Dimenhydrynat stosowany jest w celu zapobiegania nudnościom, w zaburzeniach błędnikowych (m.in. choroba lokomocyjna) oraz po znieczuleniu ogólnym i elektroterapii. Podawany doustnie lub domięśniowo. Nieprzekraczalna dawka dobowa wynosi 300 mg. Wchodzi w interakcje z alkoholem i innymi substancjami działającymi depresyjnie na OUN, wykazując synergizm.
Do działań niepożądanych zalicza się zawroty, bóle głowy, senność lub bezsenność, biegunkę lub zaparcie, zmęczenie, trudności w oddawaniu moczu, suchość w ustach, nudności, wymioty, zaburzenia widzenia, halucynacje.
* Aviomarin - tabletki zaw. 50 mg dimenhydrynatu, produkowany przez firmę Pliva Kraków
UPDATE:
Tu masz FAQ'a o Avio!! http://hyperreal.info/node/5488
Wycinek z FAQ'a:
5. REKREACYJNE UŻYCIE AVIOMARINU Dla większości ludzi starczy od 8 do 12 tabletek na pierwszy raz. Nie zapominajcie jednak, że możecie być na Aviomarin uczuleni! W związku z tym, najlepiej wziąć na początek 2 lub 3 tabletki, a potem - jeśli to nie spowoduje reakcji alergicznej - można np. po kilku dniach łyknąć wspomniane 8 - 12 tabletek. Jak to nic nie da, to trzeba zrobić dłuuugą przerwę.
Większość ludzi nie bierze tego częściej niż raz lub dwa razy do roku. Z tego powodu, mogę jedynie domniemywać, że bezpieczne są przerwy równe: jeden miesiąc na cztery tabletki (czyli 8 tabl. = dwa miesiące przerwy, 20 tabl. = pięć miesięcy przerwy, itd.). Jeśli macie zamiar te przerwy skracać, to robicie to na własne ryzyko.
Wracając do głównego wątku: na pierwszy raz - 2 lub 3 tabletki, na drugi raz - od 8 do 12 tabletek, na trzeci raz - 15 tabletek, a jeśli i to nic nie da (niestety, bywa i tak!), to na czwarty raz - po odpowiednio długiej przerwie - 20 tabletek. Na ogół jazda trwa od ośmiu do dwunastu godzin. Bywa, że krócej; bywa też, że dłużej. Niektórzy mają po Avio coś na kształt kaca trwającego przez większość następnego dnia (czasami nawet dłużej).
Zanim podejmiesz ostateczną decyzję, PRZECZYTAJ TRIP-RAPORTY O AVIOMARINIE.
W sumie avio to spoko sprawa tyle że nie można odróżnić prawdy od haloona i to jest jego wielkim minusem.
Pozdro!!
Haluny na poziomie benzydaminy, bielunia, oxybutyninu.
Drogość bo kosztuje przynajmniej 2 razy drozej od reszty deliriantów.
Ogłupienie przepotezne (choc bielun ma suchość i ospałość, benzydamina bezsennosc i smak, a oxybutynin nie jest tak ciekawy)
Pamiec krótkotrwała OUT OF ORDER
Lepiej nie wchodzic w kontakty z bliskimi szczególnie w gadki - zaczynasz cos mówić i w połowie pierwszego wyrazu zapominasz co chciales powiedzieć. Albo rozmowy na gg - kumpel na nastepny dzien sie pytal jaki to jezyk (na powaznie) i czemu se z niego jaja robie. Fakt o ile juz sie dało rozszyfrować co to za wyraz to i tak w kontekscie tracił on sens. Jedno zdanie które pamietam (oczywiscie w wersji przetłumaczonej bez dziwnych splatanyc wyrazów):
"potem bede z wiatrem to fortepian" - Na szczescie pamietalem w miare ta rozmowe wiec wiem ze chodziło o to że:
"potem wyjdziemy na dwór to pogadamy"
Jak juz zrobiłem kontest to wylicze z deliriantów:
1.Benzydamina
2.Oxybutynin
3.Difenhydramina (w tej postaci jadłem avio - ma nieco wieksze opakowanie niz ten z dimenhydrynatem)
4.Bieluń (i te jego tropanowce atropina, skopolamina)
(zolpidemu tu nie wtykam bo to zbyt szeroko rozumiane pojecie delirianta)
Jeszcze jedno - do deliriantów dobre towarzystwo. Mój kumpel jak jebnoł nieco ponad 2g to czuł sie zajebiscie ale mial tez zajebisty zjazd na nastepny dzien. Ja po niczym zjazdów nie mam (tych złych, bo po dxm jest i ciesze sie z tego :) ) wiec musze tez wyprubowac tylko jak uzbieram kapsułki bo mam natychmiastowy odruch wymiotny.
Jak ktoś nie lubi benzy to polecam BXM - zajebista mieszanka. Moze ktos sie odwazy z innymi deliriantami :P
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
no bo 3 avio to 18zł w koncu.
Pozdrawiam
a co myslicie o avio+bielun. chodzi o to aby zpotegowac dzialanie avio - 1 opakowania bieluniem. daloby to cos?
no bo 3 avio to 18zł w koncu.
o.
Pozdrawiam
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cognitivemarijuana.jpg)
Długotrwałe używanie marihuany może mieć wpływ na zdolności poznawcze
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/f5.large_.jpg)
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu
Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/image-1-1038x692.png)
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych
W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jrt-treated-cortical-neuron.jpg)
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.