Negatywne konsekwencje przyjmowania fitokannabinoidów i sposoby im przeciwdziałania.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam, mam problem, który ciągnie się za mną od dawna i po prostu nigdzie nie mogłem znaleźć nic na ten temat. Zaczynając od początku - paliłem zioło dosyć nałogowo przez około 4 lata (miałem jakieś tam przerwy ale znaczna większość czasu to było codzienne jaranie) i niemal zawsze było to walnięcie wiadra, często nawet kilku. Tak czy siak po około 3 latach zacząłem odczuwać dziwne skutki - większe zmęczenie po ziole i taka jakby "ciężkość" w klatce piersiowej. Ogólnie nic się nie zmieniło długo, jarałem dalej przez prawie rok ale skutki się pogarszały a ja ciągle sobie wmawiałem, że to mi siedzi tylko w głowie. Zrobiłem sobie wiele badań (kardiologicznie praktycznie wszystko co się da - od testów wysiłkowych po holtera i ekg) tak żeby wykluczyć jakiekolwiek problemy zdrowotne (nawet już nie patrząc na to co czułem po jaraniu). Wyszło na to, że nic mi nie dolega i problem nie jest związany bezpośrednio z moim zdrowiem. Tak więc dalej jarałem z myślą, że mi po prostu przejdzie. Wiem, mogłem po prostu sobie zrobić przerwę ale naprawdę myślałem że to tylko siedzi mi w głowie. Tak minął prawie rok, ostatnie miesiące było gorzej. Po jaraniu czułem jakbym miał coś ciężkiego na klatce piersiowej, oddychało mi się ciężko (nie były to żadne duszności, po prostu jakby musiałem włożyć w to więcej wysiłku, musiałem oddychać bardziej "świadomie" niż automatycznie) i zwyczajnie było mi słabo. Raz wyszedłem na rower po blancie myśląc że będzie mi lepiej. Prawie zemdlałem po jakimś czasie i usłyszałem od kogoś po drodze że jestem strasznie blady. Mniej więcej po tym czasie sobie darowałem palenie, zdecydowałem że już serio trochę to przesada i coś jest na rzeczy. Mniej więcej w tym okresie musiałem udać się do psychiatry z zupełnie innych powodów (dużo stresu w życiu codziennym źle się na mnie odbiło). Tam przy okazji poruszyłem temat palenia trawy i mi pani powiedziała że są dwie opcje: albo moje receptory kannabinoidowe zostały przebodźcowane i potrzebują czasu na regenerację (co może np. potrwać około 2 lat) albo mój organizm dostaje reakcji alergicznej na THC. W pierwszym przypadku wystarczy przerwa, w drugim niestety chyba moja przygoda z marihuaną się skończy na dobre. Tak bez palenia minęło mi koło 10 miesięcy, wtedy postanowiłem że spróbuję zapalić lufkę. Ogólnie naprawdę było lepiej, nie miałem jakiś lęków że zaraz zemdleje, nie byłem taki osłabiony jak wtedy i nie byłem blady w żadnym stopniu. Jednak ta ciężkość w oddychaniu i uczucie że coś właśnie ciężkiego mam na klatce piersiowej zostały. Zapaliłem jeszcze ze 3-4 razy i było podobnie (wciąż dużo lepiej niż rok wcześniej) ale postanowiłem dać sobie spokój i dać sobie czas na regenerację. Podsumowując - czy wszystkie te skutki uboczne wskazują właśnie na potrzebę dłuższej przerwy czy po prostu jestem skreślony przez potencjalną alergie, która mi się uaktywniła? Dodam też, że żadnych innych alergicznych objawów nie miałem (nic co związane z kichaniem, katarem czy załzawionymi oczami). Jeśli ktokolwiek miał podobnie naprawdę chętnie o tym poczytam, z góry dzięki :)
  • 2 / / 0
Brzmi jak alergia - mi poza twoimi objawami też gardło strasznie puchło. Próbowałeś może żelków? Na nie akurat nie miałem reakcji
Uwaga! Użytkownik tlovelover nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kokaina dla ubogich zalewa polski rynek. Sięgają po nią nawet dzieci

Narkotyki dla młodzieży to wciąż duże wyzwanie dla polskich służb. W 2024 roku polska policja zabezpieczyła 45 nielegalnych laboratoriów, w których produkowano syntetyczne narkotyki, oraz przechwyciła ponad 19 ton takich niedozwolonych substancji. W Polsce aktualnie poważnym zagrożeniem są syntetyczne pochodne katynonu – mefedron, klefedron i klofedron.

Dzieci zażywają „kokainę dla ubogich”. To najczęstszy wiek inicjacji

W ubiegłym roku policja zabezpieczyła 45 nielegalnych laboratoriów i ponad 19 ton syntetycznych narkotyków – poinformował w rozmowie z tvn24.pl dr Artur Malczewski z Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom. Największy problem w Polsce stanowią syntetyczne pochodne katynonu – klefedron, klofedron i mefedron. Najwięcej młodych ludzi trafia do szpitala z powodu tego ostatniego.

"Przyjął narkotyki i wsiadł za kierownicę publicznego autobusu". Wiadomo, kiedy zapadnie wyrok

9 kwietnia w Sądzie Apelacyjnym w Warszawie ma zapaść wyrok w procesie odwoławczym Tomasza U., który kierując autobusem spowodował kilka lat temu wypadek na moście Grota-Roweckiego. Zginęła jedna pasażerka, ranne zostały 22 osoby, w tym trzy były w stanie ciężkim. Sprawca był pod wpływem amfetaminy