Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 669 / 10 / 0
Oprócz uzależnienia i jego następstw (efekty odstawienia, wzrost tolerancji, efekt odbicia) raczej nic.
Rozpad termiczny alkaloidów maku lekarskiego, prawda czy mit?
Vexilla regis prodeunt inferni
  • 2878 / 21 / 0
tomix pisze:
Czy tylko jak po Zolpi mam ogromne zmulenie i stępienie następnego dnia?
Znacie lek po których nie ma śladu działania po przebudzeniu?
Nie powinno występować, jeśli śpisz co najmniej 6h - zolpidem charakteryzuje się krótkim okresem półtrwania i szybkim wydaleniem z organizmu, więc poranna zamuła nie jest jego winą (chyba, że wpierdalasz całą paczkę).
hecrop pisze:
. Co może się dziać oprócz uzależnienia, gdy będę to snifować przez dłuższy okres czasu?
Zapalenie śluzówki nosa, jako że to to dość żrąca substancja. A samo uzależnienie Cię nie przeraża, że pytasz "co jeszcze"? Znam groźne przypadki uzależnień od leków nasennych, w tym temacie również się przewijał gość, który ostro przesadzał (chyba nawet musiał 100mg dziennie zażyć - ba, więcej).
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 520 / 8 / 0
To ostatnie to chyba o mnie...A co do podrażnienia śluzówki nosa w moim subiektywnym odczuciu najłagodniejsze są Xentic i Onirex, a wyjątkowo mocno podrażnia ją Apo-Zolpin przez co nie nadaje się do walenia w klame. Jka się wali więcej niż 2-3 tabletki dziennie to cały czas ma się zapchany kinol, można to leczyć kropelkami (np: Xylometazolin) itp, ale to tylko środek doraźny i na dłuższą metę jeszcze bardziej rozwalają kichawę niż Zolpidem.
  • 2878 / 21 / 0
Polsen również mocno podrażnia, w dodatku ciężko pozbyć się otoczki. Musiałem używać małych nożyczek.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 520 / 8 / 0
No, Polsen kiepski jest. Fajnie kruszy się w całości Nasen i Apo-Zolpin, ale pierwszy jest drogi, a drugi rozwala śluzówkę. Onirex podobno wycofali (wie ktoś coś więcej na ten temat, bo to było fajne tanie zolpi?), więc na dzień dzisiejszy najlepszą opcją jest dla mnie Xentic.
  • 1358 / 23 / 0
Właśnie dostałem Zolpic od lekarza, bo mam problemy ze snem i postanowiłem wypróbować od razu, więc zarzuciłem 20 mg. Problem niestety jest taki, że minęły 4 godziny od momentu, kiedy go wziąłem(zaznaczam, że było to na pusty żołądek) i nie poczułem praktycznie żadnych efektów poza 5-10 minutowym zmęczeniem. Nie miałem też żadnych wizji, halunów, ani innych dziwnych rzeczy. Pytanie brzmi: Dlaczego tak się dzieje? Wspomnę, że od paru miesięcy stosuję wenlafaksynę 75mg, a okazyjnie(2-3 razy w miesiącu) korzystam z benzodiazepin w ilościach 1-2mg.
http://www.lastfm.pl/user/Everett92
  • 3309 / 21 / 0
Halucynacje nie występują u każdego. Niektórzy tak mają, że łatwo im działanie "przechodzić". Musisz się położyć i wtedy spróbować. Z benzodiazepinami występuje tolerancja krzyżowa. Nie wiem co to za ilość benzodiazepin - 2 mg alprazolamu czy 2 mg tetrazepamu?
sqrt(666)
  • 1358 / 23 / 0
Racja, nie doprecyzowałem: klonazepam lub alprazolam.

Tylko z tym kładzeniem się do łóżka obawiałem się, że zasnę, a na początku chciałem sprawdzić działanie rekreacyjne, ale ponownie spróbuję w niedługim czasie :) Ile dni przerwy powinienem zrobić między kolejnym zażyciem Zolpidemu, żeby nie zmarnować tej substancji?
  • 520 / 8 / 0
Zolpidem wchodzi w tolerancję krzyżową z benzo, barbituranami, zolpiklonem i kilkoma innymi rzeczami. Wenla po takim czasie nie powinna dawać już bezsenność,a z resztą jak by dawała to zolpi by się nią skutecznie zajął. Moim zdaniem kluczowe jest tu benzo, jak długo je przyjmujesz? U niektórych ten boski stan po Zolpidemie w ogóle nie występuje, ale jak byś podbił to jakimś ziołem to szansa na sukces była by większa. Możesz próbować już następnej nocy tylko dorzuć jeszcze pół tabletki, rozkrusz i wciągnij na dwie raty do nosa.
P.S.
Apo-Zolpin to najgorsze ścierwo, które można brać do nosa! Nie miałem kasy więc to g... kupiłem z zamiarem oczywiście pochłonięcia większości przez nos. Więc od wczoraj płacze, kicham i łzawię, ale wciągam ten syf w mój biedny kinol.

» Cz, 13 grudnia 2012, 06:14
Apo-Zolpin to najgorsze ścierwo, które można brać do nosa! Nie miałem kasy więc to g... kupiłem z zamiarem oczywiście pochłonięcia większości przez nos. Więc od wczoraj płacze, kicham i łzawię, ale wciągam ten syf w mój biedny kinol. CO SIĘ STAŁO Z ONIREXEM?! Najtańszym Zolpidemem (ok 8 zł), który do niedawna pieścił me nozdrza. Podobno wycofali go z rynku, ale zna ktoś jakieś konkrety? Pozostał najtańszy Apo-zolpin, ale to mega syf!
scalono. | idk
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2012 przez idontknow, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: scalenie.
  • 1358 / 23 / 0
Właśnie nie powinienem mieć zbyt dużej tolerancji przez benzo, bo w ciągu 2 lat zjadłem tylko 2 opakowania klonów 0,5 mg i używałem ich sporadycznie - wychodzi niewiele ponad 1mg na miesiąc, więc dawki raczej małe. Dobrze, że mam Zolpic - może takiej tragedii nie będzie i popróbuję może donosowo :) Jest sens dorzucić alpry, żeby zwiększyć szansę na ciekawsze efekty zolpidemu?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.