Otóż postanowiłem założyć growboxa i utknąłem w momencie, który zawsze mnie powstrzymywał przed zrobieniem tego wcześniej - elektryka :-/ Nie mam pojęcia jak to wszystko złożyć, aby działało. Wielkość boxa jaką planuje, to 30x30x60h, a więc jedyną opcją będą żarówki energooszczędne. Z tego linku zrozumiałem, że oprócz żarówek muszę zakupić coś takiego jak statecznik, kostke i kabel z wtyczką, ale nie wciąż nie wiem jak podłączyć żarówki do tego statecznika? Czy mógłby mi ktoś krok po kroku wyjaśnić jak mam zmontować to oświetlenie?
Drugim problemem są wentylatorki. Mam zamiar użyć wentylatorków od kompa i wiem, że muszę je połączyć z jakimś zasilaczem. Rozumiem, że muszę obciąć kable i pasujące do siebie druciki owinąć wokół siebie i następnie wszystko zakleić taśmą izolacyjną? Co jednak zrobić w wypadku gdybym chciał podłączyć dwa wentylatorki do jednego zasilacza?
Będę wdzięczny za każde porady, linki, instrukcje dla kompletnego nooba, które pokażą mi jak mam to zmontować.
Dzięki i pozdrawiam!
PS. Jakie konkretnie żarówki polecacie do takiego boxa? myślałem od 2x21W.
oprawka
przewód przyłączeniowy
szybkozłączki
No i tak, nie wiem czy przy oprawce są jakieś kable. Jeśli nie, to jaki powinienem dokupić?
kable
Do tego myślałem, o 2 takich żarówkach;
Phillips 18W
jamera pisze:2 x 18W to mało, nawet jak na 1 roślinę. Kolega dobrze radzi, weź 3. Tylko na takiego boxa to idealnie nadawałby się HPS100. Jak chcesz oszczędzać energię pojedź fotoperiodem 12/1. Jak chcesz ukryć przed rodziną/współlokatorami to dasz radę bez problemu.
W jaki sposób ma mi się czarny kabelek rozgałęzić? Prosze pomóżcie i wytłumaczcie mi krok po kroku jak to zrobić :-(
Pozdrawiam
Proszę, tu masz datasheet w pdf dokładnie do swojego modelu balastu, razem z rozrysowanym schematem połączeń.
Rozumiem, że z kabelków musze poobcinać tą gume na jakiś 1 cm, tak żeby pozostały same druciki i to wcisnąć? skumałem już, że L to brązowy kabelek, a N to niebieski, ale nie wiem jak ma to iść do LH i LL?
Potrzebne protipy na co uważać, żeby mnie prąd nie pokopał
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Przemycali narkotyki z Hiszpanii w sklepach i automatach paczkowych. Rozpoczął się proces
Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku rozpoczął się proces przeciwko trzem zatrzymanym i aresztowanym mężczyznom z Gdyni, Suszu i Bochni oskarżonym o przemyt narkotyków z Hiszpanii. Trafiały one do Polski za pośrednictwem firm kurierskich.
Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany
Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.