydalana jest z kałem (80%) i moczem (12%). Tylko 5% leku ulega metabolizmowi, przy czym metabolizm wątrobowy jest minimalny (poniżej 1,5%) a jego wynikiem jest nieaktywny metabolit. Czas półtrwania leku wynosi od 11 do 15 godzin – zbliża to czas jego działania do wzorca idealnego, gdyż działanie blokujące receptory histaminowe utrzymuje się nawet wówczas, gdy stężenie leku w osoczu jest minimalne.
OTC jest tylko dostępna w preparacie Allegra, reszta na Rp.
Dawkowanie po 120mg i 180mg, a przynajmniej tak są robione tabletki :)
przyda sie
W ogóle kiedyś, bodajże na czytelni medycznej, czytałem że feksofenadyna może wspomagać funkcje kognitywne. Więcej info nie znalazłem, na forum chyba też nikt nie odpowiedział na moje pytanie o to. Ktoś coś kojarzy?
Z doświadczenia na pewno jest różnica w działaniu przy stimach. Z kolei przy opio nie zauważyłem nic poza oczywiście wyłączeniem swędzenia / czerwienienia, ale to trzeba łykać przynajmniej kilka tabsów fekso i ze 600 mg ibuprofenu minimum. Oczywiście odradzam NLPZ jak ktoś żre thiocodin w dużych dawkach.
Ciekawe czy feksofenadyna jakkolwiek wpływa na OUN. Pamiętam, że przy selegilinie i PEA po wypiciu alko do imprezy, wyrzut histaminy był tak wysoki, że fekso ani loratadyna nie dawały rady, trzeba było brać starą, dobrą ceteryzynę - i jak normalnie ceta potrafi mocno człowieka usypiać i zmulić (choć znacznie słabiej niż np. hydroksyzyna) to przy selegilinie i PEA wyrównywała działanie, wyłączała wszelkie skutki uboczne typu przestymulowanie czy niepokój w dużych dawkach PEA, a przy tym nie usypiała.
Oczywiście cetyryzyna i hydroksyzyna działają też w OUN
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat
Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.
Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne
Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.
USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?
Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.