Syntetyczny opioid, będący jednocześnie agonistą oraz antagonistą receptorów opioidowych.
Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1285 / 30 / 0
Nieprzeczytany post autor: ksionc »
oxan pisze:
dawki są faktycznie b.indywidualnie i zależne od tego jaka kto ma tolerk na opio.
akurat w przypadku bupry dawni nie do końca zależa od tolerancji na opio tylko po prostu bupra działa na każdego bardzo indywidualnie, są tacy na których działa bardzo mocną, sa tacy na których działa średnio i są tcy na których bupra nie działa prawie w ogóle np. na mnie i był tu niedawno użytkownik na którego bupra też w ogóle nie działała (chyba cypress)
Uwaga! Użytkownik ksionc jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1179 / 124 / 0
Nieprzeczytany post autor: mniemanolog »
Wie ktoś jak powinna wyglądać recepta na transteca 40 mg i w jakich przypadkach przysługuje 50% zniżki?
EjeMqv63qzcBDbheXUtQcmcMHaCGGXk8cCS
  • 1154 / 35 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gargamel »
Jak powinna byc wypisana to nie wiem, ale na 50% dostajesz jak lekarz wypisze ci na X (jak w przypadku tramalu np.). Na P masz za darmo.
  • 1179 / 124 / 0
Gargamel pisze:
Jak powinna byc wypisana to nie wiem, ale na 50% dostajesz jak lekarz wypisze ci na X (jak w przypadku tramalu np.). Na P masz za darmo.
Bardzo mi zależy na szczegółach, czyli kiedy lekarz może wypisać 50 % zniżki, bo jak podejrzewam taka zniżka przysługuje tylko w niektórych przypadkach. No i ile kosztuje opakowanie największych plastrów. Chciałbym też wiedzieć jak wygląda recepta.
We wtorek jestem umówiony na wizytę. Lekarz ma mi wypisać metadon, jednak ja wolałbym aby wypisał mi transteca, bo wiadomo, łatwo w metadon się wpakować, gorzej odstawić. Stąd moje pytania.
  • 1154 / 35 / 0
Najwieksza dawka "transtekow" kosztuje na 100% ~260zl, czyli na recepte na X ~130zl, a na P za darmo masz. Po co ci wiedziec jak wyglada recepta i jak jest wypisana? Przeciez to jest na zwykla bibule i lekarz wie jak to wypisac. Na pewno nie zaplacisz 100% ceny. Zeby tak bylo lekarz musialby tam gdzie wpisuje sie ODDZIAŁ NFZ napisac X zamiast numeru odpowiadajacemu danemu wojewodztwu. To jest tak jak w przypadku tramalu, jak dostajesz na X to placisz 50%.
  • 1179 / 124 / 0
Gargamel pisze:
Najwieksza dawka "transtekow" kosztuje na 100% ~260zl, czyli na recepte na X ~130zl, a na P za darmo masz. Po co ci wiedziec jak wyglada recepta i jak jest wypisana? Przeciez to jest na zwykla bibule i lekarz wie jak to wypisac. Na pewno nie zaplacisz 100% ceny. Zeby tak bylo lekarz musialby tam gdzie wpisuje sie ODDZIAŁ NFZ napisac X zamiast numeru odpowiadajacemu danemu wojewodztwu. To jest tak jak w przypadku tramalu, jak dostajesz na X to placisz 50%.
Dzięki Gargamelu za odpowiedzi ;)
Dlatego pytam o to jak powinna wyglądać recepta, bo chciałbym ułatwić lekarzowi zadanie. On nie jest onkologiem a psychiatrą. i podejrzewam, że nie wiele wie o transtecach.
Liczę się z tym, że musiałbym zapłacić 100%.
Przeglądałem duckduckgo i wiem, że "transteci" coś tam kosztują, nawet wtedy kiedy są przepisywane zgodnie z ich przeznaczeniem, czyli po to aby uśmierzały ból.
Podejrzewam, że refundacja obejmuje tylko osoby z niektórymi schorzeniami (bóle spowodowane nowotworami czy coś w tym stylu).
Domyślam się też, że to nie lekarz decyduje o tym ile pacjent powinien płacić za lek, a jakieś odgórne akty prawne. Pewnie są jakieś procedury w tej kwestii. Nie wiem, może się mylę.
Sądzę, że jakbym poszedł do lekarza z konkretnymi informacjami to mogłyby one ułatwić lekarzowi sprawę.
Ostatnio zmieniony 17 października 2009 przez mniemanolog, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 11 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mruk »
no to powiedz lekarzowi że wolisz bunadol ( buprenorfina w postaci tabletek podjęzykowych). Podobnie jak metodon tak i bunadol służy do leczenia substytucyjnego więc psychiatra pewnie dużo chętniej ci go wypisze niż plastry które w psychiatri raczej się nie stosuje ;] .
Uwaga! Użytkownik mruk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1154 / 35 / 0
Z tym, ze Bunondol jest na rozowa bibule, a nie kazdy lekarz je ma i ma prawo je wypisywac.
  • 1997 / 120 / 0
Nieprzeczytany post autor: jacok »
ale przecież w bunondolu są tego śmieszne ilości? Chyba, że są jakieś mocniejsze, nie orientuję się. W każdym razie jakość/cena wychodzi chyba na korzyść transtecu. No i jest na białą. W sumie najbardziej chodzi o to, że chyba lekarz nie będzie ci co tydzień wypisywał dwóch pak bunondolu?
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 437 / 20 / 0
Nieprzeczytany post autor: Hegemon_Krwawy »
Ogólnie dziwne, że lekarz jest gotów przepisać takie środki. Mówiłeś o uzależnieniu od kody/tramalu? Jeżeli tak to naprawdę dziwne, musiałeś trafić na jakiegoś 'spoko' doktura.

[odpowiedzi i kolejne posty dotyczące już głównie metadonu poleciały do http://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... ,5;nocount. pozdrawiam - jacok]
Ostatnio zmieniony 18 października 2009 przez jacok, łącznie zmieniany 1 raz.
NIECH CO KRWAWY HEGEMON?
NIECH ŻYJE
!!!

Be the plague in their society
Be the one, they'll call tragedy

Hegemon_Krwawy@safe-mail.net
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.