Więcej informacji: Modulatory GABA w Narkopedii [H]yperreala
https://pl.wikipedia.org/wiki/Akamprozat
Zaskakujące, że nie znalazłem tematu o tej substancji na hajpie. Stąd zakładam dla formalności. :) Akamprozat jest pochodną tauryny o niewyjaśnionym dotychczas sciśle wpływie na układ GABA. Przyjmuje się, że moduluje on GABA A, lecz w sposób odmienny od np. benzodiazepin, nie wywołując typowego dla nich przyjemnego "relaksu". Jest antagonistą NMDA, hamuje działanie glutaminianu. Stąd może wywierać neuroprotekcyjny wpływ po odstawieniu alkoholu. Nie wydaje się jednak lekiem nadającym się do samego detoksu, a do podtrzymania abstynencji po odtruciu w połączeniu z terapią psychospołeczną uzależnienia od alkoholu. Tutaj link do przeglądu badań:
https://link.springer.com/article/10.10 ... 015-0423-9
Powiadacie, że dobra sprawa uświęca nawet hejting?? A ja Wam mówię: dobry hejting uświęca każdą sprawę.
Czy jest sens równolegle przy baklofenie stosować Akamprozat (Campral) w celu utrzymania tolerki na właściwym poziomie? Czy też działa to jakoś inaczej?
Nie chcę robić przerw od baklofenu, bo on wraz z innymi psychotropami służy mi dobrze na główkę.
Czy Akamprozat, ale pytam też i przy okazji o baklofen, szkodzą w jakiś sposób na organy wewnętrzne? Jeśli tak, to na które i jak bardzo? Często jem na czczo.
@BladziuchnyStrach (mój najlepszy kumplu ;-)), @Cooba83 , ?
Dam plusiki :D
31 lipca 2020serotoninowy pisze: Nic ciekawego jak dla mnie,nie czuc w ogóle ze dziala na gaba. Bardziej bym powiedział że to działanie na NMDA mi przeszkadzało. Strasznie pamięć po tym szwankowala.
oznaczę speca w temacie @BladziuchnyStrach, który się na tym zna i może coś powiedzieć.
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Wykazano, że akamprozat zwiększa stężenie serotoniny w mózgu i krwi, i nasila neuronalny wychwyt GABA w hipokampie i wzgórzu.
A tauryna zmniejsza ilosc serotoniny.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Problem z fentanylem nas nie ominie i sami sobie z nim nie poradzimy…
Niemcy w obliczu "fentanylowej fali". Eksperci biją na alarm.
Co promieniowanie gamma robi z medyczną marihuaną i jak wpływa na kannabinoidy i terpeny?
Australijscy naukowcy przedstawili wyniki badań. Przyspiesza starzenie, może zwiększać ryzyko raka
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Addiction Biology" wskazuje, że używanie konopi może prowadzić do uszkodzeń komórek, zwiększając ryzyko powstawania nowotworów złośliwych. Co więcej, genotoksyczne skutki mogą być przekazywane następnym pokoleniom.
Policjanci zlikwidowali laboratorium mefedronu w Otwocku
Otwoccy policjanci w tym roku zlikwidowali już trzecie laboratorium produkujące „białą śmierć”. Tym razem policjanci zlokalizowali laboratorium na tyłach jednej z otwockich posesji. Mundurowi zatrzymali 48-latka podejrzanego o prowadzenie pojazdu pod wpływem środków odurzających, posiadanie oraz wytwarzanie znacznych ilości środków odurzających. Policjanci zabezpieczyli mefedron, 4-CMC, oraz 140 litrów 4-metylopropiofenolu. Podejrzany na wniosek Prokuratury Rejonowej w Otwocku trafił na 3 miesiące do aresztu. Grozi mu kara do 20 lat pozbawienia wolności. W sprawie prowadzone jest śledztwo przez Prokuraturę Rejonową w Otwocku.
Centrum Krwiodawstwa rozdaje darmową marihuanę w ramach wydarzenia „Bleed for Weed”
W sobotę, 16 listopada 2024 r., mieszkańcy Illinois będą mieli wyjątkową okazję, by nie tylko pomóc innym, oddając krew, ale także odebrać bezpłatny produkt z marihuaną. W ramach inicjatywy „Bleed for Weed”, Centrum Krwiodawstwa Doliny Rock River (RRVBC) i dystrybutor Lyfe Cannabis połączyli siły, aby zwiększyć liczbę dawców krwi, oferując nietypową zachętę – darmową marihuanę. Ta innowacyjna akcja budzi coraz większe zainteresowanie, a także przyciąga uwagę zarówno darczyńców, jak i mediów.