Pochodne dwuazepiny, które produkowane są jako preparaty lecznicze.
ODPOWIEDZ
  • 355 / 98 / 0
@cpunek43 Cześć. Oczywiście, że możesz się uzależnić. Teoretycznie estazolam można bezpiecznie stosować do czterech tygodni, a przy dawkach większych niż 2 mg objawy uzależnienia fizycznego mogą wystąpić już po trzech tygodniach leczenia.
Mimo wszystko jest to dość bezpieczna benzodiazepina, ale w porównaniu do np. zolpidemu, czy innych "zetek" nie działa selektywnie i tylko nasennie. Ma również trochę słabsze od nasennego działanie przeciwlękowe, uspokajające, jeszcze słabsze rozluźniające mięśnie i najsłabsze przeciwdrgawkowe.

Jeśli czujesz się dobrze i nie ciągnie cię psychicznie do wzięcia estazolamu, tzn. nie daje ci on jakiejś ogromnej ulgi, czy "uwalenia" jak np. alkohol, tylko sobie smacznie śpisz to raczej nie jesteś uzależniony psychicznie. Uzależnienie fizycznie natomiast to tylko kwestia czasu, ale przy dawce 2 mg i trzech tygodniach leczenia możesz czuć się jeszcze w miarę bezpiecznie. Jeśli działanie leku zacznie słabnąć to znak, że coś się dzieje (rośnie tolerancja). Jak nie chcesz się wkopać zwiększając dawkę, to najbezpieczniej zrobić sobie wtedy przerwę i przerzucić się na 2-3 tyg. na jakieś inne leki, jak np. kwetiapina, mirtazapina, albo połączenie ich obydwu.
  • 118 / 25 / 0
Głupie pytanie, oczywiście, że można się od niego uzależnić, jak od każdego benzo. Fizycznie możesz się wjebać po pół roku załóżmy dopiero, psychicznie od razu jak problemy ze snem są efektem lęku, uczucia napięcia ciała i innymi efektami, które benzodiazepiny łagodzą lub likwidują i ich działanie będzie ci pomagać w tych sprawach. Psychicznie możesz uzależnić się więc od razu. Nie polecam, odstawienie jest możliwe jeśli już tylko na 3-4 tygodniowym detoksie, samemu odstawia może 1 na 100 osób. Poczytaj benzodiazepiny- odstawianie to zobaczysz jak ludzie się oszukują i odstawiają 3 lata i dalej biorą,.ale już są na małej dawce, więc uważają, że są wolni. A tu biorą dalej. I nie odstawiają nigdy. Benzo to leki ostatniego rzutu jak ktoś napisał, nie powinni lekarze tak lekką ręką ich wypisywać, bo ogromnie ryzykują u pacjentów uzależnienie od tego typu leków.
Uwaga! Użytkownik Maykell85 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Próbował ktoś brać estazolam jak alpre czy klony? Tzn używanie go normalnie w ciągu dnia do ogarniania różnych spraw. To jedyne benzo które aktualnie mam i to w dość sporej ilości, ale strasznie mnie zamula i zastanawiam czy jest na to jakiś sposób, może sporo kofeiny/jakieś stimy w małej ilości?
  • 190 / 19 / 0
Jak chcesz rekreacyjnie to kawka albo dwie i będzie git. Ale skoro cie zamula to po 1 zastanow się czy warto, a jak już musisz to po 2 zobacz czy z kawą będzie ok,jak mie to se daruj i na sen zostaw. Ale ogólnie jak się potrafi to też można się pobawic :p
Najlepiej MJ i nic więcej :P
  • 927 / 289 / 5
@Auferek zobacz z mniejszą dawką, i mieszanie z stimami to zły pomysł, bardzo.
"Nie istnieję, nigdy nie istniałem, ale skoro Ty już istniejesz to może i ja zaistnieję."
"Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 56 / 6 / 0
Estazolam się nie nadaje jako "rekreacyjne" benzo i tyle. Nie raz go próbowałem, chyba że do pójścia spać.
  • 24 / 4 / 0
Jol, czy estazolam 4 lata po terminie będzie działał, jak myslicie? A i czy nie ma jakiegoś zagrożenia, bo np jakaś reakcja w tabletkach zaszła?
  • 1121 / 153 / 0
@Altruista Jadłem nie raz nie dwa tabletki po terminie, klepały bez zarzutu.
"Nieśmiertelny jak Ciro Di Marzio"

Chcesz coś ważnego ode mnie? Jestem mniej na forum, zajmuje się raczej tylko "moderacją", masz coś ważnego? to zapraszam PW, czad
  • 4894 / 853 / 0
Jedyne co się mogło stać, to spadek mocy.
Uwaga! Użytkownik F6mGCrx3 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 42 / 6 / 0
Oczywiście że Estazolam nawet po terminie powinien klepać ale czy wy jakąś faze po tym odczuwacie czy was od razu zmula do spania? Ja nie czuje nic po tym, po za tym że chce się mi spać.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Duda: prezydent nie może mieć nałogów, które wpływają na jego świadomość

Zwierzchnik sił zbrojnych nie może mieć nałogów, które powodują, że nie w pełni świadomie będzie podejmował decyzje w najważniejszych sprawach - powiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda. Dodał, że całkiem byłoby rozsądne, gdyby rzeczywiście taka kwestia była sprawdzana.

Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Ksiądz podejrzany o posiadanie mefedronu. Prokuratura prowadzi dochodzenie

Prokuratura Rejonowa w Grodzisku Mazowieckim nadzoruje postępowanie wobec księdza z Archidiecezji Warszawskiej. Duchowny usłyszał zarzuty posiadania mefedronu i jego nieodpłatnego udzielenia innej osobie.