Dział poświęcony przede wszystkim chorobom i nadzwyczajnym skutkom kombinacji tychże z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
ODPOWIEDZ
  • 16 / 5 / 0
23 sierpnia 2024Hyperhash420 pisze:
@chlopaczekzewsi Nie każdy psychiatra potrzebuje całej diagnostyki, po przykładach z mojego otoczenia mogę powiedzieć, że niektórzy dostają diagnoze adhd i metylofenidat na pierwszej wizycie. Mój jeden znajomy przyniósł wypełnioną divę i na 1 dostał już leki. Skąd u ciebie taka pewność, że masz adhd? To trochę jak powiedzieć, że te wszystkie testy są gówno warte i wiesz lepiej niż lekarz.
Zgadzam się, dobry psychiatra od ADHD zrobi diagnozę podczas normalnej wizyty za ok 280 zł- DIVĘ możesz wypełnić w domu. I jeżeli w wywiadzie z Tobą widzi objawy ADHD to Medikinet przypisze. Od takich diagnoz za 1500 zł trzymaj się z daleka. ADHD trzeba zdiagnozować i też to jest genetyczne, także jeżeli zauważyłaś u jednego z rodziców, jednego z dziadków takie same objawy, jakie dręczą Ciebie, to jest wysoce prawdopodobne, że masz ADHD, ale bez diagnozy i DIVY nie da się tego stwierdzić. Będziesz miała raz postawioną diagnozę, to lek będziesz miała przepisywany bez problemu, nawet czasami lekarz rodzinny czasami wypisze za darmo lek, oczywiście sporadycznie, ale musisz mieć to potwierdzone choćby w IKP.

scalono - nv13
27 grudnia 2024Patrykpatyk pisze:
Witam i pozdrawiam wszystkich z adhd. Mam je zdiagnozowane, tylko jest coś takiego, ciężko to opisać. Jak zażyje np troche amfetaminy rozpuszczonej w napoju, albo 20-30mg metylofenidatu, to czuje sie świetnie, wraca uczucie bycia sobą, znika ta nadwrażliwość emocjonalna itd
Jednak możliwe że mam ptsd, ogólnie też niestety wiele lat paliłem mj, jakieś doświadczenia z beta-ketonami
I ogólnie jest tak że po normalnych dawkach amfy czy MPH jest super. Ale mam też problemy z lękami, ocd, i poprostu czasami w dni gdy nie zażywam stymulantów innych niż kawa/energetyki, czasami sobie wkręcam różne nieprawdziwe rzeczy. I ja wiem że to czego sie boje sie nie wydarzy, ale jednak tak jakby logiczne myślenie nie ma tu za wiele do gadania i poprostu mam takie lęki, takie scenariusze dramatyczne w głowie, że sie pojawia oprócz lęku depresja, taka totalna depresja. Co mam robić w takim przypadku? Przeżyłem jakieś tam epizody psychotyczne też kiedyś, ale to mijało zawsze i nie musiałem brać neuroleptyków, bo znikały te urojenia
Witam również i pozdrawiam. Objawy, które opisujesz wyglądają na zaburzenia lękowe, a nie psychozę. Zgłoś się z tym do lekarza, bo możliwe, że potrzebujesz leków przeciwdepresyjno-przeciwlękowych i przeciw OCD i nawet terapii wspomagajęco do leków. To się może pogorszyć, a wtedy przeżyjesz koszmar i ciężko będzie z tego wyjść. Ja też mam zaburzenia lękowe - od dziecka i ADHD i leczę jedno i drugie, tyle, że zaburzenia lękowe nie cały czas. MPH dodatkowo nakręca lęki, przynajmniej u mnie tak było. Rozważ również branie okresowo Atomoksetyny zamiast MPH - ona działa również przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo, ja tak robię i to działa.
  • 79 / 11 / 3
Mam ADD zdiagnozowane od grudnia 2023. Wcześniej byłam ospała, miałam dużo objawów ADD i przez całe życie nie byłam przedtym leczona. Brałam mefkę częściowo się nią "leczyłam" bo dostawałam dopaminy. Ale jak dostałam w końcu MPH to odmieniło mi to życie. Mam za dnia siłę, brak zmęczenia, koncentrację, motywacje. Ofc są dalej problemy z ADHD bo to nie rozwiązuje wszystkich dolegliwości tej neuroróżnorodności ale leki i psychoterapia zdecydowanie mi pomogły i jestem w lepszym miejscu niż jestem. A wszystkim co mają objawy AD(H)D, polecam diagnozę!! Im wcześniej tym lepiej, bo to szansa żebyście mieli lepsze życie.

Jestem proud że jestem neuroróżnorodna, ale ngl ADD sprawiło mi dużo problemów w życiu. Lecz teraz dzięki psychoterapii i farmakoterapii jest mój stan lepszy, a wiadomo że to będzie ze mną do końca życia więc lepiej zwiększać świadomość o neuroróżnorodności bo to nic złego, wręcz to jest coś wyjątkowego na swój sposób.

Pozdrawiam ND koleżanki, kolegów i osoby!
Nie dotykaj narkotyków, bo Cię kurwa zmiotą z planszy.

Masz jakąś sprawę? Pisz na oooizneb@hyperreal.email @tutanota.de bądź chat

Jabber: oooizneb@jabber.5july.net
catbox/t3dy8d.asc

:liść: :wino: :papieros: :kreska: :strzykawka: / sober?: 01.05.2025
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.

Ksiądz podejrzany o posiadanie mefedronu. Prokuratura prowadzi dochodzenie

Prokuratura Rejonowa w Grodzisku Mazowieckim nadzoruje postępowanie wobec księdza z Archidiecezji Warszawskiej. Duchowny usłyszał zarzuty posiadania mefedronu i jego nieodpłatnego udzielenia innej osobie.