Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 73 / 4 / 0
Pijam często czarną herbate najczęściej earl greya. Do nauki czy do wieczoru przed komputerem zawsze wlatuje kubek albo dwa. Czasami robie sobie cały dzbanek czarnej herbaty i wypijam w przeciągu godziny lub dwóch. Herbata zawsze bez cukru i cytryny, a chyba nim mocniejsza tym lepiej mi smakuje. Czy są jakieś negatywne skutki picia takiej ilości herbaty?
  • 342 / 122 / 0
20 listopada 2018Wildmilk pisze:
Czy są jakieś negatywne skutki picia takiej ilości herbaty?
Nie ma żadnych, wręcz przeciwnie - czarnej herbacie przypisuje się bardzo wiele właściwości prozdrowotnych.
Większość krążących opinii o rzekomej szkodliwości mocnej, czarnej herbaty to zwykłe mity i bzdury.

Jedyne co byłbym w stanie przyjąć, to to, że nie powinno się łączyć mocnej, czarnej herbaty z posiłkami - z racji tego, że z powodu dużej ilości garbników i innych substancji może zaburzać wchłanianie substancji odżywczych w układzie pokarmowym, zwłaszcza chodzi tu o żelazo. Ale kto wie, może to kolejny mit i nie ma to żadnego znaczenia?
Herbatę z cytryną też możemy śmiało pić i nie dostaniemy przez to Alzheimera.

Herbata czarna chroni zęby, zawiera drogocenne polifenole, chroni nas przed nowotworami, sprzyja odchudzaniu i kontroli poziomu cukru we krwi, bardzo korzystnie wpływa na stan mikroflory jelitowej, na mózg etc. Umiarkowana zawartość kofeiny może nas pobudzić, ale nie w tak inwazyjny sposób jak kawa - działanie kofeiny z herbaty jest dłuższe i łagodniejsze.

Jest tylko uwaga, że nie powinniśmy pić herbaty zbyt gorącej, gdyż to już jest niezdrowe i może docelowo sprzyjać chociażby nowotworom.
  • 3649 / 998 / 2
21 listopada 2018Obrazoburca pisze:
20 listopada 2018Wildmilk pisze:
Czy są jakieś negatywne skutki picia takiej ilości herbaty?
Nie ma żadnych, wręcz przeciwnie - czarnej herbacie przypisuje się bardzo wiele właściwości prozdrowotnych.
bezsenność, drżenie, niepokój, drgawki [mention]AnnaS[/mention]

Bardzo stężona czarna herbata plus 8-10 łyżeczek cukru bardzo dobrze sprawdza się na dychawicę oskrzelową. Nie pijemy od razu całej szklanki, a bierzemy po łyku.
Gdy możesz być kim chcesz. Bądź sobą. No chyba, że możesz być Son Goku, wtedy zawsze bądź Son Goku.
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  • 2991 / 1646 / 35
Herbata ogolnie ma dobry wpływ na organizm jednak dlugotrwale stosowanie jej negatywnie moze odbic sie na watrobie i żołądku chodzi o duze dawki i w zależności od indywidualnych uwarunkowań organizmu.
Zawiera alkaloid purynowy Teofiline rozszerzające oskrzela.
Uwaga! Użytkownik AnnaS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1864 / 700 / 0
Najbardziej lubię właśnie earl greya, dużo cukru i cytryny, po prostu uwielbiam jej smak. Z ekspresówek próbowałem wielu i najmniej smakował mi lipton, bardzo słaby aromat bergamotki. Najśmieszniejsze jest to że najlepiej podchodzi mi earl grey z biedry Remsey zwykły i z nutą cytryny, jak nie ma tej, to biorę tą za 2,99 Milton czy jakoś tak, też daje radę. Z sypanych smakuje mi Bastek z cytryną.
"Na nic mi terapia,
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
  • 2429 / 582 / 155
@LOBO87 Najlepsze są smakowe Liptony, np. czarna herbata z aromatem malinowym. Inne, chyba nawet pierwsze w moim rankingu są różne smaki Tetleya, z cukrem i sokiem malinowym na zimno, mniam… ;P
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1037 / 245 / 0
Najlepsza to jest na grzybie kombucha :halu:
  • 7 / 1 / 0
Nie mogę już pić czarnych herbat,obojętnie czy sypanych/liściastych czy w torebce.Dosłownie bolą mnie flaki albo żołądek.Jak tak sobie przypomnę,to przyjemnie było zaparzyć dzbanek na wieczór lub sobotę/niedzielę.Cóż pozostaje zielona herbata i wyjdzie na zdrowie,bo posiada właściwości antyoksydacyjne.
Uwaga! Użytkownik detektyw nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Dochodzę do wniosku, że chyba powinnam zrezygnować całkowicie z herbaty. Zrobiłam sobie ostatnio bardzo mocną w celu obudzenia się (kawy nie mam bo źle się po niej czuje) i po 15-20 min pięknie zwymiotowałam ją. A skoro mocniejsza mi szkodzi, to po co pić w ogóle.
  • 4 / / 7
Ano bawareczka. Mocna, czarna herbata, a do tego kropla, bądź więcej(zależy od gustu) mleka.
ODPOWIEDZ
Newsy
"Zielone kliniki" w Polsce do likwidacji. Chcą zmian przepisów ws. marihuany

Do Ministerstwa Zdrowia skierowano pismo z prośbą o niezbędne działania dotyczące zasad ordynacji produktów leczniczych z konopi innych niż włókniste. - Projektowane przepisy stanowią odpowiedź na obserwowany w praktyce proceder komercjalizacji procederu ordynacji produktów konopnych poprzez masowe powstawanie tzw. zielonych klinik - wskazał petytor.

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.

Firmowa wigilia na trzeźwo? Alkohol wciąż jest niepisaną normą w biznesie

Picie alkoholu w pracy i podczas firmowych spotkań generuje rosnące koszty dla firm - od wzrostu absencji po spadek produktywności. Presja picia w środowisku korporacyjnym nadal jest odczuwalna, jednak coraz częściej widoczna jest też chęć tworzenia bardziej inkluzywnej kultury organizacyjnej, bez alkoholu jako obowiązkowego elementu integracji.