1. Posiadam ok. 3 op. escitalopramu- przeterminowanego o ok. 2 lata.
Czy Esci z takim terminem ważności będzie działał normalnie?
Cały ten czas trzymany był w zaciemnionym miejscu (szafka), oblistrowany, opakowany.
2. Czy stosowanie jakichkolwiek używek przekreśla efektywne działanie leku? Rekreacyjnie NIC?
W sumie zaprzestałem jakiś czas temu terapii na własną rękę, z uwagi na to, że lubiłem sobie
lekko poużywać. Wciąż lubię, stąd pytam czy musiałbym być w 100% czysty od wszystkiego?
kaneshiro pisze:2 pytania dot. Esci:
1. Posiadam ok. 3 op. escitalopramu- przeterminowanego o ok. 2 lata.
Czy Esci z takim terminem ważności będzie działał normalnie?
Cały ten czas trzymany był w zaciemnionym miejscu (szafka), oblistrowany, opakowany.
2. Czy stosowanie jakichkolwiek używek przekreśla efektywne działanie leku? Rekreacyjnie NIC?
W sumie zaprzestałem jakiś czas temu terapii na własną rękę, z uwagi na to, że lubiłem sobie
lekko poużywać. Wciąż lubię, stąd pytam czy musiałbym być w 100% czysty od wszystkiego?
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
@kaneshiro
To masz prochow na 3 miesiace, ledwo sie rozkreci i bedzie po wszystkich chyba ze chcesz isc do psychuszka po wiecej. Z terminem nie powinno byc problemu, bedzie dzialac. Nie mysisz przerywac terapi innymi uzywkami ale faktycznie nie w opor to bedzie ok. Najgorsza niestety jest nafta przy tego typu prochach bo roznie ludzie reguja.
A mianowicie, biorę Escitalopram 10mg od około miesiąca i naszło mnie na kokę w formie cracku. Czy można łączyć te dwie rzeczy? Czy jednak powinnam odstawić na jakiś czas Escitalopram?
jogurt pisze:Ja w końcu zostałem przy esci. Dostałem pregabe dodatkowo. Mało bo 75mg ale będzie dobrym mam nadzieję.
14 września 2018Jedwabniczek pisze: biorę Escitalopram 10mg od około miesiąca i naszło mnie na kokę w formie cracku. Czy można łączyć te dwie rzeczy? Czy jednak powinnam odstawić na jakiś czas Escitalopram?
Pewnie właśnie Escit zaczął działać, poczułaś się pewnie, i to jest właśnie skutek.
Ja po Escit. czułem się bardzo pewny siebie , i zdecydowany, myślę, że szkoda byś po miesiącu już go odstawiała, daj mu jeszcze czas, a może poczujesz że da Ci więcej. Jeśli chcesz przerwać i zacząć brać powiedzmy za dzień , to ok , ale jeśli chcesz do niego wrócić po powiedzmy tygodniu, to już bez sensu. skuteczność tych leków opiera się na regularnym i długim okresie stosowania.
Sam autor waha się czy można stosować taki miks, zalecam ostrożność! misspill
1. O której porze dnia wrzuca się a-depresanta ? Myślałem nad 5mg z samego rana, przez kilka dni później wskoczył bym na 10mg.
2. Czy jest interakcja z kwetiapiną która jem na noc ?
3. I czy od czasu do czasu można kodeine ? 1-2 w tygodniu.
14 września 2018nudanudanuda pisze:
Ja walczę już tydzień przy 15mg esci i „trochu w 10%” lepiej ale to jakieś dla mnie i tak placebo.
14 września 2018Topnik pisze: @jogurt niestety euforia jako ubok szybko znika, ale cale szczecie by by ludzie to jak benzo lykali. Po kilku dniach nawet jak bralem 2x150 to sam efekt leczniczy mi chyba zycie uratowal.
@kaneshiro
To masz prochow na 3 miesiace, ledwo sie rozkreci i bedzie po wszystkich chyba ze chcesz isc do psychuszka po wiecej. Z terminem nie powinno byc problemu, bedzie dzialac. Nie mysisz przerywac terapi innymi uzywkami ale faktycznie nie w opor to bedzie ok. Najgorsza niestety jest nafta przy tego typu prochach bo roznie ludzie reguja.
Bardziej mnie zastanawia, czy psychodelik albo zioło raz na weekend może zakłócić akcję "leczenie".
Z drugiej strony nie wiem czy nie odpuścić z farmakoterapią, bo na zwykłą (psycholog) się na pewno nie zdecyduję (brak czasu). A sam psychiatra + leki to chyba słabo? Zakładam, że w ten sposób lek działa tylko "przeciwbólowo", a łykanie chemii bez widoków na jej odstawienie we względnie niedalekiej przyszłości mi się nie widzi.
Polymerase- Escitalopram zaleca się brać z rana.
Rano najlepiej, bo są problemu ze spaniem jak późno wrzucisz.
Z kwetiapiną nie powinno być interakcji. Byłem w zeszłym tyg u świrologa i właśnie taki stack dostałem. Escitalopram przez pierwsze 5 dni 5mg rano i kwetiapinę na noc.
Później zwiększyć Esci do 10 mg raz dziennie .
5 dni biorę samo Esci ( kwetiapinę odstawiłem 3 tygodnie temu i na razie nie chce wracać )
Nie wiem czy to placebo czy jak, ale poprawę odczułem już od 2giej tabletki.
Znikły mi takie objawy jak lekka nerwica tj. szuranie nogami, poranna deprecha , deprecjonujące mnie myśli, poczucie beznadzieji czy huśtawka nastrojów.
Jestem jak na razie mega zadowolony.
Mam nadzieje, że szybko leczenie mi się nie znudzi. Stan uważam już za zadowalający, ale nie sugerujcie się mną, bo to mój 2gi antydepresant w życiu. Wcześniej brałem kilka tyg prozac ale przerwałem i wróciłem do ćpania, więc nawet się nie rozkręcił za bardzo.
Co do ćpania to kodeina podobno działa normalnie . Sam planuje na kuracji "na sportowo" zarzucić jakieś opio / wypić piwo /2 .
The methapor of Life
ledzeppelin2@safe-mail.net
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/0/08ab3eaa-7638-4652-bc12-68ece1b2d0fe/milocardin_afobam.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250606%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250606T174302Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=eb342d207eee63683eb07603b62fa5f708c7ce8ad796f09e8e2840b6372d0a14)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mjleaves.jpg)
Polska zmaga się z "treatment gap". Psycholog: etykieta ćpuna blokuje dostęp do pomocy
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/nawrocki-snus_0.jpg)
Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi
Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/forestgumprunin.jpg)
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana
Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/narkotyki-i-euro.jpg)
Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą
Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.