skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Masz 36 lat. Idź na normalny detoks od alkoholu. Nie ma co kombinować, bo do 40ti będziesz także lekomanem.
PS. Odstawienie baklo po ciągu jest pewnie trudniejsze niż alko.
09 września 2019igla83 pisze: co myslicie o stosowaniu baklofenu jako substytutu alkocholu wiem ze to nie jest leczenie ale moze lepiej faszerowac sie tymi tabletkami i funkcjonowac w miare normalnie niz powoli zapijac sie na smierc biarac baklofen udaje mi sie nie pic juz 3 miesiace i jest to najdluzszy okres abstynencji w moim doroslym zyciu mam 36 lat
---------------------------------------scaliłem DexPL----------------------------------------------
09 września 2019DexPL pisze: Baklofen to nie cukierki. ten lek ma silny potencjał uzależniający. Obawiam się, że za 3 miesiące będziesz miał poza uzależnieniem od alko, uzależnienie od baklo. Tym się skończy.
Masz 36 lat. Idź na normalny detoks od alkoholu. Nie ma co kombinować, bo do 40ti będziesz także lekomanem.
PS. Odstawienie baklo po ciągu jest pewnie trudniejsze niż alko.
Wyrywasz zdanie z kontekstu i się czepiasz. Odpowiem Ci jednak, byś zrozumiał a nie pienił.
Widziałeś człowieka który odstawia baklofen po ponad rocznym ciągu na dawkach 250-400mg dziennie? Ja widziałem takich kilku w swoim życiu. Obok na łózkach leżeli alkoholicy. Ich detoks był śmieszny w porównaniu do baklofenu. To raz.
Po drugie - chłopak pisał o stosowaniu baklofenu jako substytucji alkoholu. Czyli chce zastąpić jedno uzależnienie drugim. Ponadto żeby znieść ciągoty na alko, trzeba zjeść na prawdę dużo tego baklofenu. 25mg nie wystarczy. Szybciej dawki w granicach 100mg i więcej i to nie na dobę, a na raz. Serio uważasz, że to jest sposób na wyjście z alkoholizmu?
Po trzecie - nie słyszałem żeby jakikolwiek specjalista od uzależnień od alkoholu proponował baklofen jako środek na leczenie uzależnienia od alkoholu. To chyba o czymś świadczy?
Po czwarte. Wszyto można odstawić. Natomiast na tym forum promujemy zasady harm reduction. Czyli nie proponujemy uzależnionemu wpieprzanie się w drugie uzależnienie.
Na koniec.
To, że baklofen pomaga na porannego kaca, nie znaczy że jest lekiem stworzonym do leczenia alkoholizmu. Podobnie 20mg oxycodonu pomaga na porannego kaca. Czy to znaczy, że od teraz alkoholików będziemy leczyć opioidami?
Wybacz ,celem nie było czepianie się
1.Nie widziałem człowieka odstawiającego balko przy dawce 250-400mg nagle jak rozumiem ?
Bo robiąc to stopniowo nie widzę zagrożenia
2 Zamiana alko na balko ,i tak jest lepszym rozwiązaniem .W mojej opinii
3.Są lekarze ,którzy przepisują balko ,na problem alkocholowy
4.Nie proponuję nikomu zamiany środków ,stwierdzam fakty ,że w niektórych przypadkach jest dobrym rozwiązaniem I jest więcej plusów niż minusów
5.Nie odniosę się do spraw oczywistych ,a pro po porannego kaca i leczenia go
2. Zastępujesz uzależnienie uzależnieniem. Jeden ch... Oczywiście alko to także komponent społeczny (przemoc, wygląd itd), jednak uzależnienie to uzależnienie. Podobnie nie ma znaczenia, czy ktoś wali 800mg kody, czy jest na metadonie.
3. Odnośnie leczenia baklofenem. Mówimy o terapii w Polsce nie zatwierdzonej, nie refundowanej, wręcz eksperymentalnej, nie będącej metodą pierwszego wyboru, za to mocno promowaną (przez między innymi producenta, w widomym celu) terapią zatwierdzoną warunkowo przede wszystkim we Francji (jako metoda eksperymentalna opisana przez tamtejszego alkoholika dr. Oliviera Ameisena, https://pl.wikipedia.org/wiki/Olivier_Ameisen który szukał sposobu na załagodzenie kaca i wyjście ze swojego alkoholizmu i testował na sobie różne preparaty - po baklofenie czuł się dobrze - bo był ućpany.) w której dochodzi do zamiany uzależnienia z alkoholu na baklofen. Coś podobnego do metadonu. Do czasu jak bierzesz balofen (metadon) jest dobrze, natomiast jak odstawisz to jest chujnia i wszystko wraca. Jedyny plus (nie mówię, że nie mały, bo to nie jest prawda) to taki, że alkoholik nie wywołuje szkód takich, jakie by robił gdyby pił (przemoc itd). Człowiek taki nie jest jednak w pełni zdrowy i zdolny do funkcjonowania (jest nadmiernie uspokojony, nie może prowadzić samochodu czy obsługiwać maszyn, śpi w ciągu dnia itd - typowe oznaki po dużej dawce blofenu)
No i najważniejsze - na koniec trzeba odstawić ten baklofen. A nawet jak odstawiliśmy. I co dalej?
4. Są oczywiście przypadki gdzie lepiej ućpać się baklofenem niż wódą. Zgadzam się także. Lepiej niż ktoś se pośpi niż jakby miał napierdalać po wódzie żonę i dzieci. Tutaj się zgadzamy w 100%
Na koniec deczko źródeł:
https://www.cochrane.org/pl/CD012557/ba ... d-alkoholu
Kluczowe wyniki
W porównaniu z placebo, podanie baklofenu wiązało się z niewielką różnicą lub brakiem różnic w zakresie odsetka osób, które nie ukończyły leczenia, nie ukończyły leczenia z powodu wystąpienia objawów niepożądanych (skutków ubocznych) lub wystąpił u nich przynajmniej jeden objaw niepożądany. Stosowanie baklofenu prawdopodobnie ma niewielki wpływ na liczbę osób, które ponownie zaczynają pić alkohol oraz na to, ile i jak często go piją. Stosowanie baklofenu prawdopodobnie ma niewielki wpływ lub nie ma wpływu na odsetek dni, w których osoby nie piją alkoholu.
Stosowanie baklofenu może zwiększać ilość wypijanego alkoholu, liczonego jako liczba drinków w przeliczeniu na liczbę dni w których się go pije.
Stwierdziliśmy, że stosowanie baklofenu zwiększa częstość występowania objawów niepożądanych takich jak depresja, zawroty głowy, senność, drętwienie i sztywność mięśni, jednak nie stwierdziliśmy istotnej statystycznie różnicy między stosowaniem baklofenu i placebo w odniesieniu do ryzyka wystąpienia innych objawów niepożądanych.
https://www.cochrane.org/pl/CD008502/ba ... ynencyjnym
Główne wyniki
Nie jesteśmy pewni, czy baklofen wpływa na poprawę objawów odstawiennych oraz zmniejsza efekty uboczne w porównaniu z placebo lub innymi lekami, ponieważ jakość danych naukowych była bardzo niska.
Jakość danych naukowych
Jakość danych naukowych pochodzących z badań była bardzo niska, a wyniki należy interpretować z dużą ostrożnością. Niezbędne jest przeprowadzenie w przyszłości dobrze zaprojektowanych, podwójnie zaślepionych (uczestnicy oraz badacze nie wiedzą, które leczenie jest stosowane aż do czasu zebrania wyników) badań z randomizacją obejmujących dużą liczbę uczestników, które pozwolą ocenić jaka jest skuteczność i tolerancja baklofenu u osób z AWS.
edit: dodałem linki i opisy badań
09 września 2019DexPL pisze: Widziałeś człowieka który odstawia baklofen po ponad rocznym ciągu na dawkach 250-400mg dziennie? Ja widziałem takich kilku w swoim życiu. Obok na łózkach leżeli alkoholicy. Ich detoks był śmieszny w porównaniu do baklofenu. To raz.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/medmjaustralia.jpg)
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów
Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/fentanyl_hp.jpg)
USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku
Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/fent400.jpg)
USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej
Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.