Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 2914 / 241 / 0
Siema, dawno temu w Newsach na Hajpie czytałem, że istnieje substancja (chyba z Ameryki Południowej jakieś plemiona z tego korzystają,jakieś plemiona z tego korzystają, konkretnie z jakiś żab, innych płazów albo węży, obstawiam to pierwsze), która podana człowiekowi w odpowiedniej dawce jest w stanie wprowadzić go w stan anabiozy/letargu nawet na kilka dni.
Za wiki:
Wikipedia pisze:
Odwracalny, przejściowy stan skrajnego obniżenia aktywności życiowej (tzw. pozornej śmierci) organizmu
Ktoś kojarzy co to jest ? Od dłuższego czasu chodzi mi to pytanie po głowie a za cholerę nie jestem w stanie sobie tego przypomnieć. Odrzucam ibogainę i raczej bufoteninę, choć w "klimatach" tej drugiej bym szukał odpowiedzi. Z góry dzięki za pomoc.

edytowano na prośbę autora /Merx
Dawny nick: tur3k
  • 294 / 52 / 3
Wiem, że raczej nie o to chodzi, ale mam takie coś z wikipedii:
Stan sztucznej hibernacji, podobnej do anabiozy, wywołuje się także u człowieka podczas przeprowadzania niektórych zabiegów chirurgicznych
Znalazłem też jakiś preparat o nazwie lenalidomide anabiosis, ale to chyba nie to, bo na wiki o lenalidomidzie nic nie wyczytałem, tylko że przeciwnowotworowy. W każdym razie będę szukał.
  • 2914 / 241 / 0
@narcovoyage13 nie o to chodzi, wiki czytałem. Co do tego co znalazłeś to wzór strukturalny jest całkowicie inny niż ten co widziałem (jest ta substancja opisana na wiki, to pamiętam), tam bardziej wyglądało to jak jakaś rozgałęziona tryptamina z dodatkowymi grupami funkcyjnymi, (być może) dłuższymi/dodatkowymi łańcuchami węglowymi i dodanymi jakimiś atomami pierwiastków (raczej z tych popularnych, typu C, H, N, O). Co do budowy cząsteczki to strzelam (bo słabo to pamiętam), że to coś w rodzaju dziwnego połączenia Johimbiny i Sumatryptanu. Ewentualnie coś opartego o szkielet AMT (lub innej prostej w budowie tryptaminy, ale nie DMT - ta ma za prostą cząsteczkę) i lekko rozbudowany, niestety nie jestem w stanie sobie przypomnieć w którą stronę i jaki sposób.

edytowano na prośbę autora /Merx
  • 14 / 7 / 0
No 5-MeO-DMT jest z żab, jest podobne do bufoteniny i daje feeling coś ala śmierci, o to ci chodzi?
  • 2914 / 241 / 0
@Charlie3 nie chodzi mi o doświadczenie psychodeliczne (choć nie wiem, czy takie występuje także), ale bardziej fizyczno-cielesne, jak napisałem w pierwszym poście. Z tym 5-MeO-DMT coś mi chyba świta, ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnego arta, w którym byłoby opisane wprowadzanie ludzi w stan pozornej śmierci na parę dni za pomocą tej substancji.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.