Dział poświęcony najprostszym pochodnym amfetaminy, oraz niej samej. To grupa stymulantów - oddziałują na układ katecholaminowy.
Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 11 / 2 / 0
Słuchajcie jestem dziadkiem, 44 letnim dziadkiem który jechał łostro na stymulantach i wysokofunkcjonował. Stało się tak że się wyleczyłem psychoterapią, w nawiasie mówiąc naprawdę polecam chociaż spróbować. Doszedłem do momentu kiedy stwierdziłem że zacznę przeżywać te emocje na trzeźwo. Życie przez chwilę stało się mniej dramatyczne ale od pewnego czasu, przez stres ale też po ustaniu działania wszystkich leków których nie biorę już kilka miesięcy po stabilizacji zaczęła się jazda prokastynacja rozpoczynanie 10 rzeczy na raz, brak decyzyjności , rozjebanie ogólne a mam pod sobą 6 pracowników powoli się rozpadam za razem ztyrane serducho trochu nerwicowe i stymulantowo. Kiedyś brałem MPH 20mg ale pojawiła się depresja podobnie jest na wysokich dawkach Buprionu. Widzę że pojawiły się nowe leki Evanse, Pitolisant czy też Gunfacyna. Czy ma ktoś doświadczenia z leczenia w wieku 30+
  • 1511 / 528 / 0
Chujowy pomysł, poczytaj o psylocybinie i LSD lepiej. Daleka droga już za Tobą i warto najpierw spróbować osiągnąć przełom pojedynczym przeżyciem niż znów uzależniać swoją codzienność od porannej dawki chemii.
  • 11 / 2 / 0
Też mam takie zaparcie aby przeżywać na trzeźwo i udaje się to z dużym bólem ale też z zaparciem na te pierdzielony leki tyle tylko że zostaje mi porównywarka w głowie i tak wiem wygodnie jest być w bańce natomiast teraz chodzi mi o o aby uaktywnić kwestie poznawcze organizacyjne oraz zatrzymać ten natłok myśli no i prokastynacje
  • 17 / / 0
01 marca 2025CiuciuWarrior pisze:
Kurcze nie wiedziałem,że ten lek jest już dostępny w Polsce.
Muszę iść do doktorka zapytać.[Medikinet IR 10 mg wypisywał normalnie od ręki dostawałem, to tutaj pewnie będzie to samo. Tylko cena trochę z dupy. ~300 zł. 😐
Jest dostępny, jest refundowany w 100% ja kupuje za 15zl
  • 1039 / 296 / 2
@lotus62 poproszę o ss z IKP z szczegółów realizacji recepty, możesz zamazać wszystko oproćż nazwy produktu i ceny, nie wierzę, że ktoś dostał Elvanse na refunda, albo, że któryś z magistrów farmacji jest na tyle głupi, żeby wydać to na refunda.

Also po 18r życia nie ma czegoś takiego jak refund na leki na ADHD. Mam nadzieję, że znasz regulamin forum i wiesz, że rejestrując się go akceptujesz?
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 17 / / 0
@Merx czesc, nie za bardzo ogarnęłam ze chodzi o elvanse mam konto od dzisiaj takze nie ogarnęłam tematu. Sorry za wprowadzenie w błąd. Jednak jeśli chodzi o medikinet to refundowany mam w 100%, Jestem pelnoletnia niedawno zdalam prawko takze, jednak nie umiem wstawic ss chodz juz pewnie cie nie obchodzi
  • 3 / / 0
Czołem,
Jestem zdiagnozowany od ponad dwóch lat, próbowano mnie leczyć MPH i atomoksetyną. Atomoksetyna była po prostu nieskuteczna, a MPH miało za dużo skutków ubocznych, które zamiast z czasem przechodzić, nasilały się. Zarówno mój psychiatra na nfz jak i z prywatnego gabinetu nie chcieli mi zapisać nowych leków(czy to elvanse czy tentin) ponieważ "nie chcą na mnie eksperymentować", "nie pracowali z takim lekiem", "nie zostali odpowiednio przeszkoleni".

Moje pytanie: czy znacie lekarzy, którzy nie boją się stosować rozwiązań dawno już przyjętych na zachodzie a stosunkowo nowych w Polsce? Wysyłałem maile z zapytaniem do fundacji ADHD, ale kompletnie mnie olali xdd, zero odpowiedzi zwrotnej, choćby i odmawiającej pomocy. Nie mam środków materialnych ani też siły, żeby próbować w ciemno szukać lekarza, który przepisze mi nowe leki. Bonusowe punkty za lekarza w kujawsko-pomorskim albo dopuszczającego teleporady(jak trzeba to i pół kraju przejadę, byle z owocnym skutkiem). Pozdro
  • 88 / 10 / 0
Czy tolerancja na MPH powoduje tolerancję na Elvanse? Jeśli biorę 54 mg MPH o przedłużonym uwalnianiu, to jaka dawka Elvanse byłaby odpowiednia? Od 50 mg zacząć?

Mam też pytanie do @Merx: gdzieś czytałem, że brałeś razem MPH i memantynę, czy teraz gdy bierzesz Elvanse lub Tentin nadal bierzesz memantynę? Można ją łączyć z amfetaminami?
  • 1039 / 296 / 2
@Epiphone
1. Brałem Elvanse wraz z memantyną, lecz moje odczucia to było wyłącznie placebo, ponieważ nie metabolizuje Elvanse który jest prolekiem do formy aktywnej, no co zrobisz jak nic nie zrobisz, z biologią nie wygrasz :v
2. Aktualnie biorę nadal MPH + memantyne + piracetam + klonidyne jako stały stack na zaburzenia hiperkinetyczne, jak tylko wejdzie do hurtownii Tentin w dawce 20mg to przerzucam się na Tentin, reszta bez zmian.
3. Można, ale musisz znać podstawy harm reduction i przy zażywaniu amfetamin i przy zażywaniu memantyny, być może kiedyś napiszę poradnik jak nie zrobić sobie krzywdy w dłuższej perspektywie czasu takim combo, ale najpierw muszę skończyć nową wersję hyperreal.info/help
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 151 / 21 / 0
@epiphone Myśle że w jakimś stopniu jest tolerancja krzyżowa, ale jednak są to inne substancje, i w moim odczuciu np jeśli brałem 40mg metylofenidatu zwykłego z tydzień codziennie, a potem brałem elvanse w dawce 60-90mg kilka dni, to potem jednak te 40 mg metylofenidatu działało mocniej niż przed tymi kilkoma dniami na lisdexamfetaminie lub dexamph(czyli tentin)
Ale to moje osobiste odczucia
Nie wiem czy memantyna z elvanse jest całkiem bezpieczna, jednak biore codziennie memantyne 20mg, i potem lisdexamfetamine i czuje sie bardzo dobrze, oraz czuć też to że jakoś tam elvanse działa mocniej przez to że memantyna tak cudownie działa na tolerancje
Życze ci by elvanse przyniosło ci wiele korzyści i sukcesów też, by twoje negatywne cechy adhd znikneły se
Z tego co czytałem na reedit to bardzo ważne przy lisdexamph jest suplementacja magnezu, najlepiej wysokiej jakości
ODPOWIEDZ
Newsy
Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.

Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".