Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 80 / 6 / 0
Biore zopiklon 7,5 mg na sen i działa czyli jeśli jednego dnia wezne diazepam 40 mg jednorazowo to czy mocno skoczy tolerancja na zopiklon i czy przestanie on działać?
  • 633 / 154 / 0
Czy warto rotować na zmianę zopiklonem i zolpidemem?
Działanie tego drugiego znam doskonale, natomiast chciałbym się dowiedzieć, jakie korzyści będą z tego, że zacznę się leczyć tym pierwszym.
  • 1174 / 222 / 23
Zopiklon słabiej działa, ale o wiele dłużej. Jest dobry w problemach z wybudzaniem. Zolpidem działa krótko, ale mocno. Jest dobry w zasypianiu, ale jak się budzisz w nocy to nie pomoże. Jak chcesz coś bezpieczniejszego od zolpi do samego zasypiania do zaleplon, ale ostrzegam, że jest słabszy.
  • 80 / 6 / 0
Według mnie zopiklon jest o wiele silniejszy nasennie niż zolpidem. ten drugi ma natomiast może przyjemniejsze działaniu i niedaje tego paskudnego gorzkiego posmaku. a zolpidemu musiał bym zjeść ze 3 by usnąć a jedno zopiklon wystarcza plus jeden ketrel.
  • 633 / 154 / 0
Jeżeli coś słabszego od zolpiaka, to chyba odpada.
Nie mam dużych problemów ze snem, raczej jest problem z tym, że brakuje mi odczucia działania substancji w ciągu dnia, bo zolpi się za szybko ulotnił.
  • 4603 / 2207 / 1
@kurczakswiezy
Z-drugs nie nadają się do ćpania rekreacyjnego. Z wielu powodów, przy czym przypałogenność i tolerancja nie są najgorszymi. Jak chcesz już ćpać, to rób to z głową i zostaw leki nasenne na sen!
  • 633 / 154 / 0
Rozumiem do czego się odnosisz, ale chyba nic z kategorii o której piszemy, nie ma tak szybkiego działania jak zolpi.
Mowa o doustnych, igly nie dla mnie.
  • 1174 / 222 / 23
Nie wiem jak u ciebie bedzie ale u mnie ztki byly perfidne. Powoli podkopywaly mi sen i nie biorac coraz czesciej sie wybudzalem, dluzej zasypialem i mialem plytszy sen. Jak chcesz zrec nasenne i zadbac o bezpieczenstwo to zaleplon zobacz czy dziala. Nie ma po nim takich jazd jak po zolpidemie i ma o wiele slabsze skutki uboczne.
  • 633 / 154 / 0
Zupełnie inaczej wstaje mi się po zolpim, niż po hydro i esta.
Po tym pierwszym 7-9 rano nie jest problemem, a po drugim i trzecim mógłbym męczyć się pod kołdrą do 17 i nadal czuć, że jeszcze trzyma. To nie sprzyja aktywizacji.
Typowe benzo na wieczór to nie dla mnie.
  • 80 / 6 / 0
czy dobroson rozni sie od senzop ?
ODPOWIEDZ
Newsy
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.