Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
Skąd wszyscy macie recepty na piracatam? Co druga osoba ma ten lek a ja nie mam pojęcia skąd wezmę receptę.
Mam pójść do internisty i powiedzieć, że kofeina kiepsko działa i nie chcę się truć czarnorynkową fetą, więc w związku z tym poproszę karteczkę na leki nootropowe?
Poza tym tyrozynę dość łatwo wszamać z serów żółtych czy też innych obfitujących w nią źródeł. Jeśli jednak jesteś pewien, że na Ciebie działa to wpierdalaj ją równo : )
Osobiście zaleciłbym jednak 2-3x 500mg i radził dość uważać z jej suplementacją.
Moim zdaniem lepiej zainwestować w cholinę, inoztytol (lub po prostu lecytynę), leki nootropowe czy omega-3.
W przypadku tych ostatnich suplementacja jest prozdrowotna i jej pozytywne skutki można odczuć na wielu płaszczyznach, jednakże sugerowałbym kupić olej lniany - 22-25 zł za 500ml w aptece.
100ml oleju zawiera omega 3 i omega 6 w stosunku 4:1, 54g omega 3.
Tak więc dzienna dawka zimnego lnianego w okolicy ~ 20ml powinna przynosić korzyści.
O ile działanie zwykłej l-tyrozyny wydaje mi się nieco podejrzane,
o tyle n-acetylo-l-tyrozynę już testowałem w bardzo niewielkich dawkach i działanie było super (samopoczucie, chęć rozmowy i pomocy ludziom, motywacja do działania).
Na allegro można dostać 100g za 54 zł i 250g za 109 zł.
Wkrótce będę testować tą substancję w dość sporych dawkach wraz z kofeiną, 5-htp, omega-3 i lecytyną oraz być może z rhodiolą / żeń-szeniem.
Zdam relację :)
Grupa acetylowa powinna teoretycznie umożliwić lepszą przenikalność bariery krew-mózg, następnie odłączenie się i przyłączenie np. do choliny pozyskiwanej z dużych dawek lecetyny (5g dziennie z suplementacji).
Dzięki temu spodziewam się zwiększenie ilości naturalnej acetylocholiny i efekt porównywalny do działania leków nootropowych.
Jeśli moje teoretyczne założenia się sprawdzą, może okazać się to najbardziej opłacalny i najlepiej działający tego typu suplement diety.
Póki co moje testy opierały się na niewielkich dawkach suplementu kulturystycznego przedtreningowego Ultralife Nox Pump.
Już nie mogę się doczekać testu :)))
Fajnie, gdyby wypowiedział się ktoś stosujący czystą cholinę, acetylo-l-karnitynę, inozytol bądź też MAE bitartrate (dwuwinian dwumetyloaminometanolu) - jestem bardzo ciekaw efektów. Są to również ciekawie prezentujące się suplementy aczkolwiek wydają się wypadać gorzej od n-acetylo-l-tyrozyny :)
Czyli co, bede napierdzielac chemiczny piracetam, ktory ostro blokuje wychwyt zwrotny acetylocholiny, i ktory zawiera mnostwo skutkow ubocznych, to wszystko bedzie cacy, right?
A jak zaczne sobie na legalu szamac lecytynke bedaca jednym ze skladnikow codziennej diety przecietnej osoby, to moj organizm przestanie wytwarzac naturalnie choline?
Tak by przynajmniej wynikalo z wypowiedzi powyzej
George pisze:[ external image ]
Schłodzona cola i lecytyna 2 kapsułki przed nauką, mózg zapierdala aż miło:cheesy:
Zazdroszczę wiary w placebo
Lecytynę raczej odczuwa się przy dłuższym stosowaniu i porcjach rzędu 5g dziennie.
No a coca-cola poza cukrami prostymi nic właściwie nie ma, kofeina w śladowych ilościach.
No chyba, ze byles na miesiecznej glodowce, zwolnil Ci metabolizm i miales hardcorowe braki w fosfolipidach - to faktycznie mogles co nieco doczuc...
Jesli na was nie dziala tyrozyna, moze wasz poziom dopaminy i adrenaliny jest w porzadku, a acetylocholiny niewiele odbiega od normy (o ile w ogole)... Sam przetestuje dawki 2x dziennie 500mg i dam znać. Przetestuje tez wieksze i mniejsze ale wszystko oral i na puste bebechy - doodbytniczo pakowac raczej nie bede
Wyczytalem, ze lecytyna zawiera dość sporo omega-3. Czy warto w takim razie stosować jednocześnie lecytynę i omega-3?
Może po prostu zwiększyć dawki i przyjmować np. 10g lecytyny dziennie.
Czy mogą wystąpić skutki uboczne przy takich dawkach?
Dodam, że mam problemy wątrobowe / z woreczkiem żółciowym, więc pewnie tylko część pójdzie do mózgu.
Jaką dawkę zalecalibyście mi?
Jesli jednak nie masz mozliwosc go pic lub po prostu nie lubisz - polecam Olimp Gold Omega-3 sport edition (niecale 40 zl za 120 kaps x 1000mg 65%).
Osobiscie jednak najlepsze efekty przynosi mi picie oleju lnianego (20-40 ml dziennie, podzielone na mniejsze dawki) oraz dodatkowo spozywanie lecytyny olimp.
Lecytyna rowniez zawiera sporo omega-3 a dodatkowo jest dobrym zrodlem inozytolu i choliny.
tomix pisze:kiedy bierzesz ową n-ac-l-tyrozyne? po jedzeniu po jakim? z czym mieszasz
ja ja probowalem, w malych srednich, konskich dawkach 100x przekraczajac zalecana dawke . na pusty zaladek, z zarciem, po zarciu, w kombinacjach z innymi suplementami i nigdy kompletnie nic nie czulem, nawet delikatnego pobudzenia,
pdoobnie zresztą jak po zwyklej l-tyrozynie
wyglada na zwykle placebo
Delikatne pobudzenie, dobra koncentracja, bez zadnej nachalnosci czy rozpierdolu jak po fecie.
Jest czysto i klarownie - przyjemnie. Delikatna motywacja, zeby cos zrobic kreatywnego - od jarania mam mega amotywacje do wszystkiego.
Nie ma fajerwerkow ale mimo wszystko uwazam, ze warto.
Zdam jeszcze relacje po dluzszym stosowaniu, na razie mam za soba 1 dawke w przeszlosci (w preparacie kompleksowym) i 1 dawke na czystko dzis.
+ poczulem wlasnie fajne uczucie w jajkach, ktore zawsze mam przy skoku dopaminy.
Faktycznie dziala na dope i noradrenaline - bardzo delikatnie ale jednak!
Jestem juz mega pozytywnie nastawiony co do suplementacji tym ustrojstwem.
Dodam jeszcze, ze przyjeta na jezyk a pozniej po jakims czasie polknieta na w miare zapelniony zoladek dziala mimo wszystko i dosc szybko trafia do krwiobiegu - trwalo to z 15-20 min max.
Dobrze zapamietalem wszystkie rzeczy jakie czytalem i widzialem w necie od czasu zaaplikowania substancji. Nie wierze, aby moje placebo bylo az tak wykurwiscie mocno, substancja po prostu dziala.
Po prostu mega, suplement roku! Prawie jak mala dawka amfetaminy.
Duzy minus tylko za utrate apetytu, aczkolwiek tragedii nie ma.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mmnaswiecie.png)
Mówili: "Narkotyków to ja nie chcę". Dopóki ból stawał się nie do zniesienia
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/5514.jpg)
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]
Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/mandarynki.jpg)
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował
"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/10_lat_dla_producenta.jpg)
10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok
Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.