Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
3 sezon, żadnego grzyba na obrzeżach Kielc i w świetokrzyskim
Nie liczę zbiorów z polskich wysokich gór (bieszczady, beskidy, sudety itpodobne). Znalezienie tam to żadna sztuka, nie ma co się chwalić.
Cała sztuka to znaleść na nizinach. Podziwiam ludzi z łódzkiego, mazowieckiego, wielkopolski, pomorza i tym podobnych rejonów. Jesteście szczęśliwcami. Doceńcie swóje szczęście !!! Mocno zazdroszczę!
Trzymam za Was kciuki, byście wciąż odnajdywali te wyjątkowe miejsca.
A ten Pan co znalazł w tym sezonie czeskie łysiczki to już w ogóle mistrz i król szczęścia!
Jest jeszcze sens obczajać nowe miejscówki czy już za późno na tego owego?
Jest sens, nie ma mrozów, ja 5 dni temu miałem nawet niezły zbiór. Zresztą jak znajdziesz nowe miejsce pod koniec sezonu i jest aktywne, to może to być gwarancja, że w szczycie następnego sezonu będzie tam pięknie.
Opłaca się wyjść na spota, na którym 2 tygodnie temu uzbierałem 40 gram świeżych?
Byłem tam 4 dni temu i znalazłem zaledwie jednego grzybka w godzinę ;(
08 listopada 2020karoleczko pisze: U mnie (mazowieckie) polanka się powoli kończy, bardzo mało nowych maluchów. Jednakże nie narzekam, bo na jak taki mały obszar to była dla mnie bardzo łaskawa w tym roku. Jako ciekawostkę dodaję grafikę przedstawiającą te same dwa milusińskie w skrajnych stadiach rozwoju. Zdjęcie po lewej stronie zostało wykonane 25.10, a po prawej 7.11.
Prawdopodobnie sezon dla mnie się zakończył, na tę chwilę nie planuję kolejnego spaceru. Kilka krótkich wyjazdów pozwoliło mi na uzupełnienie zapasów w spiżarni w wystarczającym stopniu.
W ramach podsumowania dołączam jeszcze jedno z lepszych zdjęć łysic, które udało mi się wykonać w tym sezonie moim przestarzałym telefonem, a także zdjęcie amanity, bo po prostu bardzo mi się podobają.
Do zobaczenia w przyszłym sezonie!
Pozdrawiam ;)
Zbiera ktoś może w Norwegii? Z pewnością są, ale czy pora nadal jest dobra? Teraz robi się tu deszczowo i temp. oscyluje gdzies w okolicach 10-12 stopni C max, czasami mniej. Można wyruszac jeszcze na łowy? Pozdrawiam grzybiarzy!
mrozów jeszcze nie uświadczyłam, deszczu mało.
pamiętam, że jak była ujemna temperatura to można było znaleźć tu i ówdzie.
konkluzując, warto się wybrać w weekend na poszukiwania?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.
Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania
Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.