Elektryka i oświetlenie

Moderator: Konopia

Posty: 15 Strona 1 z 2
Rejestracja: 2009
  • 179 / 3 / 0


Witam was serdecznie!

Otóż postanowiłem założyć growboxa i utknąłem w momencie, który zawsze mnie powstrzymywał przed zrobieniem tego wcześniej - elektryka :-/ Nie mam pojęcia jak to wszystko złożyć, aby działało. Wielkość boxa jaką planuje, to 30x30x60h, a więc jedyną opcją będą żarówki energooszczędne. Z tego linku zrozumiałem, że oprócz żarówek muszę zakupić coś takiego jak statecznik, kostke i kabel z wtyczką, ale nie wciąż nie wiem jak podłączyć żarówki do tego statecznika? Czy mógłby mi ktoś krok po kroku wyjaśnić jak mam zmontować to oświetlenie?

Drugim problemem są wentylatorki. Mam zamiar użyć wentylatorków od kompa i wiem, że muszę je połączyć z jakimś zasilaczem. Rozumiem, że muszę obciąć kable i pasujące do siebie druciki owinąć wokół siebie i następnie wszystko zakleić taśmą izolacyjną? Co jednak zrobić w wypadku gdybym chciał podłączyć dwa wentylatorki do jednego zasilacza?

Będę wdzięczny za każde porady, linki, instrukcje dla kompletnego nooba, które pokażą mi jak mam to zmontować.

Dzięki i pozdrawiam!

PS. Jakie konkretnie żarówki polecacie do takiego boxa? myślałem od 2x21W.
Rejestracja: 2011
  • 408 / 2 / 0


Do świetlówek kompaktowych potrzebny ci tylko kabel , oprawki i najlepiej kostki . podłączasz to jak na pierwszym zdjęciu w tym linku co podałeś

Ładni chłopcy, brzydkie zabawy - o kinie, które nie potrafi zerwać ze swoimi narkotykowymi nawykami

W tym tygodniu Timothée Chalamet rozsypuje krystaliczną metamfetaminę w charakterze przynęty na filmowe nagrody. W przyszłym Clint Eastwood będzie przemycał koks w ramach odważnego komentarza do bieżących problemów społecznych. Kiedy kino skończy z nadużywaniem narkotyków?

Marihuana w przesyłkach zamiast kawy

16 przesyłek o wadze od ponad 3 kg do 7 kg każda zostało nadanych z Kanady i miało trafić do odbiorców z Wielkiej Brytanii oraz Polski.
Rejestracja: 2009
  • 179 / 3 / 0


Dobra, to rozumiem, że wystarczy jak kupie;

oprawka
przewód przyłączeniowy
szybkozłączki

No i tak, nie wiem czy przy oprawce są jakieś kable. Jeśli nie, to jaki powinienem dokupić?

kable

Do tego myślałem, o 2 takich żarówkach;
Phillips 18W
Rejestracja: 2011
  • 408 / 2 / 0


w oprawce są 2 dziurki w które wkładasz przewody i dokręcasz śrubki . co do żarówek, kup 3 ;-)
Rejestracja: 2012
  • 19 / / 0


2 x 18W to mało, nawet jak na 1 roślinę. Kolega dobrze radzi, weź 3. Tylko na takiego boxa to idealnie nadawałby się HPS100. Jak chcesz oszczędzać energię pojedź fotoperiodem 12/1. Jak chcesz ukryć przed rodziną/współlokatorami to dasz radę bez problemu.
Rejestracja: 2013
  • 63 / 1 / 0


jamera pisze :
2 x 18W to mało, nawet jak na 1 roślinę. Kolega dobrze radzi, weź 3. Tylko na takiego boxa to idealnie nadawałby się HPS100. Jak chcesz oszczędzać energię pojedź fotoperiodem 12/1. Jak chcesz ukryć przed rodziną/współlokatorami to dasz radę bez problemu.


HPS100W ogólnie jest mało opłacalny i się mega grzeje... Jeśli ma trochę funduszy i chce się dobrze przykitrać to CFL Dual byłby idealny, bo dużo lumenów, a temperatura niższa - box nie musi być taki duży i dobrze wentylowanyl
Rejestracja: 2009
  • 179 / 3 / 0


Zdecydowałem jednak na lampe HPS 70W i teraz mam mega problem jak to podłączyć :/ Mam taki statecznik http://oi62.tinypic.com/mu8von.jpg i dalej nie mam pojęcia jak to wszystko podłączyć. Czy mogę podłączyć czarny i niebieski kabelek bezpośrednio do niego i od niego kable do zasilania? czy musze jeszcze zakupić starter? Nie rozumiem jednak za bardzo tego schematu; http://www.haszysz.com/1/schematyp/schemathpswk3.jpg

W jaki sposób ma mi się czarny kabelek rozgałęzić? Prosze pomóżcie i wytłumaczcie mi krok po kroku jak to zrobić :-(

Pozdrawiam

ffa

Rejestracja: 2009
  • 57 / 2 / 0


http://www.osram.com/appsinfo/pdc/pdf.d ... Cat&lid=EN

Proszę, tu masz datasheet w pdf dokładnie do swojego modelu balastu, razem z rozrysowanym schematem połączeń.
Rejestracja: 2009
  • 179 / 3 / 0


Znalazłem taki schemat do tego urządzenia - http://i58.tinypic.com/ac7k8z.png, czyli starter nie jest potrzebny.

Rozumiem, że z kabelków musze poobcinać tą gume na jakiś 1 cm, tak żeby pozostały same druciki i to wcisnąć? skumałem już, że L to brązowy kabelek, a N to niebieski, ale nie wiem jak ma to iść do LH i LL?

Potrzebne protipy na co uważać, żeby mnie prąd nie pokopał %-D
Rejestracja: 2006
  • 3534 / 13 / 0


@ up nie pochwaliłeś się efektem końcowym :finger:
Posty: 15 Strona 1 z 2
Wróć do „Problemy techniczne”
Na czacie siedzi 86 uczestników Wejdź na czata

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości