Dekstrometorfan - nazwy generyczne: Acodin, Tussidex.
Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 386 / 2 / 0
Mam pytanie, czy można brać dxm razem ze Spironolem? To jest taki lek, który muszę brać ze względu na moją chorobę związaną z miesiączkowaniem, martwię się, że coś złego może się stać... Wiem, że nie powinnam łączyć Spironolu z gałką, bo kiedyś po tym zaczęłam się dusić.
Uwaga! Użytkownik Chaotka jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 7 / / 0
Nieprzeczytany post autor: redaiw »
po pierwsze: łykasz DXM i na nic nie narzekasz.
po drugie: nie wypisano go w ulotce.

więc jest okej.
  • 1530 / 9 / 0
Na pewno trzeba unikać rzeczy typu Imao
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 913 / 38 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kazik »
[quote="redaiw"]
po drugie]

Ulotki generalnie zakładają zażywanie odpowiednich substancji w dawkach leczniczych, gdzieś do 90 mg DXM na dobę pewnie. Nikt w ulotce nie napisze "wchodzi w interakcje z DXM w dawkach rekreacyjnych".

Jeśli ten lek metabolizuje przez 2D6 albo 3A4 (do wygóglania), to nie powinnaś łączyć.
Ostatnio zmieniony 03 sierpnia 2009 przez Kazik, łącznie zmieniany 1 raz.
Your circuit's dead, there's something wrong, can you hear me, major Tom?
  • 386 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Chaotka »
[quote=""Kazik""]Jeśli ten lek metabolizuje przez 2D6 albo 3A4 (do wygóglania), to nie powinnaś łączyć.[/quote]

A jak to sprawdzić?
Uwaga! Użytkownik Chaotka jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 213 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: mundziel »
Może sprawdzić nazwę składnika - Spironolactonum, potem wpisać ją w wiki [taak... angielskiej] i poczytać. Ja w nazwach angielskich tych wszystkich enzymów się nie znam, ale "Mineralocorticoid receptor" to chyba nie jest nasz ulubiony CYP2D6 czy 3A4. Jeśli byłby, to byłaby możliwość obejrzenia strony w języku polskim, a tak nie jest.
Uwaga! Użytkownik mundziel jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3247 / 354 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
Dex z fluksą na lajcie, gorzej dex z trampkiem. Możesz zjeść, ale 450 na początek i bez tramca.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 913 / 38 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kazik »
mundziel pisze:
Ja w nazwach angielskich tych wszystkich enzymów się nie znam, ale "Mineralocorticoid receptor" to chyba nie jest nasz ulubiony CYP2D6 czy 3A4.
No da się zauważyć, skoro enzymów od receptorów nie odróżniasz.

To mniej więcej tak, jak mieć za zadanie sprawdzić czy auto jeździ na wachę czy na ropę i wrócić z informacją, że tak, nadwozie faktycznie jest ciemnozielone. Bez urazy.

Gógle]
Biotransformation: Rapidly and extensively metabolized. The metabolic pathway of spironolactone is complex and can be divided into two main routes [...] Spironolactone is transformed to a reactive metabolite that can inactivate adrenal and testicular cytochrome P450 enzymes.
[/quote]

Czyli ma potencjał przyblokowania pewnych P450, nie wiemy czy 2D6 i czy 3A4. Do tego tu piszą, że nadnerczowe i jąderkowe. Jąderek, przypuszczam, Chaotka nie posiadasz :). Nas interesują głównie wersje wątrobowe i te ze ścian układu pokarmowego, więc dalej na dwoje babka wróżyła.

Dalej se powinna pytająca sama pogóglać. Może "spironolactonum CYP" na przykład? W ulotce nie piszą jak metabolizuje? Albo z czym wchodzi w interakcje - możnaby po tym dojść.
Your circuit's dead, there's something wrong, can you hear me, major Tom?
  • 386 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Chaotka »
Dziękuję za odpowiedzi. Ja zawsze ciemna z Biologii byłam ... Ale spróbuję pogóglać i znaleźć informacje.
  • 4 / / 0
Nieprzeczytany post autor: d988cjc »
tez tak mysle bo tej fluoksetynki biore slaba dawke 20 mg rano.
mam dwa liskti acodinu i chyba zaraz zapodam razem to 300mg wiec pewnie i tak bezie lajtowo ale to mi wystarczy
a i jestem spalony troche tez ale to raczej nie bedzie miao wplywo biorac pod uwage ze dex sie troche laduje.

edit. bralem trampka wlasnie dzis 400 mg ale to blo rano....
jak sadzicie poczekac do dnia kiedy nie bede bral trampka?
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.