21 marca 2020Ilmostro pisze: Niestety nic nie wyrosło bd wysiewał następne 15 nasion inna metoda dam znać
Kuurwa, a ja chciałem próbować z ephedrą, czytam o niej i czytam, ale z każdym przeczytanym słowem coraz bardziej jestem pewien że bym nie podołał nawet. Z początku myślałem że to nie jest roślina wymagająca specjalnych umiejętności tylko raczej czasu i chęci. A ze mnie ogrodnik taki jak z naszego prezydenta samodzielny człowiek. Ale jakby komuś jeszcze poza jedną osobą udało się to wyhodować u nas to prosiłbym o jakieś porady, informacje, cokolwiek. No chyba że ktoś jest ale się tym nie pochwalił, w ogóle mało na forum o tym zielsku.
20 lipca 2018Amffaa pisze: Ania a nie lepiej po prostu zajebać kreskę dobrej amf?
19 lutego 2025london5 pisze: Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
Ona na pustyni naturalnie rośnie to niby powinna byś łatwa w uprawie :D
Brakuje mi tylko informacji jakie Ph powinna mieć gleba?
Suitable pH: acid, neutral and basic (alkaline) soils. It cannot grow in the shade. It prefers dry or moist soil and can tolerate drought.
Btw możesz dać jakieś porady, będzie mi bardzo miło bo chyba kupię sobie tunel foliowy i będę tam sobie sadził różne roślinki ciekawe to i przy okazji ephedrą mógłbym się zajmować. Dzięki wielkie ^^
19 lutego 2025london5 pisze: Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
Jakie jeszcze chcesz tam rośliny uprawiać?
No więc poza ephedrą będę sadził werbenę, korzeń afrykański (Silene Capensis), passiflorę, kannę, daggę, wilec i chyba belladonnę. Oczywiście tylko niektóre z tych roślin posadzę w tunelu, większość na zewnątrz. I będą to raczej malutkie ilości, z żadną z tych roślin nigdy nie miałem w rzeczywistości kontaktu, także to bardziej eksperyment. Najbardziej mi zależy na ephedrze, bo ta roślina mnie po prostu całkiem ciekawi i jej wysieję najwięcej. Może jeszcze przy okazji zajmę się jakimś pejotlem dla frajdy. I parę innych, ale to też na wysiewki parapetowe chyba sobie wezmę. Głównie koncentruję się mimo wszystko na ephedrze. Daj znać jak ci idzie, bo u mnie to jeszcze parę tygodni na pewno zejdzie, jak nie więcej :(
Tak też dopiero sie zaczynam bawić w takie wymyślne rośliny co prawda mam wykształcenie rolnicze ale do hodowli nasionek w doniczce wiele mi nie pomoże :D
Ephedra jest o tyle dobra że jak już wyrośnie chociaż jedna roślina i trochę podrośnie to można ją łatwo rozmnażać z rozłogów podobnie jak perz czy skrzyp polny.
Musisz jeszcze doczytać czy tamte rośliny też lubią suchy klimat czy bd w stanie zapewnić w jednym tunelu odpowiednie środowisko dla wszystkich roślin.
Jak uda Ci sie w doniczce wyhodować ephedre to trzeba ją najpierw hartować po kilka minut wystawić na dwór co dziennie zanim sie ją przesadzi, teraz już sie robi coraz cieplej to też ułatwia zadanie :)
23 marca 2020Ilmostro pisze: Czarnoziemy to najbardziej urodzajne gleby klasy 1 nie mylić z torfami.
Tak też dopiero sie zaczynam bawić w takie wymyślne rośliny co prawda mam wykształcenie rolnicze ale do hodowli nasionek w doniczce wiele mi nie pomoże :D
Ephedra jest o tyle dobra że jak już wyrośnie chociaż jedna roślina i trochę podrośnie to można ją łatwo rozmnażać z rozłogów podobnie jak perz czy skrzyp polny.
Musisz jeszcze doczytać czy tamte rośliny też lubią suchy klimat czy bd w stanie zapewnić w jednym tunelu odpowiednie środowisko dla wszystkich roślin.
Jak uda Ci sie w doniczce wyhodować ephedre to trzeba ją najpierw hartować po kilka minut wystawić na dwór co dziennie zanim sie ją przesadzi, teraz już sie robi coraz cieplej to też ułatwia zadanie :)
Poniżej załączam cytat ze źródła - strony sklepu zajmującego się takimi ciekawymi nasionkami. Dzisiaj składam zamówienie.
This Ephedra species grows in dry locations at higher altitudes in northern China. Mineral cactus soil is especially suitable for sowing. Ma Huang prefers sunny and sandy locations, e.g. in a rock garden.
Sow seeds indoors in sandy soil. Do not cover the small seeds, but press gentle into the earth. Keep seeds in constant moisture with temperatures of about 20 °C (68 °F). Although Ephedra sinica seeds germinate well, the seedlings require a lot of attention and are very sensitive to waterlogging! Established plants are drought resistant and hardy. Occasional pruning encourages growth.
Dużo ciekawych informacji, na mojej stronce pisze zeby przysypać nasionka a tu pisze zeby je tylko przycisnąć palcem.
W końcu nam sie uda :D
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/7/73ba2534-9153-450a-9766-809db70a3931/izba-kontroli-dopow.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250513%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250513T135903Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=957dd5246f14f1e7c2a7f9eeaeae95d599ed7178ba7fc4196629430768a3e481)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jelitko.jpg)
Częste używanie konopi ma związek ze zwiększoną śmiertelnością pacjentów z rakiem jelita grubego
Osoby z rakiem jelita grubego i udokumentowaną historią częstego używania konopi były ponad 20 razy bardziej narażone na śmierć w ciągu pięciu lat od diagnozy w porównaniu z osobami bez takiej historii - informuje pismo „Annals of Epidemiology”.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/5514.jpg)
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]
Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/psychodeliki-medytacja-wplyw_0.jpg)
Czy psychodeliki mogą wspierać praktykę medytacyjną? Analiza nowego badania
Czy psychodeliki mogą poprawić jakość medytacji? Nowe badanie opublikowane w PLOS ONE sugeruje, że tak! Aż 73,5% uczestników (634 osoby z 863) uznało, że doświadczenia psychodeliczne miały pozytywny wpływ na ich praktykę medytacyjną.