Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 933 / 294 / 5
@kalifactor (wiem że już nie aktywny) ale odpowiem bo stałem się żywo zainteresowany tematem tolerancji jako takiej.
A więc TAK. zarówno antagoniści MNDA (ketamian DXM) jak i agoniści sigma 1 (DXM, ssri a najbardziej chyba fluwoksamina) zmniejszają tolerancję na sporą część substancji psychoaktywnych. Wszystkich agonistów monoamin, agonistów gaba, Ale na razie nie mam pewności co do np kanałów wapniowych.
I tak raczej znacznie ma długość stosowania np. DXM niż dawka.
Może trochę kończąc wątek nie jest możliwa odwrotna tolerancja receptorów gaba w ścisłym tego słowa znaczeniu. Ale możemy zwiększyć ich wrażliwość czyli zmniejszyć tolerancję wszystkich agonistów a zwiększyć antagonistów.
Wydaje mi się że w analogiczny sposób wrażliwość na gaba zwiększają wszyscy antagoniści gaba (flumezanim, Tiokolchikozydyna) gdy zgłębię temat bardziej zamierzam otworzyć nowy wątek o tolerancji samej w sobie.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Marihuana może być substytutem alkoholu – wyniki nowego badania

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Drug and Alcohol Dependence" (2025) dostarcza pierwszych w historii laboratoryjnych dowodów na to, że używanie marihuany może zmniejszać spożycie alkoholu.

65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).