Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 87 / 11 / 0
12 lipca 2021kavva6 pisze:
Ciekawi mnie jak Wasze libido po bupropionie? Poprawiło się, pogorszyło?
Ja jestem obecnie na wenlafaksynie 150mg i libido miałem zerowe - zero ochoty na seks i brak zainteresowania płcią przeciwną. Dostałem do wenli bupropion (Welbox 150mg; aktualnie biore wenle i bupro po 150mg) i libido delikatnie się polepszyło, ale bez rewelacji - potrzebuje więcej czasu w grze wstępnej, przy samym kontakcie fizycznym z płcią przeciwną zero pobudzenia seksualnego, dopiero odpala się przy grze wstępnej, ale to też po jakimś czasie. Jest coś skuteczniejszego na podniesienie libido od bupropionu?
  • 23 / 3 / 0
Witam.

To może ja opiszę swój przypadek bo czytam tu też ciekawe rzeczy.
Generalnie cierpię na przewlekłe stany depresyjne i lekką nerwicę natręctw. Lekarz przypisał mi buprioprion.
Moje pierwsze odczucia? Po pierwszej tabletce bardzo mocne naspeedowanie, któro trwało przez prawie miesiąc, teraz jestem drugi miesiąc na środku i do pobudzenia prawdopodobnie potrzebuję lepszego dnia lub podwójnej dawki (sprawdziłem to drugie :p).
Jako antydepresant działa skutecznie, jestem w stanie działać skrupulatnie z czym miałem problemy, znacznie poprawiła się moja zdolność do koncentracji - wcześniej miałem z tym kolosalny problem. Poza tym znacznie poprawiła mi się zdolność do organizowania wykonywanych czynności oraz chęć do poznawania nowych rzeczy, wróciły funkcje poznawcze, o wiele łatwiej rozmawia mi się z ludźmi, nie czuję fobii społecznej, którą kiedyś miewałem.

Co do skutków ubocznych, ciężko mi na chwilę obecną powiedzieć, ale czasem jestem zbyt nerwowy, czasem może zbyt nieufny co w pewnym sensie mi przeszkadza, ale jednocześnie wpływa korzystnie na pewność siebie.

Póki co oceniam ten środek na wielki plus, a próbowałem już wiele.
  • 203 / 30 / 0
Znów próbuję bupropionem zaleczyć depresję. Tym razem niestety nie wszedł nawet honeymoon. Dodatkowo chyba lekko podbija mi lęki. Postaram się przecierpieć miesiąc - a nóż zaskoczy. Po przetestowaniu sporej liczby SSRI i SNRI nie pozostało mi nic innego...
  • 577 / 177 / 0
@Chlodwig
Nie martw się, jest jeszcze wiele innych leków oprócz ssri/snri i bupropionu. Do tego są jeszcze oczywiście metody nie-lekowe.
użyj innego podpisu, ten rozwala stronę - Administratorzy Hyperreal.info.
  • 203 / 30 / 0
Dzięki. Może sobie wjazd bupropionu złagodzę pregabaliną - ta chociaż przyjemnie odcina na jakiś czas.
Jak bupropion tym razem nie zadziała to może zasugeruję moklobemid.
Zastanawia mnie, czemu na zagranicznych forach bupropionu ma tak świetne opinie i recenzje - rozumiem, że nie jest u nas tak popularny jak SSRI.
Ile ja bym dał aby poczuć ten stan z początku brania amfebutamonu 😉
  • 57 / 3 / 0
Welbox znowu nie będzie dostępny
  • 612 / 43 / 0
czemu ?
  • 319 / 42 / 0
W USA bupropion to trzeci najpopularniejszy antydepresant na 23 miejscu wszystkich wypisanych recept i z ok. ~25 milionów recept rocznie, po sertralinie (14 miejsce, ~38 milionów recept) oraz Escitalopramie (20 miejsce, ~26 milionów recept) także chyba jest całkiem popularny. :D

(dane na rok 2020; źródło: https://www.drugreport.com/50-commonly- ... n-america/)
  • 203 / 30 / 0
Faktycznie znów występuje problem z dostępnością welbox w aptekach. Możliwe, że pod koniec lipca się to poprawi (info od farmaceutki).
  • 12 / 2 / 0
16 lipca 2021Chlodwig pisze:
Faktycznie znów występuje problem z dostępnością welbox w aptekach. Możliwe, że pod koniec lipca się to poprawi (info od farmaceutki).
Potwierdzam, info z dzisiaj, braki w aptekach (albo ostatnie sztuki) i w hurtowniach, jedynie zamienniki - wellbutrin itp, takie niezależne info dostałem z trzech różnych aptek, w których dziś byłem.

Ja musiałem specjalnie jechać do większego miasta gdzie mogłem dopiero kupić. U mnie nawet w hurtowniach nie ma {Demis}
ODPOWIEDZ
Newsy
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania

Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.