Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 1174 / 222 / 23
Około 15 minut zopiklon i zolpidem już czuć. Co to zolpi to mam zasadę, że po 15 minutach mam już leżeć, żeby nagle nie stwierdzić, że zjedzenie całej paczki to dobry pomysł.
  • 24 / 2 / 0
Ja właśnie nie kładłam się po wzięciu Zolpidemu, i w efekcie zjadałam więcej niż powinnam, to właśnie było najgorsze. Potem odwala się różne rzeczy zamiast spać. Mam wizytę u psychiatry za tydzień, porozmawiam z nią o Zoplikonie. Mam nadzieję, że podziała na mnie lepiej niż Zolpidem.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, pomogliście mi.
  • 1223 / 485 / 0
@ChristineM Zopiklon to znacznie lepszy lek nasenny niż zolpidem, przede wszystkim działa znacznie dłużej, pozwala przespać całą noc a rano obudzić się z dobrym samopoczuciem, przynajmniej tak było w moim przypadku, testowałem oba te leki.
  • 7 / 1 / 0
Siema mam pytanie czy Prometazyna zwiększa działanie zopiklonu ?
  • 4603 / 2207 / 1
Promethazine The risk or severity of adverse effects can be increased when Promethazine is combined with Zopiclone.

https://go.drugbank.com/drugs/DB01198
  • 1174 / 222 / 23
23 czerwca 2021igla83 pisze:
@ChristineM Zopiklon to znacznie lepszy lek nasenny niż zolpidem, przede wszystkim działa znacznie dłużej, pozwala przespać całą noc a rano obudzić się z dobrym samopoczuciem, przynajmniej tak było w moim przypadku, testowałem oba te leki.
Zależy, ja po zopiklonie budziłem się z okropnym posmakiem w buzi i działał jeszcze rano ogłupiając trochę. Raz prawie rowerem wjebałem się pod auto przez przymroczenie. Zolpidem za to w ogóle rano nie odczuwałem. Nadal uważam, że najlepiej zopiklony brać jak ma się problemy z utrzymaniem długiego snu a zolpidem na sam akt zaśnięcia przez inny poziom mocy oraz długości działania. Można też mieszać co sam robiłem z 10mg zolpidemu i 3,75mg zopiklonu. Jednak najlepiej nie brać tego dziadostwa i trzymać na ciężkie sytuacje.
  • 1223 / 485 / 0
@Morfeo Zgadza się, te odczucia poranne mogą być inne u różnych osób, ale co do dłuższego działania zopiklonu nie ma wątpliwości, a dla niektórych ważniejsze jest przespanie całej nocy, nawet kosztem tego nieogaru rano, jednak pełna zgoda że najlepiej nie brać tego wcale lub jak najrzadziej.
  • 24 / 2 / 0
Dziś dostałam receptę na Zopiklon (Imovane) i od razu po południu testuję, bo chciałam wcześniej zasnąć. Godzinę temu wzięłam 3 tabletki i nic. Zero zmęczenie, wogole się inaczej nie czuje. Czy potrzebuję więcej czasu, czy próbować brać więcej?
  • 356 / 69 / 0
jak wzielas 3 tabletki to pewnie mialas cos na ksztalt benzo fazy, ale nie zwrocilas uwagi. w ogole nie ma zadnego sensu brac 3 sztuki nie majac wczesniej doswiadczenia z benzo albo zopiklonem. jesli chcesz spac po z-drugs to nie bierz ich przed snem liczac na to ze sama zrobisz sie senna i bedziesz miala ochote sie polozyc, tylko wycisz sie, poloz do lozka, polknij zopi i zgas swiatlo. po 20 minutach gwarantuje, ze cie odetnie.
  • 24 / 2 / 0
Spróbuję tak jak mówisz położyć się od razu, bo tak jak sziedzę, nie czuję nic, nawet małego zmęczenia. To moj pierwszy lek z rodziny zopiklon.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

18-letni diler zakopał narkotyki w lesie. Po zatrzymaniu grzecznie zaprowadził tam policjantów

Za posiadanie i udzielanie narkotyków odpowie 18-latek zatrzymany przez lipskich kryminalnych. Policjanci zabezpieczyli środki odurzające oraz wagi, a część narkotyków podejrzany ukrywał w słoiku zakopanym w ziemi. Młodemu mężczyźnie grozi kara nawet do 10 lat więzienia.

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.