uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 218 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kruczy »
tylko na kwitnienie HPS jest lepsze, a tak poza tym to HPS 150 W ma 15000 lm, czyli mniej tyle samo co 12 swietlowek z castoramy. A roznica jest taka ze 12 swietlowek bedzie pobieralo 250 W (HPS 150W), bedzie mialo slabsze widmo na kwitnienie, no i 12 swietlowek tez mocno grzeje, a cena mniej wiecej ta sama.
  • 122 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Pryk-u »
a kto bedzie płacił rahunki ?? nie wiem czego tego nie wliczacie w koszty, u mnie wsumie to jest jedyną przeszkodą przed zrobieniem indoora bo całą reszte bym sobie spokojnie zalatwil, hps od qmpla [juz sie raz deklarowal ze mi moze go dac nawet , boxa to bym zrobil z rupieci i staryh szafek co mam w domu, itd.], no i nawet jakbym mial ta kase na rahunki to stara by sie przyjebała do wysokosci rahunku (takie uroki zycia z mamą :D) na swoim przykladzie przedstawilem jakie u mnie sa przeszkody, nie musi tak byc wiadome u reszty, ale mysle ze warto spojrzeć tez pod tym katem na problem tyh 300zl .Skompletować to od biedy by moze wszystko skompletowal ale rahunki na calosc uprawy to wyniesie hyba spokojnie ponad 3 stowy hociaz nie wiem na pewno bo indoora nie robilem.
  • 218 / / 0
przy 150W calkowity koszt prądu wynosić bedzie coś kolo 60 zł. Czyli moze zmienisz zdanie Pryku i zrobisz malego indoorka?
  • 20 / / 0
Nieprzeczytany post autor: toxiq »
kruczy ma racje, jezeli bedziesz palil hps 150 przez 18 godzin na dobe czyli Veg to rachunek za to wyjdzie okolo 60 zlotych przy hps 400W 12/12 rachunek okolo 95pln.
Czyli reasumujac:
Veg @ 3 tygodnie 50 zlotych
Flo @ 9 tygodni okolo 300 zlotych
Uwaga! Użytkownik toxiq nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 122 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Pryk-u »
trohe sie wpieprzam w watek ze swoim sprawami, ale trudno. Mówisz kruczy ze calosc weg +flow na 150w by mnie wynioslo 60zl na takie cos to bym sie skusił rzeczywiscie. Toxiq znowu widze mała niescislosc w twoim obliczeniu skoro weg piszesz ze 50zl to flow z racji ze krucej sie swieci powinno wyjsc mniej niz 150 . 3 razy dłuzej niz weg, nawet jakby sie tak samo swiecilo to by bylo 150zl?
  • 218 / / 0
na tej stronce znajduje sie kalkulator m.in. pradu: http://haszysz.com/kalkulator.html
1 miesiac vegu (24 na 24h) = 2 miesiace flow (12 na 24h), prad zalezny jest od stawki na kWh, u mnie wynosi cos kolo 31, 32 grosze (kiedys sie dowiadywalem). czyli max jakie moze Ci wyjsc to 80 zet nie wiecej (przy 150W). No chyba ze bedziesz mial szafke cos kolo 0,18 m^2 to wystarczy Ci 100W i wyjdzie Ci cos kolo 50 zet i 50-60 gr jarania :D :D :d
  • 71 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: polak »
Za 300 zl. moim zdaniem spokokjnie mozesz przygotowac sie do uprawy.
Boks - poszukaj w starych sklepach antykwariatach, powinienes znalesc cos odpowiedniego za naprawde smieszne pieniadze, mozna tez za darmo, przejdz sie po osiedlach ludzie czasami robia 'wystawki' jak znajdziesz cos odpowiedniego to problem rozwiazany. Jezeli nie bedzie zadnych spelniajacych wymogi szaf to zmontuj cos sam jak juz pisali poprzednicy z plyt meblowych (pilsniowych?) zblizaja sie wybory, na slupach wisi pelno plakatow wlasnie na plytach :D wystarczy odczepic, niby przestepstwo, ale przzeciez grow jak by nie patrzec to tez jest :P Masz plyty jakies listewki powinno udac Ci sie zalatwic bez problemu no i boks stoi :D Najlepsze rozwiazanie to szafa bo najstabilnijesze bedzie, czyli mowie - szukaj, rozgladaj sie po sklepach szukaj duzego taniego :)
CENA - jak dobrze pojdzie 0 zl maks 50zl (wiecej bym nie dal)

Oswietlenie, tutaj niech powiedza specjalisci dawno nie przegladalem ofert.... przegladaj allegro, tam czesto zdazaja sie okazje, mysle w granicach nawet 120zl uda Ci sie kupic. Zalezy jaka znajdziesz szafe, czy tez zrobisz boksa to mysle do 250W kup lampe. przy lampie 250W koszta samej lapmy beda troche drozsze, ale mowie, najwiecej zalezy od 'promocji' na jaka trafisz.
CENA - 120 - 170 zl

Nasiona, nie wiem dlaczego wszyscy mowicie o nasionach femi... nie lepiej kupic regular, sa o wiele tansze a wystarczy tylko wykielkowac powiedzmy polowe z nich, napewno trafi sie jakas dziewczynka, zrobic z niej tak zwana matke, pobrac klony. Z tego co napisales zalezy Ci na plonach... Proponowal bym Cu technika SOG pobierasz z matki klony blablabla o Sogu znajdziesz duzo info nie bede sie rozpizywal bo juz bylo.
CENA - 40/50 zl

Koszta prądu, do obliczenia w kalkulatorze

Wykonczenie boksa czyli wszystko co wewnatrz razem z wentylatorami, gdybym sam budowal napewno zmiescil bym sie w 50zl, trzeba kombinowac. Uzywane wentylatory (po 4zl sztuka) na sciany koce ratunkowe, lancuchy, odblysnik z blachy od ciasta i tyle, po co wiecej jak to jest pierwwszy grow. Pozniej boksa mozna usprawniac przy nastepnych grow :)

Tyle odemnie, powodzenia
Uwaga! Użytkownik polak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 218 / / 0
Kupujac 4 femi masz na 2 uprawy przy nie za duzym boxie. zamiast kocy użyłbym białej farby, taniej chyba by wyszlo i efektywniej.

PS: z femi jest mniej roboty i kombinowania, masz pewne kobiety i nie musisz sie o nic martwic. przy malym boxie sadzac 4 rosliny dla uzyskania 1-2 kobiet trzeba by bylo bawic sie w rewegetacje. A tak btw femi bo... leń jestem :)
Ostatnio zmieniony 10 listopada 2006 przez kruczy, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 71 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: polak »
niekoniecznie rewegetacje.... dosc dlugi weg, zeby roslina sie rozrosla na tyle aby moc pobrac z niej wystarczajaca ilosc klonow, w koncu po pokazaniu preflowerow mozna pobierac klony prawda ;) pozniej dac je do veg boksa i ukorzenic (moze to jest tez rewegetacja?) po ukorzenieniu dac do jednej skrzyni z ziemia (nie trzeba bedzie marnowac miejsca (imo im wiecej ziemi tym wieksze plony) i odrazu flo (czyli jakby nie patrzec SOG :P )

Roboty widze tutaj tyle samo ;) W koncu on chce miec duza ilosc roslin za niewielka cene (8-10 przy regular musial by miec niestpoykane szczescie zeby mu 10 panieniek wyroslo hehe, a kupujac tyle nasion femi to nie wyplaci sie do konca zycia :P) Kupujac jedna paczke femi kielkuje dwa sionka robi z roslin ktore wyrosna matki na klony, to samo z regular tyle ze kielkuje wiecej nasion (ryzyko wystapienia faceta, ryzyko jak ryzyko, zawsze mozna go dac na parapet zebrac pylek zapylic dolne galazki i juz masz sionka na out 2007 ;) )

Z ta robota to jest tak, ze wszystko zalezy od techniki uprawy, ja mu radze SOG'a bo jest najwydatniejszy, a dochodze do niego najtaniej jak sie da. Niby mozna taniej, ukrasc lampe ale nie toleruje kradziezy....

Nasiona feminizowane sa dobbre jak dla mnie do upraw na malej powierzchni gdzie nie mozesz sobie pozwolic na faceta ze wzgledu na ograniczona powierzchnie boksa. Zalozmy ze do srodka wchodza dwie roslinki kielkujesz conajmniej 4 nasionka (regular) trafiaja Ci sie 3 facety i masz lipton :) Dlatego do malego lepsze feminizowane.

W duzych boksach, oczywiscie mozna femi, nie bawisz sie w klony nie usowasz facetow, zbierasz napewno tyle ile posadzisz i jestes zadowolony.

pozdrawiam,
polak
Uwaga! Użytkownik polak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 218 / / 0
No wiesz... kazdy robi jak lubi, bez pracy nie ma plonow, im wiecej pracy w to wlozysz tym wieksze plony. to by bylo na tyle. Teraz pozostaje tylko wybór autora watku. czekamy na fotorelacje...
ODPOWIEDZ
Newsy
W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".