Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Hej wszystkim, nie mam siły przedzierać się przez tematy na forum, szukam kogoś o podobnych "przeżyciach wewnętrznych". Od nastu lat leczę depresję, a tak bliżej to jest to skutek zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych, przy czym nie idzie to w stronę porządkowania/sprzątania/odkurzania, bardziej w samodoskonalenie. Naczelnym moim problemem jest niska samoocena, nieadekwatna do "tzw." (sic!) faktów co idzie w stronę skrajnego pracoholizmu i pomimo sukcesów brak jakiejkolwiek satysfakcji. Przeżyłam roczną terapię poznawczo-behawioralną, dużo to pomogło, wrócę do tego. Najlepiej czułam się na leku Aurex, ale po kilku latach stosowania jakby przestał działać. I pomimo jego stosowania wiecznie miałam refleksje typu: jestem do dupy, etc, no non stop, ale poza tym było całkiem nieźle!:). W związku z tym przerzucono mnie na duet "Zoloft + Lerivon" i tu się dzieje coś porąbanego, wyłączyły mi się myśli typu: "jestem do dupy", ale jakby spłyciło mi to odczuwanie czegokolwiek do stanu - mam to w dupie, aktualnie wszystko mam w dupie, nie czuję się jak wesz, ale wszystko odbieram na jednym poziomie, gdzie normalnie właśnie byłam superwrażliwa, czuję się jak człowiek bez właściwości i jak ktoś całkiem inny. Czy ktoś miał podobne przeżycia???

przeniesiono do odpowiedniego działu / reisende
  • 130 / 6 / 0
Pytanie czy czujesz się z tym dobrze czy źle?

Ja nie brałem SSRI, ale biorę Mirtazapine, który jest podobny do mianseryny (Lerivon) i nie sądzę, bo to ona była przyczyną.

Raczej Zoloft.

Jak moja Pani Doktor powiedziała: "każdy reaguje inaczej na każdy lek z grupy SSRI", więc to trudno powiedzieć.

Aurex to citalopram, jeśli na nim się czułaś najlepiej, może spróbuj Escitalopram (Elicea), czyli jej nowszą wersję.

Powiedz o tym swojemu lekarzowi, jeśli Ci jest z tym niedobrze, to nie wahaj się prosić o zmianę leku.

Niestety czasem z tymi lekami trzeba kombinować.
ODPOWIEDZ
Newsy
Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Duda: prezydent nie może mieć nałogów, które wpływają na jego świadomość

Zwierzchnik sił zbrojnych nie może mieć nałogów, które powodują, że nie w pełni świadomie będzie podejmował decyzje w najważniejszych sprawach - powiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda. Dodał, że całkiem byłoby rozsądne, gdyby rzeczywiście taka kwestia była sprawdzana.

Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.