Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2129 / 27 / 0
Halucynacje po absyncie to mit. Upicie się absyntem jest jednak inne niż np. upicie się wódką. Część osób raportuje brak zamulenia, większą energię i zarazem spokój i trzeźwość umysłu ( język się nie plącze jak po wódzie i ma się chęć do poważnej rozmowy ), wyostrzenie kolorów. W Stanach dostępne są też ekstrakty piołunu do palenia- ponoć duże ilości przypominają nieco działanie mj. Coś w tym jest, choć wokół tego trunku wyrosło zbyt wiele mitów.
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 119 / 3 / 0
Artemisia absinthum Artemisia abrotanum- czym się różnią??
  • 2129 / 27 / 0
adzik74 pisze:
Artemisia absinthum Artemisia abrotanum- czym się różnią??
Obie rośliny są z jednej rodziny astrowatych. Do produkcji absyntu używa się jednak artemisia absinthum ( bylica piołun ). Ta druga roślinka, artemisia abrotanum, znana jako bylica boże drzewko, ma właściwie tylko lecznicze zastosowanie. Niegdyś była używana min. w celu pobudzenia apetytu.
  • 122 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gleba »
Kiedyś na jakiejś rodzinnej imprezce ktoś polał absynt... W sumie alkohol jak alkohol, z tym że jakoś głowa mega bolała wszystkich po nim:)
  • 199 / / 0
Z tym, że Absynt z polskich sklepów to zwykła wóda anyżówka, piołunu tam są raczej znikome ilości. Próbowalem kilka różnych marek z Czech i Słowacji ale tylko jedna była naprawdę działająca inaczej niż zwykła wóda, nazwy niestety nie pamiętam ale pochodził ze Słowacji. Piłem go z dziewczyną i po kilku miarkach było nam tak zajebiście wesoło, że płakalismy ze śmiechu tak na prawdę nie wiedząc z czego :)
  • 1069 / 11 / 0
dokładnie. Ja piłem polski absynt i powiem szczerze, ze bania nyła jednak inna niż po wódce, a wypiłem małą ilość
"Po prostu wybieram lepsze zło."

Od jutra rzucam.
  • 2129 / 27 / 0
Ja się przymierzam do kupna esencji absyntu z MO. Piszą, że wystarczy zalać alkoholem 70 %. Próbował ktoś ?
  • 46 / / 0
Nieprzeczytany post autor: ogion »
Czeski absynt, w butelkach 0,7litra. W dwóch kolorach, zielony i czerwony ( klasycznie ). Na etykiecie, poza napisem "absinthe" i datą z osiemnastego wieku, jest rysunek, człowieka-rośliny. Polecam. Tujon jest wyczuwalny.
  • 319 / 7 / 0
We całej EU jest odgórne ograniczenie zawartości thujonu, prawdziwy absynt trzeba sobie zrobić samemu, albo sprowadzać za astronomiczne pieniądze z netu.
  • 708 / 24 / 0
Kuba Powiatowy- ja tez sie zastanawiam nad tym
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Hiszpania zezwala na narkotyki w samochodach

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Hiszpanii zaskoczyło związki zawodowe policji, wydając polecenie, aby nie karać użytkowników narkotyków znajdujących się w zaparkowanych samochodach. Decyzja ta ma na celu ochronę prywatności obywateli, ponieważ zaparkowane pojazdy uznawane są za „prywatną przestrzeń”.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.

Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.