Zainteresowałeś się sterydami i zastanawiasz się, jak zacząć?
Dla początkujących obowiązuje jedna zasada: KISS – Keep It Simple, Stupid (Trzymaj się prostoty).
Im więcej substancji wrzucisz na raz, tym większe ryzyko, że skończy się to katastrofą – obrzękniętą, przepełnioną ginekomastią katastrofą. Jednak większości potencjalnych skutków ubocznych można całkowicie uniknąć, jeśli cykl zostanie przeprowadzony prawidłowo i z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności.
Wbrew temu, co często się mówi, nie uważam, że musisz osiągnąć pełen naturalny potencjał, zanim rozpoczniesz cykl. Zalecam jednak, abyś posiadał solidną wiedzę i doświadczenie w zakresie treningu i odżywiania. Ważne jest również, aby zaczynać cykl z niskim poziomem tkanki tłuszczowej – najlepiej poniżej 15%, a idealnie bliżej 10%.
Czy mogę zrobić cykl wyłącznie na sterydach doustnych?
Możesz, ale czy powinieneś? Zdecydowanie nie. Sterydy doustne silnie tłumią naturalną produkcję testosteronu.
Każdy cykl sterydowy powinien być wspierany podkładką testosteronu, która zastąpi naturalną produkcję hormonów, gdy zostanie ona zahamowana.
Bez podkładu testosteronu możesz odczuwać:
- Osłabienie i zmęczenie,
- Depresję i brak libido,
- Problemy z erekcją,
- Utratę mięśni i spadek siły – wszystkie objawy niskiego poziomu testosteronu.
tl;dr: jeśli nie chcesz się kłuć, to nie interesuj się sterydami.
A co z prohormonami?
Znów, możesz je stosować. Ale czy powinieneś? Prawdopodobnie nie. Prohormony również silnie tłumią naturalną produkcję testosteronu.
Każdy cykl – w tym na prohormonach – powinien być wspierany podkładką testosteronu, która zastąpi naturalną produkcję hormonów, gdy zostanie ona zahamowana. Bez niej możesz odczuwać typowe objawy niskiego testosteronu.
Prohormony wcale nie są lepsze (a czasami nawet gorsze) od tradycyjnych sterydów doustnych. Produkty PCT sprzedawane razem z prohormonami to często nieskuteczne dodatki. Jeśli zdecydujesz się na taki cykl, koniecznie zaopatrz się w SERMy do odpowiedniego PCT.
Czy mój cykl jest nieskuteczny?
To pytanie pojawia się na różnych forach niemal codziennie. Osoba zaczynająca cykl sterydowy zauważa, że jej wyniki nie spełniają oczekiwań i pierwszym, co przychodzi jej na myśl, jest to, że gear (substancje) są nieskuteczne. Ale czy na pewno? Czy autor robi wszystko, co trzeba, żeby osiągnąć oczekiwane rezultaty? Czy korzysta z odpowiednich wskaźników, by ocenić, czy jego gear jest legitny? Czy ma realistyczne oczekiwania na początku cyklu? W większości przypadków odpowiedź brzmi: absolutnie nie.
Nie czuję żadnych zmian.
Nie zawsze będziesz czuł różnicę podczas cyklu. Kiedy ktoś mówi, że czuje się "superludzki" po pierwszych zastrzykach testosteronu, najczęściej oznacza to, że przez całe życie miał niski poziom testosteronu, nie zdając sobie z tego sprawy, a teraz w końcu doświadczają "normalności", którą odbierają jako coś wyjątkowego.
Ale nie mam żadnych efektów ubocznych!
I dobrze. Tak powinno być. Brak efektów ubocznych nie oznacza, że twój gear nie jest legitny. Wręcz przeciwnie – możesz uważać się za szczęściarza. Czy naprawdę wolisz mieć trądzik, czuć się wzdętym i łysieć, by upewnić się, że faktycznie wstrzykujesz hormony? Jeśli zadajesz to pytanie, to najprawdopodobniej dopiero zaczynasz swoją przygodę z SAA i stosujesz umiarkowane dawki 1-2 łagodnych substancji. W takich przypadkach brak efektów ubocznych jest bardziej powszechny niż ich występowanie.
Nie przytyłem lub przytyłem bardzo mało!
Jaka jest Twoja podstawa kalorii (tzw. "maintenance")? Jak do tego doszedłeś? Proszę, nie mów, że użyłeś jakiegoś kiepskiego kalkulatora online. Jak aktywny jesteś na co dzień? Ile kalorii spalasz podczas treningu? Robisz cardio? Wszystko to się liczy. To wszystko daje Ci twoje zapotrzebowanie kaloryczne na utrzymanie wagi. Jeśli chcesz przytyć, musisz jeść więcej, niż wynosi twoje zapotrzebowanie kaloryczne, czyli być na dodatnim bilansie energetycznym.
Nie licz na to, że uda Ci się zrobić niesamowity "recomp" na bilansie neutralnym w trakcie pierwszego cyklu. Jeśli tak będziesz robił, cały cykl przeleci Ci przez palce, a na końcu nie zobaczysz prawie żadnych rezultatów.
Mój PR na ławce nie wzrósł o 50 kg z dnia na dzień…
I nie wzrośnie. Oczywiście, na cyklu będziesz zyskiwał siłę szybciej, niż w naturalny sposób, ale nie oczekuj, że staniesz się superczłowiekiem z dnia na dzień, ani nawet po jednym pełnym cyklu. Musisz dostosować swój plan treningowy, aby skupić się na stopniowym progresie.
Koncentruj się na dodawaniu małych przyrostów w wadze, powtórzeniach czy czasie pod napięciem w trakcie każdego treningu, tydzień po tygodniu przez cały cykl. Te małe, ale konsekwentne zmiany sumują się, i w ciągu 15 tygodni możesz znacząco poprawić swoje wyniki. Ale nie spodziewaj się, że staniesz się kolejnym Larry’m Wheelsem.
Zwróć uwagę na objętość i częstotliwość swojego treningu.
Upewnij się, że są odpowiednie do Twojego poziomu zaawansowania i że masz czas na regenerację między sesjami. Skup się na progresji. Pozbądź się zbędnego "śmieciowego" wolumenu, gdzie podnosisz ciężary bez większej intensywności, licząc na to, że "napełnisz" mięśnie, myśląc, że wybuchną. Tego typu treningi mogą działać dla nielicznych osób o wyjątkowych genach, ale lepiej skupić się na podstawach i dążyć do siły poprzez niską lub umiarkowaną objętość treningową.
11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
troszke mnie nie było przez problemy zdrowotne ale na cale szczescie wracam z moim planem stworzenia z hyperreala najwiekszego forum o sterydach w polsce :)
przede wszystkim prosiłbym o zmiane nazwy tematu na "FAQ - Twoj pierwszy cykl"
i jeszcze dodam że mogą być błedy (w słownictwie) bo pisze to na potężnej dawce alpry i diazepamu chociaż pozostałe FAQ pisałem rowniez na benzo a jeden na opio xD
a tutaj reszta tego co chciałbym dodać:
Czy powinienem dodać X, Y i Z, aby to nadrobić, jeśli mój gear to lipa?
Nie. Jesteś nowicjuszem w stosowaniu dopingu. To może nie być lipa i może to być problem z treningiem/żywieniem. Dodanie kolejnego środka oznacza więcej potencjalnych efektów ubocznych, które musisz kontrolować dodatkowymi lekami. Dopiero uczysz się, jak reagujesz na sam test, a jeśli spełniasz wszystkie zasady, możesz osiągnąć świetne wyniki tylko na nim, z minimalnymi skutkami ubocznymi.
Stosuję (bardzo wysoką) dawkę AI przy (relatywnie niskiej) dawce Testosteronu i czuję się kiepsko – ten Test musi być lipny!
Zaczynasz od wysokiej dawki AI i zniszczyłeś swoje E2. Dlatego czujesz się źle. Używaj AI tylko wtedy, gdy jest to konieczne i w najmniejszej dawce, jaką możesz tolerować, a najlepiej rób badania, żeby wiedzieć, kiedy to faktycznie potrzebujesz. W przeciwnym razie będziesz stosować silne leki, aby naprawić problem, który może nie istnieć, ryzykując zbytnie obniżenie E2, co może zrujnować cały cykl.
Nie czuję się strasznie napalony 24/7 i nie chcę każdej kobiety na świecie, to musi być zła jakość teścia, prawda?
Nie, to niekoniecznie prawda. To wszystko balans hormonów. Twój poziom teścia może być bardzo wysoki, ale E2 lub inne hormony mogą być lekko rozregulowane, co prowadzi do niekorzystnego stosunku hormonów, który wpływa negatywnie na libido. Z biegiem czasu nauczysz się, jakie poziomy/stosunki hormonów działają najlepiej dla Ciebie i jak je ustawić, korzystając z odpowiedniego schematu dawkowania. Pamiętaj, że na libido nie wpływa tylko Testosteron. Jesteś zestresowany w pracy? Nienawidzisz swojego zawodu? Masz lęki? Depresję? Martwisz się o wzrost kosztów życia? Masz problemy ze snem? Myślisz, że twoja dziewczyna zdradza cię z twoim kumplem? Ciężko ci będzie chcieć podrywać każdą kobietę, gdy masz takie zmartwienia i stresujące sytuacje na głowie. Na libido wpływa więcej czynników niż tylko poziom teścia.
Nie mogę uzyskać sylwetki jakiegoś fitness influencera, mimo że stosuję ten sam cykl, co on. Moje preparaty muszą być lipne!
Jest milion czynników, które różnią Twoją sylwetkę od ich, oprócz samego cyklu. Wzrost, waga, budowa ciała, tkanki mięśniowe, proporcje tłuszczu, dieta, objętość i częstotliwość treningu, intensywność – to wszystko się różni. A kto powiedział, że są szczerzy co do cyklu i dawkowania? Osoby publiczne często zaniżają dawki, aby oddać hołd swojej pracy, genetyce i konsekwencji. Jesteś naiwny, jeśli myślisz, że uda ci się odwzorować dokładnie ich sylwetkę, kopiując ich protokół cyklu.
Nie czuję nic, nie mam żadnych efektów ubocznych, moje treningi i dieta są idealne, a mimo to nie przybrałem ani kilograma.
Zrób badania krwi w trakcie cyklu i podaj wyniki. Jeśli preparaty są lipne lub mają mniej mg/ml niż deklarowane, wyniki badań jasno pokażą ten problem. Będziemy mogli wtedy stwierdzić, że to rzeczywiście lipa. Przez x lat stosowania dopingu, nigdy nie spotkałem się z preparatami, które byłyby ewidentnie lipne – używałem niemal wszystkich szanowanych labów. Myślę, że "zła jakość" to rzadkość. Jeśli stosujesz substancje, które nie pojawiają się w wynikach badań, wyślij próbkę do laboratorium, by sprawdzić skład preparatu. Większość problemów wynika z błędów w treningu lub diecie, a nie z jakości preparatu. Jeśli masz wątpliwości, zrób test krwi lub test laboratoryjny – wtedy będziesz pewien.
Nie ustawiaj sobie oczekiwań zbyt wysoko
Jeśli Twoja dieta składa się z jednego porządnego posiłku dziennie i 5 przekąsek w stylu lunchu uczniaka, to nie będziesz wyglądał jak Nick Walker w najbliższym czasie. Właściwie, może nigdy nie będziesz wyglądał jak on ani jak jakikolwiek IFBB Pro. Twoja genetyka będzie miała decydujący wpływ na 95% Twojego potencjału i nawet jeśli zrobisz wszystko perfekcyjnie, po pierwszym cyklu będziesz wyglądał jak nieco grubsza, pełniejsza, silniejsza wersja siebie z trochę bardziej zaokrąglonymi barkami, bardziej wyraźnymi trapami i kilkoma dodatkowymi żyłami na ramionach, kiedy masz dobrą pompe. Może 1 na 50 osób będzie świetnym responderem i skończy cykl z dramatyczną zmianą.
Podstawowy cykl masowy
Podstawowy cykl masowy zalecany w kulturystyce to 12–20 tygodniowy cykl testosteronu, w trakcie którego utrzymuje się umiarkowany nadmiar kalorii, koncentrując się na jak największym przyroście masy mięśniowej przy minimalnym wzroście tłuszczu. Celem jest progresywne zwiększanie obciążeń w treningach i stopniowy przyrost masy mięśniowej.
Testosteron jest jednym z najsilniejszych narzędzi, jeśli jest stosowany odpowiednio. W okresie 16 tygodni można spodziewać się przyrostu masy mięśniowej wynoszącego około 1,8-3,6 kg, z wyłączeniem wody i przyrostu tłuszczu. Jest to związek o stosunkowo łagodnym działaniu, który w przypadku właściwego dawkowania i przestrzegania zasad cyklu, nie powoduje istotnych efektów ubocznych. W typowym cyklu masowym można oczekiwać przyrostu masy ciała na poziomie około 9 kg, z czego po zakończeniu cyklu około 2-3,5 kg zostanie utracone w wyniku usunięcia nadmiaru wody i glikogenu. Pozostała masa to najczęściej podział na przyrost mięśni i tłuszczu.
Zakup leków wspomagających
Zaleca się zakup leków takich jak inhibitor aromatazy (AI) oraz selektywne modulatory receptora estrogenowego (SERM) w wersji farmaceutycznej, jeśli to możliwe. Testosteron może pochodzić zarówno z apteki, jak i z undera (laby podziemne), jednak należy dokładnie sprawdzić recenzje i opinie na temat danego producenta przed dokonaniem zakupu, aby upewnić się co do jakości produktu. co do tego odsyłam do tematu "lipa czy kosa" lipa-czy-kosa-opis-podziemnych-firm-pro ... 62664.html
Niezbędne rzeczy
Testosteron Enanthat lub Cypionat – 4 x 10 mL fiolki (zwykle dawkowane 250-300 mg na mL)
Inhibitor aromatazy (AI) – takie jak anastrozol lub exemestan
Leki na PCT (Post Cycle Therapy)
- Gonadotropina kosmówkowa ludzka (hcg)
- Woda bakteriostatyczna do hcg
- Clomidfen
- Tamoksyfen
(do edycji gdy ukończe artykuł o PCT)
Strzykawki i igły
- Strzykawki Luer Lock
- Igły 1.2x40 do pobierania
- Igły 0.7-0.8x35-40 do wstrzykiwania w pośladki
- Igły 0.4-0.6x20-35 do wstrzykiwania w inne miejsca (nie potrzebne jeśli tylko wstrzykujesz w pośladki)
- Waciki nasączone alkoholem
- SERM (Selektywne modulatory receptora estrogenowego) w przypadku problemów z ginekomastią:
- Raloksyfen
- Tamoksyfen
Dlaczego 4 fiolki Testosteronu?
Na wielu forach zaleca się początkującym użytkownikom sterydów cykle trwające 10-12 tygodni. 10 tygodni to trochę za mało. 12 tygodni jest w porządku, ale zazwyczaj zostanie ci trochę testosteronu w fiolce. Z tego powodu warto rozważyć cykl trwający 16-20 tygodni. Ponieważ jest to Twój pierwszy cykl, który prawdopodobnie przyniesie jedne z najbardziej dramatycznych rezultatów (zakładając, że dieta, trening i odpoczynek są odpowiednie), ważne jest, aby znaleźć balans między maksymalizowaniem wyników a minimalizowaniem czasu potrzebnego na regenerację po cyklu oraz ewentualnymi efektami ubocznymi. wielku ludzi zdecydowanie zaleca przeprowadzenie PCT po pierwszym cyklu, zamiast decydować się na tzw mostki chociaż według autora lepiej jest robić mostki jeżeli planujesz w przeciągu do około pół roku zaczynać następny cykl. (będzie to wyjaśnione w FAQ o mostkach).
Testosteron Enanthat czy Testosteron Cypionat?
Jaka jest różnica?
W zasadzie żadna. Nie ma to większego znaczenia przy wyborze jednego lub drugiego dla naszych celów. Szczegóły poniżej:
- Estry tych testosteronów są prawie identyczne, z taką różnicą że z Cypionat jest będącym odrobinę cięższym.
Oznacza to, że w Enanthat jest o około 1% więcej samego hormonu testosteronu.
- Czas półtrwania również jest prawie identyczny z tym że Cypionat jest lekko dłuższy.
To powoduje, że Cypionat może dawać nieco bardziej stabilne poziomy testosteronu w organizmie.
- Dla niektórych osób może wystąpić niewielka różnica w potencjalnym bólu po wstrzyknięciu (PIP - Post Injection Pain). Wynika to z faktu, że Cypionat ma wyższą temperaturę topnienia niż Enanthat, przez co Cypionat jest bardziej podatny na powodowanie PIP. Wszystko zależy od tego, jak twój testosteron został przygotowany przez lab.
kIeDy tEsTosTerOn zAcZniE DziAŁaĆ??
Bądź cierpliwy. To maraton, nie sprint.
Szczyt poziomu Testosteronu
Stężenia testosteronu w surowicy krwi szybko rosną do poziomów suprafizjologicznych.
Poziomy testosteronu Enanthat osiągają szczyt już około 6-10 godzin po wstrzyknięciu.
Testosteron Cypionat wykazuje bardzo podobną farmakokinetykę do Enanthatu, z szczytowymi stężeniami w surowicy występującymi krótko po wstrzyknięciu.
Jednakże, nawet jeśli poziom testosteronu jest wysoki, nie oznacza to, że natychmiast zamienisz się w Hulka. Zwiększona synteza białek jest procesem metabolicznym o długoterminowym charakterze, który jest kontrolowany przez jądro komórkowe.
Testosteron E i C potrzebują od 14 do 19 dni, aby całkowicie nasycić organizm, w zależności od Twojego indywidualnego metabolizmu.
Prawdopodobnie zaczniesz zauważać lepszą regenerację oraz łagodny przyrost masy ciała w okolicach 3–4 tygodnia.
Początkowo nie zauważysz wielu zmian, poza poprawą regeneracji, chyba że miałeś wcześniej niski poziom testosteronu.
Ile AI będę potrzebować?
Mam nadzieję, że wcale!
Ilość AI, którą będziesz potrzebować, może się różnić w zależności od osoby, dlatego zaleca się wykonanie badań krwi, aby dostosować odpowiednią dawkę. W praktyce będziesz musiał zastosować metodę prób i błędów, aby znaleźć idealną dawkę AI, która zapewni odpowiedni balans testosteronu i estrogenu w Twoim indywidualnym „sweet spot”. Nie ma uniwersalnego stosunku testosteron:estrogen, ponieważ każdy ma inny współczynnik konwersji, populację i gęstość receptorów, metabolizm hormonów itd. Niektórzy użytkownicy nie potrzebują żadnego AI. W przypadku użytkowników, którzy mają potwierdzone problemy z podwyższonym estrogenem (potwierdzone objawami ubocznymi i/lub wynikami badań krwi), większość użytkowników znajdzie dawkę 0,5 mg anastrazolu lub 12,5 mg exemestanu co 3-3,5 dnia (E3D lub E3.5D) jako odpowiednią. Niektórzy mogą potrzebować częstszych dawek (EOD). Inni mogą potrzebować mniej niż E3.5D. Ale nigdy nie przyjmuj AI zapobiegawczo.
Niektórzy w ogóle nie potrzebują AI. Jest to kwestia, która może się bardzo różnić w zależności od osoby.
Jest MAŁO PRAWDPODOBNE, że będziesz potrzebować tej dawki przy 500 mg testosteronu, ale sugeruje się, abyś miał wystarczającą ilość, by móc stosować 1 mg Arimidexu co drugi dzień (EOD) lub 25 mg Aromasinu co drugi dzień (EOD). Będzie to więcej niż potrzebujesz w rzeczywistości.
PAMIĘTAJ: Wykonaj badania krwi, aby dostosować dawkę AI, której możesz potrzebować.
Kiedy zacząć stosować AI?
Istnieją dwie szkoły myślenia:
1. Stosowanie zapobiegawcze (np. przed wystąpieniem wysokiego ciśnienia krwi, obolałych sutków itd.)
2. Stosowanie tylko wtedy, gdy zauważysz objawy (trądzik, wzdęcia/zatrzymywanie wody, wysokie ciśnienie krwi, piekące sutki) (PREFEROWANE)
Preferowaną metodą jest stosowanie AI tylko wtedy, gdy objawy wymagają interwencji.
Dlaczego?
Estrogen (E2) ma silne właściwości anaboliczne, jest kardioprotekcyjne i neuroprotekcyjne, oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Spadek poziomu E2 może prowadzić do znacznie gorszych skutków ubocznych niż jego nadmiar, a estrogen powinien być proporcjonalnie wysoki, tak jak testosteron, pod warunkiem, że objawy nie wymkną się spod kontroli.
Ginekomastia rozwija się przez kilka tygodni, a nowe przypadki ginekomastii mogą być skutecznie leczone za pomocą SERM-ów, jednocześnie kontynuując cykl.
Wzrost Estradiolu
Wzrost testosteronu wiąże się bezpośrednio ze wzrostem Estradiolu (E2). Nie jest to zaskakujące, ponieważ aromatyzacja testosteronu powoduje wzrost poziomu estradiolu tuż po wstrzyknięciu.
Przykład:
Jedno z badań wykazało, że po wstrzyknięciu 200 mg Testosteronu Enanthate, poziom E2 wzrósł znacząco już po 6 godzinach, a szczyt wystąpił po 2 dniach (wyjściowy poziom E2 wynosił 23 ± 4 pg/ml, osiągnął szczyt po 2 dniach na poziomie 45 ± 4 pg/ml). Z kolei mężczyźni z hipogonadyzmem mieli również znaczny wzrost po 6 godzinach i szczyt w dniu następnym, osiągając bardziej optymalny poziom (wyjściowy poziom E2 wynosił 7,2 ± 2 pg/ml, osiągnął szczyt po 1 dniu na poziomie 29 ± 4 pg/ml). Inne badanie potwierdziło ten poziom zmian u mężczyzn z hipogonadyzmem.
Po wstrzyknięciu 200 mg Testosteronu Cypionatu, poziom E2 wzrósł znacząco z wartości 26,2 ± 14,9 pg/ml do 76,9 ± 26,3 pg/ml po 4-5 dniach.
Te badania pokazują, że mimo że są one podobne, Testosteron Enanthat osiąga szczyt poziomu E₂ szybciej niż Testosteron Cypionat (wskazówka: Test Cypionat osiąga szczyt poziomu testosteronu wolniej niż w innych badaniach). Ważne jest, aby pamiętać, że te szczyty są chwilowe – po nich poziomy zaczynają spadać, ale z każdym nowym wstrzyknięciem osiągasz kolejny szczyt, aż do momentu osiągnięcia nasycenia. Należy pamiętać, że około 94% nasycenia organizmu testosteronem osiągniesz pod koniec czwartego tygodnia, a do 5. tygodnia powinieneś zauważyć, czy dawka AI działa na Ciebie, ale po 5-6 tygodniach wykonaj badania krwi, aby to potwierdzić.
Kiedy zacząć monitorowanie E2?
Zakładając, że jesteś zdrowym, młodym mężczyzną z normalnym poziomem testosteronu, który stosuje Test E lub C i masz odpowiedni poziom tłuszczu (idealnie poniżej 15%), a przed rozpoczęciem cyklu nie miałeś podwyższonego poziomu E2:
- Zwykle zaczniesz odczuwać wysokie objawy estrogenowe po trzecim wstrzyknięciu.
Przykład:
Jeśli wstrzykujesz testosteron w poniedziałki i czwartki:
- Wstrzykujesz swoją pierwszą dawkę SAA w poniedziałek.
- Zaczynasz stosować AI tylko wtedy, gdy zauważysz wyraźne objawy po kolejnym wstrzyknięciu w poniedziałek.
W razie wątpliwości, regularne badania krwi będą najlepszym rozwiązaniem.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Zrobimy nieco inaczej. Usunę post mój i @Vetulani44 tak, żeby Twój był jeden pod drugim.
To poprawi czytelność.
Tylko daj znać jaki ma być tytuł tematu.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
a reszte mozesz zrobic tak jak napisales - usun swoj post i vetulaniego i bedzie si
potrzebuje tez pogrubienia do "Ile AI będę potrzebować?", "Kiedy zacząć stosować AI?", "Dlaczego?" "Wzrost poziomu estradiolu" "Kiedy zacząć monitorowanie E2?" oraz "przykład (na samym doslownie koncu)" to wszystko jest na samym koncu z size 120
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/0/09456ffc-ec0a-43d0-952a-6786851d3040/detergenty.png?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250515%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250515T085502Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=a61ba0cce188d254c255724ce7382c6fe2357d550d725340922a3e63c41cde4e)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/lice.jpg)
Turcja: Całe miasto na haju po spaleniu 20 ton marihuany przez policję w centrum miasta
W tureckim mieście Lice 25 000 mieszkańców zostało nieumyślnie odurzonych dymem z marihuany po nieprofesjonalnej akcji spalania 20 ton marihuany. Sprawdź, co się wydarzyło.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/thcliquors.jpg)
Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków
Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alcohol_vs_marijuana.jpg)
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd
Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.