Dział poświęcony niesklasyfikowanym wyżej substancjom, których struktura zawiera w całości cząsteczkę morfiny – dihydrokodeina, etylomorfina, hydromorfon, oksykodon i inne.
ODPOWIEDZ
  • 2814 / 14 / 0
@CodeineLover: Przeczytaj jeszcze raz z uwagą pracę, która wcześniej podawałem.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2011 przez PcP, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1968 / 222 / 0
PCP

Nie mogę pobrać tego pliku. Mógłbyć mi wysłać tą publikację, albo chociaż napisać w jakiej bazie danych można ją znaleźć? Napiszę Ci maila, zebyś mógł na niego odpowiedzieć wysyłajac publikację. Ewentualnie byłbym wdzieczny jakbyś zamieścił plik gdzie indziej i wtedy podał linka, więcej osób z tego skorzysta.
Codeine Lover pisze:
Nalezy tylko pamietac aby tabletki dhc continus dobrze rozgniesc i rozpuscic w jakims soku i w ten sposób zarzucac ten środek bo tabletki dhc continus sa o spowolnionym uwalnianiu i gdu połkniemy w całości to niewiele pozcujemy
A brałeś kiedyś tabletki w całosci? Sam nie używałem DHC cont. ale rozmawiałem z osobą, która je brała i mówiła, że nawet po rozkruszeniu tabletek nie pozbywamy sie efektu powolnego uwalniania, podobno rozkruszone i w całości działaja identycznie. Wydaje się to dziwne, ale w koncu zostało poparte doświadczeniem.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2011 przez gazyfikacja plazmy, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 1968 / 222 / 0
Ferd pisze:
Pomogę wam rozstrzygnąć problem. Zgadzam się z przedmówcą - PcP. Biodostępność doustna dhc wynosi około 20% i jest około 2 razy mniejsza od zwykłej kody, dlatego stosuje się te same dawki obu substancji ponieważ dhc jest od kody 2 razy silniejsza. Wg mnie - DHC- jest to najsilniejszy, i jak dla mnie najlepiej działający rekreacyjnie opioid z tych których wstrzykiwanie się nie opłaca.
Źródło poniżej, jeśli komuś potrzebne.

http://www.almamedia.com.pl/pliki/OP/20 ... _4_159.pdf

pozdro for ALL
Nareszcie ktoś potwierdzil moje info nt biodostępności kodeiny podanej doustnie!!! Dziękuje Ci Ferd, do tej pory nikt mi nie wierzył, ze biodostepnosć kodeiny p.o. to 40-50% i dlatego jak 10% zamienia sie na morfinę to 300mg daje taki efekt jak 12-15mg majki i.v. (fachowe źródła podaja, że 210mg kody p.o. daje efekt anelgetyczny taki jak 10mg majki i.v., ale nie tylko majka odpowiada za efekt anelgetyczny po zażyciu kody).

Do tej pory użytkownicy tego forum podawali informacje z wikipedii (rzekoma biodostępnosć p.o. 90%), obalajac informacje, które przeczytałem w odpowiednich ksiażkach. Jeśli ludzie wola wierzyc źródłom internetowym, to teraz mają dowód.

ZROZUMCIE, WIKI NIE ZAWSZE JEST RZETELNYM ŹRÓDŁEM INFORMACJI, KAŻDY MOŻE TAM EDYTOWAĆ ARTYKUŁY!!!

powszechna informacja o dawce smiertelnej kody wynoszącej 2-2,5g p.o. też jest nieprawdziwa, dla osób bez tolerki jest to przedział między 0,5g a 1g. Chyba muszę zedytować artykuł na wiki, podam źródła, bo gdy podawałem xródła książkowe na forum, też nikt nie wierzył. Ale często ludzie uważają, ze ich madrość jest najmądrzejsza, z lenistwa chyba.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2011 przez gazyfikacja plazmy, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 2814 / 14 / 0
Ja mogłem, ale to dyskusja nie na temat. Przetaczały mi się "po" biurku prace o niej. Biodostępność kodeiny przy podaniu doustnym w porównaniu do podania domięśniowego to 42% - 71% (średnio 53%)[4].
CodeineLover pisze:
dihydrokodeiny nie wolno podawać iv może się to skonczyć smiercią
Tak, dokładnie... Dlatego też w pracy[1] wcześniej wymienionej[2] przywołanej, aby zaprzeczyć twojej tezie[3] na luzie w celu badań farmakokinetyki podaje się 7 ochotnikom dożylnie 30mg w ciągu 5 min rozpuszczone w 0,6 ml sterylnej soli fizjologicznej, a do analogicznych badań nad kodeiną dokonuje się tylko podania domięśniowego[4].
gazyfikacja plazmy pisze:
Chyba muszę zedytować artykuł na wiki, podam źródła, bo gdy podawałem xródła książkowe na forum, też nikt nie wierzył. Ale często ludzie uważają, ze ich madrość jest najmądrzejsza, z lenistwa chyba.
Warto podawać zdjęcia, albo cytaty w przypadku powoływania się na prace naukowe, książki dla uwiarygodnienia, gdyż na forum niewielka tylko część osób ma do nich łatwy dostęp/umie sobie zorganizować, aby zweryfikować i uwierzyć.

Przypisy
  1. Rowell FJ, Seymour RA, Rawlins MD. ,Pharmacokinetics of intravenous and oral dihydrocodeine and its acid metabolites.Eur J Clin Pharmacol. 1983;25(3):419-24 (PDF)
  2. http://talk.hyperreal.info/post893772.html#p893772
  3. http://talk.hyperreal.info/post893730.html#p893730
  4. Findlay JW, Butz RF, Welch RM. Codeine kinetics as determined by radioimmunoassay. Clin Pharmacol Ther. 1977 Oct;22(4):439-46. PubMed PMID: 902456.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2011 przez PcP, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1968 / 222 / 0
PcP pisze:
Ja mogłem, ale to dyskusja nie na temat. Przetaczały mi się "po" biurku prace o niej. Biodostępność kodeiny przy podaniu doustnym w porównaniu do podania domięśniowego to 42% - 71% (średnio 53%)[4].
Co do pliku, tym razem go podałem. Odnosnie tych info o kodeinie, i.m. stosuje się większe dawki niż i.v., więc informacja moze potwierdzić tezę, jako by biodostępność p.o. wynosiła 40-50%. Jeśli gdzieś nie popełniam błędu, to jakoś tak wychodzi. Oczywiscie opieram sie na informacjach, które gdzieś przeczytałem, nie mam zamiaru kreować się na autorytet w tej dziedzinie.

A zeby było na temat:
Czy DHC jest fajne? Zajebiste!
:)
  • 554 / 5 / 0
dhc dobre jest do mixów z tramalem , 120mg dhc 500mg tramca i jest spox do tego klon .A normalnie to ponad gram tramadolu idzie . jak jeszzcze prometazyna do tego jeszcze mniej mozna .pozdro
Ostatnio zmieniony 20 maja 2011 przez michcioms, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę o kontakt ludzi z lubelskiego, łączmy się Wszystko powyzej jest wytworem wyobrazni.
  • 2814 / 14 / 0
Interesująca praca: SWERDLOW M, FOLDES FF. The effects of intravenously administered dihydrocodeine bitartrate in anaesthetized man. Br J Anaesth. 1958 Nov;30(11):515-9. PubMed PMID: 13607889 (PDF).

Należy zwrócić dodatkowo uwagę, że dawki podawane w celu odurzenia są większe, więc można się spodziewać jeszcze większego nasilenia działania niepożądanego.
SWERDLOW M, FOLDES FF. The effects of intravenously administered dihydrocodeine bitartrate in anaesthetized man. Br J Anaesth. 1958 Nov;30(11):515-9. PubMed PMID: 13607889. pisze:
SUMMARY
The circulatory and respiratory effects of 1.5 mg/kg dihydrocodeine administered intravenously were investigated in 19 lightly anaesthetized subjects.
There was a significant decrease in the respiratory rate and increase in the tidal volume; these changes reached their maximum 15 minutes after administration of the drug. Because of the compensatory nature of these changes, the effect on minute volume was relatively small.
There was a marked increase in pulse rate and a precipitous drop in both systolic and diastolic blood pressure. These changes were maximal 3 minutes after injection of the drug and later readings showed a trend to return towards control levels.
In the majority of patients the intravenous injection of dihydrocodeine was followed by various signs and symptoms of histamine release and of central nervous system stimulation.
In 7 of the patients who received 1.5 mg/kg and in 35 patients who received smaller doses of dihydrocodeine the efficacy of this analgesic as a supplement to thiopentone-nitrous oxide-oxygen was observed.
As measured by the ability of lightly anaesthetized patients to tolerate skin incision and surgery the intensity of analgesia obtained'by intravenously administered doses of dihydrocodeine was less than that of comparable doses of pethidine or alphaprodine.
The results of this investigation indicate that when administered in large intravenous doses to anaesthetized patients dihydrocodeine causes unwanted side effects. It was also found that dihydrocodeine is not a satisfactory supplement to thiopentone-nitrous oxide-oxygen anaesthesia.
  • 981 / 6 / 0
witaj ferd masz od mnie pozdrowienia ,fajnie że wróciłeś z powrotem na forum .czy to tylko pojedynczy incydent,

ponawiam pytanie czy lekarz może wypisać 3 paczki dhc120 mg na jednej recepcie ?
bo nie wiem czy zamówić w aptece 3 paczki.a potem przyjść z recepta.
prawie 22 gramy kodeiny mniam

jeśli chodzi o DHC to najlepszy opioid w Polsce na biała receptę.

[ external image ]

zdjęcie znalazłem przypadkiem na dysku .

DHC 120 MG -czerwony
DHC 90 MG- pomarańczowy
DHC 60-MG- zielony
  • 195 / / 0
o kant chuja rozbić ten angielski Paramol. Roztwór jak mleko. Antki krystaliczne a to ?
Jeszcze te angielskie ręczniki papierowe, drą się w pizdu :wall:
Normalne jest to że ten paramol się tak filtruje?
Uwaga! Użytkownik perplexity nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 554 / 5 / 0
spróbuj zmyć najpierw otoczke z tablet , moze to wyklaruje efekt koncowy.pzdr
Proszę o kontakt ludzi z lubelskiego, łączmy się Wszystko powyzej jest wytworem wyobrazni.
ODPOWIEDZ
Newsy
Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

CBŚP i ukraińska Służba Bezpieczeństwa rozbiły grupę przestępczą produkującą metamfetaminę

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji z Zarządu w Poznaniu, we współpracy z jednostką śledczą Służby Bezpieczeństwa Ukrainy z obwodu zaporoskiego, pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Poznaniu oraz prokuratury ukraińskiej, przeprowadzili skoordynowaną operację wymierzoną w zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się nielegalnym wywozem z Polski do Ukrainy leków zawierających pseudoefedrynę, które następnie były wykorzystywane do produkcji metamfetaminy.

Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.