Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 3490 / 55 / 0
Od setek lat nauczeni jesteśmy zła, a więc babilońskie pogromy, ofiary z ludzi złem nie były, aye?

Czym jest to dodatkowe zło od kilku lat?

sieka pisze:
I teraz jest problem czy myslenie o innych to swiatowe mysli mnich buddyjski mialby byc od nich wolny,ale jednoczesnie ma pozostac nowoczesny wiec...
Mnich buddyjski nie ma nie mieć myśli, medytacja to nie bezmyślność.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 357 / 3 / 0
magekyu pisze:
od setek lat panuje system piramidy
w obecnych czasach zło panuje
a
od kilku lat na ziemi mamy dodatkowe zło
No wlasnie, rozwiniesz to?
Uwaga! Użytkownik Cyric nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 68 / 1 / 0
Kazdy człowiek jest egoistą. Zauważcie mechanizmy obronne podczas sytuacji zagrażających życiu lub zdrowiu. Tylko nieliczni oddadzą swój żywot za kogoś. Większość historii o męczennikach i bohaterach jest przerysowana. Altruiści istnieją także. Ale nie w tak elementarnych kategoriach :-)
  • 461 / 6 / 0
Wydaje mi się, że jest - może dlatego powstały religie które każą człowiekowi pomagać itd. może twórca danej religii - taki Budda na przykład widział problem egoizmu człowieka i postanowił to zmienić?
Uwaga! Użytkownik elitesse nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 839 / 7 / 0
elitesse pisze:
Wydaje mi się, że jest - może dlatego powstały religie które każą człowiekowi pomagać itd. może twórca danej religii - taki Budda na przykład widział problem egoizmu człowieka i postanowił to zmienić?
Religie powstały ponieważ były i są potrzebne (nie wszystkim tak, jak narkotyki) Samo pytanie postawione w tym temacie wg mnie jest źle zadane. Człowiek z natury nie jest jakiś na tym poziomie rozumienia, jakiś staje się dopiero wraz z wzrastaniem w takim bądź innym środowisku w takiej bądź innej rodzinie. Pytanie, które można by zadać, to: Czy ludzki egoizm jest kwestią wyboru? I tutaj moim zdaniem odpowiedź jest. Następnym pytaniem, nad którym można by się zastanowić, to czy jest to tylko nasz wybór, a jeśli nie, to kogo możemy ew. pociągać do odpowiedzialności za to, że tacy jesteśmy (z wiedzą, że na pewno nie jest to natura).
Uwaga! Użytkownik llabx jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 82 / / 0
Bredzisz. Człowiek jest egoistą jak każde zwierzę i w ogóle organizm na tym zakątku świata. Są wyjątki od tej reguły, typu: "matka odda życie za swoje dziecko". Wyjątek ten również ukazuje ludzki egoizm, gdyż egoistyczna matka podświadomie pragnie SWOJE DNA uratować. Mrówka oddająca żywot za mrowisko ma mniejszą lub większą świadomość, że jej się to opłaca.
  • 123 / / 0
Bo człowiek nie musi być samolubny, ale jego gen musi ;). Gdyby nie był, to by go nie było. A mrówka sama się nie rozmnaża, jej za to jej królowa tak. Więc oczywiście opłaca jej się umrzeć dla ratowania królowej. Wszyscy kochamy naturę :heart:
  • 1053 / 75 / 0
Czlowiek jest egoista, bo nawet, jezeli pomaga komus, to dostaje zaplate w formie dobrego samopoczucia. Kazdy uczynek, rozumiany przez nas jako dobry, glaszcze nam sumienie, a my lubimy, jak nasze sumienie jest glaskane, dlatego w momencie odkrycia tej zaleznosci - czynimy dobro. I uwazam, ze tylko dlatego.

Inna sprawa, ze to, jak owe dobro rozumiemy, jest zalezne od warunkow, w ktorych uksztaltowalo sie nam superego. Dla Kaski wychowanej w wielodzietnej kochajacej sie rodzinie, bedzie to podzielenie sie hajsem z biedniejsza siostra, a dla Patryka wychowanego w rozjebanym alkoholickim gniezdzie szerszeni bedzie to np. zajebanie nozem policjanta, ktory zawinal mu ojca do wiezienia. Kazde z nich odczuje jednakowa satysfakcje, ze poprzez altruizm (w sumie smieszne, ze to pojecie stosuje sie jako antonim egoizmu) wkleja sie w nabyte ramki.

No i tak, czlowiek jest egoista z natury - altruizm zawiera sie w egoizmie, jest jego czescia wyksztalcona w procesie socjalizacji, jestem pewien, ze Tarzanowi sprowadzonemu do Wroclawia, nawet do glowy by nie przyszlo, zeby rzucic drobne gitarzyscie w przejsciu podziemnym.
  • 157 / 1 / 0
Dobrym przykładem wrodzonego egoizmu są sytuacje zagrożenia życia kiedy niezważając na nic najważniejsze jest przetrwanie, wyjątkiem może być relacja mamy z dzieckiem.

Żeby okiełznać zagadnienie egoizmu można się posłużyć hierarchią potrzeb Masłowa.
[ external image ]
Pomijając zawiłości zawarte w poszczególnych poziomach zasada jest prosta - im niższy poziom zaspokojenia potrzeb-->tym większy egoizm. Logiczne jest że jeśli nie zaspokoiłem fizjologicznej potrzeby (jestem głodny) i ktoś stoi na drodze do pożywienia to nie będe zważał na potrzebe szacunku/uznania i nawet posune się do fizycznego ataku jeśli to mi zapewni dostęp do jedzenia i zaspokojenie głodu. Właśnie w tej koncepcji doszukiwałbym się wytłumaczenia dla zachowania ludzi wjebanych w opiaty, które notabene oddziaływują na mózg tak jak zaspokajanie fizjologicznych potrzeb.
  • 3362 / 349 / 0
Egoizm jest czymś naturalnym, nie widzę problemu jeśli ktoś nazywa mnie samolubem, nawet to uwielbiam.
Kto zadba o nas lepiej jak nie my sami?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.