04 lutego 2020WrakCzlowieka pisze: Różnej maści perypetie z układem trawiennym to normalka dla wielu osób na początku leczenia antydepami i nie tylko esci może takie coś powodować. Minie pewnie najpóźniej za parę dni.
A na dawce 5mg to sobie poczekasz na pełnię pozytywnych efektów i z negatywnymi trochę pomęczysz. Wiem bo sam tak nisko zacząłem i nie podnosiłem bo uboki mocną mnie wytarmosiły. Przy innym podejściu zacisnąłem zęby i na 10mg od początku było łatwiej i szybciej. Jakiś konkretny powód czemu tak niska dawka? Z tego co pamiętam to jest to minimum poniżej którego lek wykazuje znikome działanie terapeutyczne i bliżej mu już wtedy do placebo.
Psychiatra stwierdził, że mam przez kilka dni pobrać sobie 5mg, a potem wskoczyć na 10mg, żeby szoku nie było. Więc dzisiaj zaczynam 10mg.
04 lutego 2020WrakCzlowieka pisze: Wtedy kiedy miałem ten instant release (nie pamiętam jak sie nazywał, chyba miał dopiskę CR? takie małe tabletki białe, bez powlekania) to tak, 75mg wystarczało, potem 100mg. Sen się ustabilizował w miarę jak różne uboki escitalopramu znikały i poruszyłem kwestię przejścia na Trazodon XR (duże tabletki, powlekane). Mówiłem lekarzowi że dużo dobrego słyszałem o tym leku, że ogólnie na esci wszystko fajnie tylko huśtawka nastrojów się utrzymuje i nerwowość, zgodził się na zmianę leku. Brałem 150mg tylko (chociaż niektórym trzeba spoooro więcej), rano bo rano też brałem esci. Kilka dni byłem bardziej zmulony w ciągu dnia ale to szybko przeszło a pozytywne efekty zostały do końca stosowania. Nie da się tym ućpać, nie ma żadnej wartości "rozrywkowej" (chociaż... ludzie tu nawet neuroleptyki ćpali) więc każdy lekarz bez oporów powinien ci to dać.
Czy moge do porannego 15mg esci wrzucac od razu 150 trazodonu xr czy jakos inaczej to rozpocząć? Jakis tips? Wiem ze jedno i drugie dziala na sero a nie chc3 by stało sie coś nie po mojej myśli.
Myślę że jak wrzucisz 150 rano to może trochę mocno zmulić, lub nawet uśpić. Zacznij od małych dawek na wieczór, daj sobie parę dni żeby ocenić jak na ciebie działa i co tu zmienić. Nie spiesz się, to najważniejsze w leczeniu.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
Ok dzięki za odpowiedź. Ja problemu z zasypianiem nie mam na ten moment. Było ale przeszło. Za to stabilizacja nastroju całkiem by mi sie przypadła, poza tym chodzę lekko poddenerwowany, esci podziałal na natrectwa, jestem spokojniejszy w relacjach, duzo ciężej mnie sprowokować, ale taki maly nerwik nie wiadomo skad jest, wiec mam nadzieje ze to pomoże. No i oczywiście łóżko number 1 powód ponieważ można sie kochać , ale nie ma jakiegoś pociągu, libido niziutko, a no i trazodon wydłuża stosunek jak juz kilka osób to potwierdziło i ja od siebie powiem ze ten cr tez mi wydłużal. Zdam relacje jak to wygląda dalej :)
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/image-1-1038x692.png)
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych
W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/3-446297.jpg)
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji
Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.