czy można ocieplać box?

...czyli jak domowym sposobem zrobić: boks, HPS, lampę, wentylację itp.

Moderator: Konopia

Posty: 24 Strona 2 z 3

 

Rejestracja: 2005
  • 1809 / 4 / 0


jest to możliwe. ale więcej z tym pierdolenia niż wszystko jest warte.

znajomy używał nawet żarówki grzewczej do terrarium włożonej do kanału wentylacyjnego i butli z gazem + palnika który podgrzewał blachę obok której był wlot powietrza do boxa. wszystko jest nieopłacalne i wielce upierdoliwe.

wiec teoria teorią ale w praktyce różnie bywa.
wystarczyłoby poszukać odpowiedniej grzałki która mimo przepływu powietrza (nie 100 m^3 na godzine , tylko odpowiednio mniejszego do fazy ciemniej) będzie zapewniała te 15 stopni. I tak jak pisałem, mimo że to tylko teoria to daje sobie huja uciąć że coś takiego bym zrobił.
ok zgadzam się, że to jest jedyna opcja co prawda w praktyce bardzo kosztowna, upierdoliwa itd ale ma szanse działania. Pytanie czy warto?

Ale teraz wytłumacz mi po chuj ocieplać boxa? Box jest zazwyczaj wykonany z płyt wiórowych które mają nie najgorsze parametry izolacyjne. Co da obłożenie boxa styropianem albo innym izolatorem?
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2008 przez Mr.LaTacha, łącznie zmieniany 1 raz.

 

Rejestracja: 2007
  • 164 / / 0


po co ocieplać? w sumie można tego uniknąć używając właśnie czegoś wysoceizolacyjnego , płyta wiórowa nie jest zła , ale są lepiej izolujące materiały np. styrodur , ja akurat obecnie mam do tego dostęp za free , ale jakby ktoś miał kupować to raczej się nie opłaci. Tylko mi to nie jest potrzebne bo boxa mam w domu ... Faktycznie nie opłacałoby się z tym wszystkim pierdolić , chyba że ktoś ma miejsce w którym jest zimno ale za to ma darmowy prąd , wtedy możnaby zrobić cały system grzewczy z rurek które by oplatały boxa. Pewnie ze to też kosztuje ale koszty by się zwróciły.

"Agresja na Polskę była dla Niemców polem doświadczalnym dla siły metamfetaminy"

Teresa Kowalik i Przemysław Słowiński, autorzy książki „Dragi i wojna – narkotyki w działaniach wojennych” w wywiadzie dla serwisu wPolityce.pl

Irakijczyk sprzedawał narkotyki za siedem różnych kryptowalut. Surowa kara

Trzydziestoletni Irakijczyk Alaa Mohammed Allawi został skazany na 30 lat więzienia za sprzedaż 245 kg narkotyków w zamian za kryptowalutę.

 

Rejestracja: 2005
  • 1809 / 4 / 0


sumie można tego uniknąć używając właśnie czegoś wysoceizolacyjnego , płyta wiórowa nie jest zła , ale są lepiej izolujące materiały np. styrodur
wyobrażasz sobie boxa zbudowanego z tego? I zawieszony HPS 2kg na nim LOL



Co ty w ogóle pierdolisz? Rzucasz fachowymi nazwami jakbyś chciał uchodzić za znawce w pizdu a nie ma to żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości i się kompromitujesz - przynajmniej w oczach osób które chociaż trochę się orientują w temacie.
Czy ty w ogóle budowałeś kiedyś growboxa?

Płyta wiórowa nie ma najgorszego współczynnika przenikalności cieplnej. Straty ciepła będą % niewiele gorsze niż w przypadku (oczywiście czysto teoretycznie) boxa ze styropianu. Oczywiście mówię tutaj o boxie w którym (podczas "nocy") będzie przepływ powietrza przynajmniej te 5m^3/h.
Pierdolić się kurwa ze styropianami, ładować w to siano i prace po to żeby o 0,01stopnia celcjusza sie box wychładzał na godzine mniej LOL.

Nie dość że gadasz czysto teoretycznie to jeszcze to w ogóle się kupy nie trzyma. A jeśli trzyma się kupy to tylko kurwa w TYCH postach bo gdyby ktoś to na praktykę przełożył to zawiódłby się bardzo.

Oczywiście nikogo nie namawiam ani nie zniechęcam do twoich "rad". Po prostu wyrażam swoje zdanie które naświetla z innej perspektywy te bzdury - jako moderator poczuwam się w obowiątzku prostować takie rzeczy.
Jak ktoś chce to skorzysta z Twoich rad. Nie chce zeby hyperreal był miejscem w którym szerzą się herezje i bzdury - przynajmniej według mnie, a troche sie na tym znam.
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2008 przez Mr.LaTacha, łącznie zmieniany 1 raz.

 

Rejestracja: 2007
  • 164 / / 0


a widziałeś kurwa kiedyś styrodur? tak się składa że mam z tym doczynienia na codzień i czasem ciężko mi go kurwa połamać kopiąc w niego , to nie jest zwykły styropian chociaż ten pewnie też by wytrzymał te 2 kg (zależy od grubości). Poza tym styrodur jest lżejszy - nie trzeba sie pierdoloć z płytą która mało nie waży i samemu raczej jej do domu nie przyniesiesz , chyba ze pociętą już na wymiar. Idziesz na pierwszą większą budowe i dostaniesz styrodur za darmo , sam wyrzuciłem do śmietnika ogromne ilosći tego, płyte też możesz skołować za darmo ale po huj ci jeśli chcesz robić boxa który ma trzymać ciepło.
Nikogo nie namawiam do robienia boksa ze styroduru , ale jeśli chciałbym zbudować takiego boxa któryby trzymał ciepło napewno zrobiłbym go z tego. Zrobiłbym , ale nie zrobie bo nigdy nie potrzebowałem , nie potrzebuje i pewnie nie będe potrzebował boxa który ma być ocieplony.

Tak w tym temacie rady są czysto teoretyczne , ale powiedz mi że taki boks nie mógłby funkconować w praktyce to cie wyśmieje.

Zresztą moim zdaniem za bardzo wczuwasz się w role i przypierdalasz się tylko po to żeby się przypierdolić. I jak dla mnie to właśnie ty się kompromitujesz , zarzucając mi np. że nie budowałem nigdy growboxa . Uwierz mi zbudowałem i to nie jednego i nie tylko dla siebie. I wiem że taki ocieplany box mógłby funkcjonować bez względu na to że to tylko teoria.

Może faktycznie moje wypowiedzi nie trzymają za bardzo się kupy, ale jest to z powodu tego że zawsze tak mam że prubuje doprowadzić do kompromisu. Taka cecha życiowa . Lepiej od razu napisać , że ktoś się niezna że to ja mam racje , że przypierdalasz się niewiadomo o co itd. Gdybym to napisał w pierwszym poście nie było by tej całej niepotrzebnej dyskusji.
Ostatnio zmieniony 25 lutego 2008 przez WujekDobraRada, łącznie zmieniany 1 raz.

 

Rejestracja: 2005
  • 1809 / 4 / 0


kurwa czlowieku.
to ty się za bardzo wczuwasz... gadasz o czymś o czym nie masz pojęcia za bardzo - przynajmniej odniosłem takie wrażenie. - dla sprecyzowania mówię tutaj o jakimś ocieplaniu boxa styropianem czy budowie z styroduru. Czy uważasz że budowa growboxa ze styroduru sprawdzi się w praktyce? Że przynajmniej 0,001% boxów na świecie będzie z tego budowana. Piszesz dla samego pisania i nie ma to zadnego przełożenia w praktyce.


Czytając Twoje posty odniosłem wrażenie, że nie wiesz o czym mówisz. i tyle. koniec tematu...


Teraz mają użytkownicy dwie różne wersje i sami wybiorą to co uważają za słuszne. I tak powinno być
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2008 przez Mr.LaTacha, łącznie zmieniany 1 raz.

 

Rejestracja: 2006
  • 14 / / 0


trochę kłótni z tego powodu było ale wkoncu stwierdziłem, że zrobię tak zeby była temperatura odpowiednia chociaż będzie ten box stał w nieogrzewanym pomieszczeniu, kupie sobie mate grzewcza i termostat żeby było tyle stopni ile chce mam nadzieje że to zda egzamin i że sie nadaje a styropian i tak dam dodatkowo a założenie go długo nie potrwa a jak już pisałam będzie on stał w minusowyh temperaturach i na pewno dużo da a jak będe wyłączał lampe to zawsze moge do połowy zamknąć wloty powietrza żeby zaoszczędzić troche na prądzie i żeby nie spadała tak szybko temperatura

 

Rejestracja: 2006
  • 361 / 1 / 0


chwila chwila ja czegos tu nie rozumiem.... jesli ten box bedzie stal w pomieszczeniu gdzie beda ujemne temperatury i z tego tez pomieszczenia bedzie zasysal powietrze to ten box moze byc ulepiony nawet z uranu chuja to da bo bedzie do niego dmuchac zimne powietrze....
Jesli juz cokolwiek ogrzewac to powietrze wlatujące do boxa np gdyby zanim znajdzie sie w boxie przelatywalo przez ogrzaną rure (co do sposobu ogrzewania takiej rury nie mam jeszcze weny). Jest jeszcze druga opcja jesli jest to część domu np. strych to powietrze mozna zassać z pomieszczeń uzytkowych ktore sa ogrzewane pytanie jak to zrobić nie demolując calego domu zarazem.

 

Rejestracja: 2007
  • 164 / / 0


wiesz powinno się to powietrze zneutralizować z ciepłem które wytwarza hps. Powinno ale czy tak będzie to teraz sam już niewiem , jest tylko jeden sposób żeby się przekonać - próba.

ps. jasny umsył mam <zrobiony>

 

Rejestracja: 2006
  • 361 / 1 / 0


ale zeby to sprawdzic nie trzeba budowac takiego boxa... zamknij drzwi od pokoju, skręc kaloryfer i uchyl okno. Po jakim czasie zrobi sie tobie zimno? optymistycznie zakladając godzina 2 moze 3 a roslina bedzie miala 12 godzin takiego "uchylonego okna".
Powietrze nie utrzymuje ciepla za dobrze juz lepsza jest woda :P ale komu by sie chcialo budowac podwojne sciany boxa zeby miedzy nie wlewac wode :D pozatym to sprzeczne ze wszystkimi zasadami BHP bo jak to mawial pan strażak na pogadance w podstawowce "prąd plus woda równa sie przygoda" czy jakos tak :D

 

Rejestracja: 2007
  • 164 / / 0


nie no według pierwotnego założenia była mowa o minimalnym krążeniu powietrza. I zastosowaniu jakiegoś ogrzewacza powietrza. Moze tego http://www.bud-went.com.pl/Pl/B/Produkt ... 479746934/
to tylko przykład , jestem w tej chwili na lekkiej fazie więc nawet nie chce mi się myśleć jak coś takiego mogłoby być zastosowane , ale jest w huj takich i srakich ogrzewaczy powietrza na rynku tylko :
-raz cena
-dwa tak jak wspominaliście ogrzewać coś co ma i tak być wentylowane mija się troche z celem

jednak jeśli nie miałbym innego wyjścia żeby uprawiać to napewno coś bym wykombinował.Ale ja mam i nie będe za kogoś myślał jak to zrobić. No i myślenie teoretyczne to jedno a w praktyce mogłoby się okazać troche innaczej , co nie zmienia i tak mojego przekonania że jak najbardziej jest to do wykonania.

edit

to coś z linka ma przepływ powietrza 450m3/h

hehe to by roślinki miały tornada w boxie :) nie no ja już lepiej pójde spać.
Ostatnio zmieniony 25 lutego 2008 przez WujekDobraRada, łącznie zmieniany 1 raz.
Posty: 24 Strona 2 z 3
Wróć do „Młody technik”
Na czacie siedzi 56 uczestników Wejdź na czata

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości