ODPOWIEDZ
  • 451 / 2 / 0
Moje serce jest w kiepskiej kondycji, a nigdy nie zauważyłem oddziaływania na nie ibuprofenu, nawet jak zarzucałem końskie dawki na zbicie 42 stopniowej gorączki, bo takie miewałem przy anginach przed usunięciem migdałków. Prędzej ketonal powoduje arytmie i inne dziwolągi. Wiem z autopsji.
Uwaga! Użytkownik boberator nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3309 / 21 / 0
sqrt(666)
  • 451 / 2 / 0
w życiu bym nie powiedział, wydawał mi się zawsze taki bezpieczny.. przeciwbóle są przejebane.
Uwaga! Użytkownik boberator nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3309 / 21 / 0
Co jeden to gorszy. Ciekawy wpływ, którego się nie przewidzi w labolatorium, mają diklofenak i ketoprofen. W Indiach sępy zjadają zwierzęta, które często są leczone tymi lekami. Leki te są dla sępów trujące i w związku z tym populacja tych ptaków na półwyspie indyjskim spadła o 99,9% (sic!). Zaratusztrianie (grupa religijna; bardzo znanym członkiem był Farrokh Bulsara, znany pod pseudonimem Freddie Mercury), których jest tam spora grupa, nie grzebią zmarłych, a zostawiają ich na specjalnych wieżach, tzw. wieże milczenia. Zjadają je sępy, lecz przy takim spadku liczebności ciała pozostają nienaruszone, powodując spore problemy i wątpliwości - religijne, ale też czysto "techniczne". Również z powodu tragedii sępów przez półwysep przetaczają się epidemie wścieklizny, które dziesiątkują ludzi.

To taka ciekawostka, może kogoś to zaciekawi :)
sqrt(666)
  • 25 / 1 / 0
Globalny kontekst wpływu stosowania leków przeciwbólowych na przykładzie wybranego ekosystemu. :-)
Fakt, że ciekawe.
Moje uwagi:
- przemiany metaboliczne konkretnych związków w przypadku różnych organizmów to różne skutki
- wpływ czynników, które badający mogli pominąć

Żeby nie odbiegać od tematu. W moim przypadku ibuprofen sprawdza się lepiej przy bólach głowy i zębów. Po paracetamolu 500mg odczuwam "niedosyt" działania, po 1000mg coś w stylu lekkiego strucia. Ibuprofen 200mg przeważnie ok, 400mg wystarcza na 3-4h wyłączenia bólu przy początkowym stadium zapalenia nerwu zęba czy dziąsla.
  • 562 / 29 / 0
Ibuprofenu dużo się nażarłam w życiu bo najbardziej mi pomagał. Nie wiem czy faktycznie taki szkodliwy ale wolę łykać niż rzygać prawie codziennie z powodu bólu głowy ( bo jak boli mnie głowa to prawie zawsze mam mdłości). kofeina w moim przypadku jeszcze bardziej intensyfikuje ból, a aspiryna przeważnie słabo działa.
Uwaga! Użytkownik skatofagi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3309 / 21 / 0
No jasne, w części przypadków lepiej zażyć coś przeciwbólowego, bo ból też sam w sobie powoduje spustoszenia. Znam takie mądre osoby, co twierdzą, że przetrzymają ból, bo nie jedzą leków, bo są szkodliwe, nie wiedząc że w bilansie ogólnym to jeszcze na tym tracą ;-)
sqrt(666)
  • 1587 / 11 / 0
Na mnie ibuprofen słabo działa, a paracetamol zawsze mi pomaga. Poza tym to lubię jego działanie. On poprawia koncentrację. Bardzo fajnie mi się po nim czyta książki. Poza tym przez cały dzień czuję coś takiego miłego, trochę opiatowego w głowie.
rchiro the best
  • 253 / 5 / 0
Romantyczka pisze:
Poza tym przez cały dzień czuję coś takiego miłego, trochę opiatowego w głowie.
Coś w tym jest. Też mam takie wrażenie, że paracetamol to nie jest tylko taki "pusty" środek przeciwbólowy, ale ma w sobie coś takiego delikatnie, bardzo subtelnie przyjemnego.
METAFIZYKA BETA-KETONÓW
  • 576 / 11 / 0
Jeden z metabolitów paracetamolu - AM404 blokuje metabolizm endokannabinoidów, więc zwiększa poziom np. anandamidu.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.