Pochodne dwuazepiny, które produkowane są jako preparaty lecznicze.
Zablokowany
  • 242 / 13 / 0
Pani w aptece moze dac tanszy odpowiednik
  • 12457 / 2421 / 0
Ertlbn pisze:
Probowalem prawie wszystkich lekow z alprazolamem(polskich i francuskich) i kazdy dzialal identycznie w tych samych dawkach, mysle ze te roznice ktore niektorzy odczuwaja pochodza od aktualnego samopoczucia i stanu zdrowia (w tym psychicznego). To niemozliwe zeby alprazolam z xanaxu dzialal mocniej/lepiej/mial wieksza biodostepnosc niz alprazolam z dajmy na to alpragenu. Jest nawet spore prawdopodobienstwo ze w obu lekach alprazolam pochodzi z tej samej fabryki ;p
Ja również próbowałem prawie wszystkich leków z alprazolamem (polskich, zagranicznych i amerykańskich) i każdy działał na mnie nieco inaczej w tych samych dawkach. Myślę, że różnice, które niektórzy odczuwają pochodzą od stopnia "czystości" substancji czynnej, substancji pomocniczych, które wpływają na szybkość wchłaniania / biodostępność alprazolamu. Różnica pomiędzy najlepszym (IMO) Xanax'em, a najsłabszym generykiem (Alprazolam produkcji chilijskiej) była tak duża, że w ślepym teście można by uznać, że to 2 różne leki.
  • 1874 / 96 / 127
Jeżeli chodzi o substancje czynną to MUSI ona mieć czystość farmaceutyczną inaczej NIE MA PRAWA wejść w legalny obrót.
wolna molekula
#mops
  • 194 / 12 / 0
Ja również przerobiłem wszystkie leki z alprą - od Alpragenu, po Xanax. Na początku uważałem, że Xanax działał dłużej, niż tańsze zamienniki, ale po czasie myślę, że było to raczej placebo.
  • 3955 / 147 / 0
tez mi sie wydaje, ze placebo chociaz z drugiej strony moze jezus ma racje z tymi wypelniaczami, ktore wplywaja na wchlanianie bo o ile zomiren i afobam robily jak xanax, tak najtanszy generyk, ktory raz wzialem, nie pamietam nazwy, 'alpr-costam'? robil jakby o jakies 30-40% slabiej niz xanax czy afobam.
niedojebanie genetyczne
  • 1874 / 96 / 127
zapewne chodzi Ci o "Alpragen". Fajnie jakby ktoś podał mi składy wypełniaczy to bym przeanalizował czy mają jakiś wpływ na biodostępność itp. ZOMI/AFOBAM/ZANAGZ robią mnie tak samo, a tego najtańczego nie próbowałem. Za to ziomki, zanagzy i afosie jadłem w b.dużych ilościach.
wolna molekula
#mops
  • 950 / 41 / 0
Mordki, już tutaj prowadziliśmy dyskusję na ten temat, z tego co pamiętam, to z @jezus_chytrus - przytoczył on bowiem, właściwie wkleił, post Oxana tłumaczący na czym mają polegać różnice w działaniu generyków, którego nie potrafiłem znaleźć z powodu chujowej wyszukiwarki. :D

W ogólnym rozrachunku natomiast - JA - podtrzymuję opinię, że szczególnie w celach leczniczych (co? :D ) Alpragen będzie najlepszą (najbardziej ekonomiczną) opcją. Sam nie odczuwam tych różnic w działaniu, a zajadałem się wszystkimi dostępnymi w - zaznaczam - Polsce . Analogicznie przy wszystkich innych benzodiazepinach. Czy z-drugsach jak zolpidem. A dziś kupiłem Noxizol, o którym swoją drogą pierwszy raz usłyszałem. Trochę drożej od Onirexu ale nic tańszego nie było.
  • 12457 / 2421 / 0
Zgadza się, przytoczyłem to, co napisał kiedyś Oxan - dla mnie jest jednym z najbardziej kompetentnych źródeł na tym forum. Dla przypomnienia...
oxan pisze:
faktycznie, substancją czynną we wszystkich w/w preparatach jest alprazolam. co do działania jednak, moga być dosć znaczne różnice. nie chodzi tu o profil farmakologiczny substancji, bo alprazolam, czy to z patentowego Xanaxu, czy z generycznego Zomirenu działa zawsze tak samo. róznica dotyczy parametrów farmakokinetycznych. głównie uwalniania i wchłaniania z czym potem związana jest biodostępność. alprazolam jest w każdym z tych preparatów w postaci tabl., a w tabletce oprócz subst. czynnej jest też b.dużo subst.pomocniczych używanych w procesie tabletkowania. mogą mieć one czasem bardzo duży wpływ na niektóre parametry związane głównie z uwalnianiem substancji leczniczej. tak, że np. po zażyciu Zomirenu, czy Xanaxu w równoważnej dawce, może być zupełnie inna szybkość wchłaniania związana z szybkością rozpadu tabletki, a co za tym idzie działanie może zacząć się szybciej lub później. b.ważny jest też stopien doczyszczenia samej substancji czynnej. im bardziej jest ona czysta, tym działanie jest lepsze i szybsze. do tego czasu w Polsce nie było prowadzonych badań biodostępności dla generyków. obecnie w/g przepisów unijnych takie badania musza być wykonywane.
nie ma się więc co dziwić, że czasem ta sama substancja w tej samej dawce, ale w innym preparacie, a jej działanie jest odczuwane przez nas jako słabsze, silniejsze, szybsze , wolniejsze, czy dłużej trwające. związane jest to z procesem technologicznym wyprodukowania tabletki, obojętnymi substancjami pomocniczymi i stopniem oczyszczenia substancji czynnej. to wszystko wpływa na biodostępność, która jest czasem bardzo różna w lekach patentowych i generykach.
  • 1874 / 96 / 127
Dobra, ale ja zapomniałem dodać, że z kodeinowego przyzwyczajenia, każde tabletki rozgryzami przepijam, lub proch wsypuje do picia. Nie pamiętam kiedy całą tabletke zjadłem...
wolna molekula
#mops
  • 63 / 4 / 0
wie ktoś jaki jest czas działania alpry? jest to sprawa indywidualna, czy raczej jedna tabletka działa tylko określoną ilość czasu?
Wiem jest cos takiego jak tolerancja, ale chodzi mi ogólnie ile alprazolam pozostaje w organizmie i ile na niego oddziałuje.
Uwaga! Użytkownik adi112 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.