Podejście do narkotyków w innych krajach.
ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
FajnieJest pisze:
tez widzialem to, bylo na bluelighcie. macie linka, jesli chcielibyscie zapoznac sie z cala lista.
http://foros.hispavista.es/salud_y_medi ... ioliticos/
gosciu moze wam tez podac ceny innych specyfikow, chociazby aspiryny. ziomek nie sprzedaje, tylko daje ceny. ;)
Tak tylko na margnesie dodam, że wysyłki są tylko KRAJOWE.

Dodam jeszcze, bo napisałem do tego gościa, że te leki są lekami dostępnymi w stocku, czyli chyba magazynie, jednak jest w stanie załatwić każdy lek, jeśli interesuje to kogoś mieszkającego w Hiszpanii (mnie tak), bywam czasem w Polsce, jak będzie ten czas, dam znać, może ktoś będzie, aby mu kupić.
  • 442 / 6 / 0
Wszystkie leki z kodeiną są w Hiszpanii na receptę. Natomiast termalgin codeina sprzedają w większości aptek bez. Niestety zwykle tylko jedną paczkę (ale to nie problem, bo dilhouse'y są na każdym rogu).

2,25 euro za 20 kaps. 300mg para + 15mg kody
  • 3362 / 349 / 0
tanio. w belgii drogo w chuj, jak i DXM tak i kodeina. 6 euro za malutki syropik 200mg albo 320mg DXM. chujowo. wie ktos moze czy z polszy wysylaja zagranice leki? i ile by takie cos kosztowalo? robil to ktos juz?
  • 274 / 9 / 0
O ile mi wiadomo to zarówno kodeina jak i tramadol są na Litwie na receptę. kodeina chodzi pod nazwą handlową Ultracod (chyba 500mg paracetamolu + 30mg kodeiny).
Nie wiem jak z możliwością kupna bez recepty, ale próbować zawsze można :)
  • 274 / 9 / 0
Nie wiem na ile ta cena jest jeszcze aktualna, ale kilka miesięcy temu znajomy jeżdżący na Litwę mówił, że ultracod 30 tabletek - 27 litów, co po aktualnym kursie daje 31zł za 900mg kodeiny.
tramadol nie pamiętam niestety pod jaką nazwą - 25 litów za 30x150mg (albo 100mg, nie jestem pewna).
  • 168 / 2 / 0
popros o sulfentanyl:)

zartuje, ale slyszalem ze w krajach arabskich benzo i DHC sa bez rcepty (benzo= rivotril (klono), valium (wiadomo), ativan (lorazepam), wiecej grzechow nie pamietam za wszystkie bbardzo zaluje)
  • 6154 / 431 / 12
W Chorwacji mają dość ścisłą kontrolę w aptekach. Powiedziano mi, iż jedyne, co mogę dostać, to Kaffetin. Zawiera 10mg kodeiny, 250mg paracetamolu, do tego około 70mg kofeiny i jakiś znieczulający pentafenazon. Żadnych benzodiazepin OTC nie ma. Szkoda.

Chorwacja ma już lwią część przepisów przystosowanych pod UE, więc nie wiem, czego ja się tu spodziewałem.:|

Proszę moderatora o usunięcie poprzedniego posta.
  • 3362 / 349 / 0
belgia: codethyline erfa
250mg etylomorfiny za 5-6euro, tabletki, OTC
  • 300 / 7 / 0
Niemcy.

kodeina -> Codicaps® mono Kapseln po 10 albo 20 tabletek, wszystkie leki z codą na receptę.

Aviomarin -> Reisetabletten-ratiopharm® tabletki po 50mg dimehydrynatu bez recepty

klonazepam -> Antelepsin® 0,5 mg/-2 mg Tabletten 50tab/0.5mg; 100tab/0.5mg; 50tab/2mg; 100tab/2mg na receptę

tramadol -> tramadol AL 50 Kapseln 30/60 albo 10mg 50tabsów na receptę wszystkie leki tramadolu. Można też dostać ampułki do iniekcji
albo kropelki.

Benzodiazepina -> Oxazepam-neuraxpharm® 10 Tabletten 20/50tabletek po 10mg. Wszystkie na receptę...

tetrazepam -> tetrazepam-ratiopharm® tabletki po 50mg ra receptę...

alprazolam -> Xanax® 05/1,0 mg nie wiem po ile tabletek w opakowniu, na receptę...

fenobarbital -> luminal® Tabletten nie wiem ile tab/mg na receptę...

lorazepam -> Tavor® tabletki po 0.5mg/1mg/2mg/2.5mg na receptę...

Kaszlodyn -> Hustenstiller-ratiopharm® Kapseln 20kapsułek po 30mg. Cena ~6 euro w Berlinie. W aptece dyżurnej trzeba dopłacić 2.50euro
bez recepty.
  • 1026 / 31 / 0
Poproszono mnie w innym wątku, żebym napisała, to piszę :)
Irlandia - jeśli chodzi o kodeinę - w 2010 roku weszły w ROI nowe przepisy. Bez recepty do ćpania nadaje się tylko Nurofen Plus (12.5 mg kody/200 mg ibuprofenu), 24 tabletki to koszt około 8-8,5 euro (ceny dublińskie), da się wykonać ekstrakcję, choć łatwo nie jest. Reszta leków zawierających kodeinę albo ma domieszki (np. kofeinę), albo została wycofana, albo zareckowana. Nie jestem pewna, czy w obiegu znajduje się jeszcze Feminax (8mg/500 mg paracetamolu), obiło mi się o uszy, że został wycofany, ale nie jestem pewna tej informacji.
Do tego:
trzeba się gęęęęęęęęęęęęsto tłumaczyć przy kupnie, farmaceuta ma obowiązek przeprowadzenia dokładnego wywiadu w celu ustalenia, czy NAPRAWDĘ klient potrzebuje aż tak "mocnego" środka, musi sugerować alternatywy, nie ma prawa sprzedać temu samemu klientowi leku z kodeiną w okresie dwóch tygodni (lub miesiąca, nie pamiętam) itd. Skutek jest taki, że konsumpcja leków z kodeiną od wprowadzenia nowych przepisów spadła w ROI o ok. 50%.
To nie ściema. Mój facet kupuje leki na kodeinie od czasu do czasu (w celach medycznych) i zawsze jest wywiad.
Polecam link:
http://beaut.ie/blog/2010/sales-of-nuro ... surprised/
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.