Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
Jest temat ogólny o buprze ale to nie to, bo tam wszyscy walą plastry. Ten temat jest o bunondolu. Jest ktoś z was na substytucji? Interesuje mnie wszystko, tj skuteczność, czas trwania waszej substytucji, dawki itd.
Artykuły na necie i forum substytucyjne już przeczytałem, ale nic się nie umywa do subiektywnych opinii ludzi z hajpa.
No i zasadnicze pytanie - wyszedł ktoś z was z opio za pomocą tego szitu? ;)
1. ile przeważnie trwa taka substytucja?
2. co z tolerancją na buprę? Od jakich dawek zaczynałeś/aś że teraz jesteś na dawce 2,4mg?
3. czy lekarz prowadzący wystawia bez problemu recepty np. na coś nasennego (estazolam, zolpidem?)
4. wpływ na popęd płciowy?
5. zaparcia po takim długim czasie stosowania bupry?
- Poszedłem do lekarza rodzinnego, powiedziałem jak wygląda sytuacja, że jestem świeżo po detoksie itd. Przepisała i przepisuje nadal bezproblemowo.
- Dawki - obecnie biorę 2,8mg na dobę.
- Samopoczucie bardzo dobre, zero ciśnień, czuć lekkie, subtelne działanie opio (chyba czas zredukować).
- Nie wiem jak jest na programie, ale z tego co czytałem ustalają optymalną dawkę, by pacjent czuł się komfortowo - jeżeli trzeba, jest to nawet i 6mg. Po jakimś czasie rozważana jest redukcja. Ważne jednak, by ową redukcję nie zacząć zbyt szybko, nie doprowadzić do głodów i w efekcie przygrzać inne opio.
- U mnie zaparcia trwały jakieś 2 tygodnie. Stolec co jakieś 4 dni - bardzo "wymęczony". Teraz jest codziennie i schodzi bez problemu.
- Popęd osłabiony.
- Czy lekarz może przepisać coś na sen? Teoretycznie może przepisać wszystko, tylko czy zechce... : ) moja lekarka (rodzinny) przepisuje wszystko, co powiem.
Dziękuję
Ja już jestem na programie ale we wtorek mi dopiero dawkę ustalą bo muszę dowieźć morfologię i HCV/HIV ;)
A, jeszcze pytanie co do recept. W pudełku jest zawsze 60 tab? Jak to jest z nadwyżką? Np. ustalą mi dawkę, która przez tydzień sumarycznie będzie mniejsza od 60 tab w słoiczku, co wtedy? Dostaję cały słoiczek zawsze? Trochę pogmatwałem bo nie umiem prosto opisać o co mi chodzi, ale chyba każdy skumał.
Substytucja może trwać nawet do śmierci, wszystko jest zależne od pacjenta, przypuszczam też że niektórzy lekarze którzy prywatnie przeprowadzają substytucje mogą zachęcać pacjenta do redukowania dawek ale tak jak mówiłem jest to od niego zależne. W moim przypadku, jest mi po prostu dobrze, nie mam głodów, skrętów i innych chujstw związanych z uzależnieniem od opiatów i na razie nie mam zamiaru schodzić z bupry, wierze że nadejdzie kiedyś taki moment że będę gotowy się z niej wyzerować ale na dzień dzisiejszy nie mam takich planów.
2. Co z tolerancją na buprę? Od jakich dawek zaczynałeś/aś że teraz jesteś na dawce 2,4mg?
W moim przypadku zaczynałem od dawki 0.4mg na dzień ale było to po prostu związane z tym że byłem świeżo po detoksie, potem musiałem zwiększać dawkę żeby nie mieć skręta podczas dnia. W pewnym momencie to się po prostu normuje i stabilizujesz się na jakiejś konkretnej dawce i tolerancja nie rośnie.
3. Czy lekarz prowadzący wystawia bez problemu recepty np. na coś nasennego (estazolam, zolpidem?)
Przypuszczam że pisząc "lekarz prowadzący" masz na myśli substytucje na jakimś programie. Na to pytanie w takim razie nie jestem w stanie odpowiedzieć bo mi bunondol przepisuje prywatnie psychiatra i specjalista od uzależnień. Dostaje 6 opakowań na jakieś 3 tygodnie, potem wizyta która wygląda tak - wchodzę zin dobry prosz bunondol bach bach i już jestem w aptece wybierając bubombol :) Co do leków nasennych to wystarczy zwykła nawijka że masz lęki, problemy ze snem czy inne problemy ze stolcem i wypisuje co chce. Na początku oczywiście nie chciał wypisywać benzo i wciskał mi neuroleptyki i antydepresanty ale jak już namówiłem go ten pierwszy raz na benzo to teraz już nie ma problemu.
4. Wpływ na popęd płciowy?
Popęd płciowy jest u mnie odrobinę obniżony, tak jak wcześniej masturbowałem się maksimum raz dziennie tak teraz wystarczy mi raz na tydzień ale oczywiście jak widzę dobrą dupe to od razu mam ochotę na małe co nie co także bez obaw, kanalizacja działa jak trzeba.
5. Zaparcia po takim długim czasie stosowania bupry?
O matko, na początku substytucji miałem kamieniołom z dupy ale po jakimś miesiącu, dwóch się to unormowało i maksimum po 2-3 dni nie sram a jak sram to nie towarzyszy temu uczucie penetracji odbytu przez stado murzynów także luz.
Co do dawek, są dwa opakowania bunondolu. Pierwsze 0.2mg po 60tabletek we fiolce i 0.4mg po 30tabletek we fiolce. Zawsze będziesz dostawał całe słoiki bo przecież nie mogą ci dyrdać w aptece w opakowaniu.
-naprawdę ciężko z tego zejść, fizycznie i psychicznie, pomimo, że po dłuższym czasie stosowania absolutnie-żadna dawka tego ścierwa już nie działa
-masakryczne zaparcia i brak łaknienia (wyglądałam jak dziecko z Ugandy)
-ruchać się też mniej chce
A z plusów to:
-nie ma ciśnień, PRAWIE (robi dużą różnicę, parę razy mimo wszystko próbowałam się przebić przez zatkane receptory)
-da się prowadzić umiarkowanie normalne życie (chociaż jak patrzę wstecz to wtedy mi się mniej chciało robić, prowadziłam bardziej samotniczy i piwniczny tryb życia)
Także nie warto prowadzić substytucji do końca życia, chyba że nie ma się innego wyjścia. Substytucja to też ćpanie, nie ma co sobie usprawiedliwiać, że jest inaczej. Trzeba odgórnie założyć, że chce się z tego zejść i w przybliżeniu powiedzieć sobie (i lekarzowi) kiedy. Bo inaczej to schodzenie może się przeciągać w nieskończoność. Powodzenia.
http://www.youtube.com/watch?v=qHYNfitGBp4
---
„Jedyna wolność to zwycięstwo nad samym sobą.” opio-free
Mnie pani lekarka zwiększyła dawkę i obecnie jestem na 5x0,4mg na dzień.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cognitivemarijuana.jpg)
Długotrwałe używanie marihuany może mieć wpływ na zdolności poznawcze
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/f5.large_.jpg)
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu
Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/image-1-1038x692.png)
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych
W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jrt-treated-cortical-neuron.jpg)
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.