Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 3206 / 175 / 0
TRUDNE SPRAWY

Dobry.

Od kilku dni mam wątpliwości na temat działania i odstępów w braniu psychodelików, empatogenów, euforiantów...

Zakładam, że mamy 3 substancje. 4-HO-MET, jako klasyczny psychodelik, Brefedron lub Metylon, jako "wyzwalacz serotoniny" oraz 6-APB, które niby wyzwala serotoninę, ale na innej - jakiej? - zasadzie.

Zdaję sobie sprawę z tego, że taki np. 4-HO-MET wyzwoli tolerancję na receptory "psychodeliczne" np. 5-HT2a etc., nie pamiętam dokładnych nazw. Zapas serotoniny też pójdzie w troki. W tej sytuacji, 4-HO-MET wrzucony np. tydzień później, spowoduje efekty nie tylko słabsze związane z "tolerancją receptorową", ale także z powodu serotoninowego wyprania tydzień wcześniej.

Co jednak byłoby gdybyśmy wrzucili 6-APB? To mnie ciekawi najbardziej, bowiem z tego co tutaj wyczytałem, niektórzy wrzucali 6-APB np. dzień po Metylonie. W takiej sytuacji zapasy serotoniny są niewielkie, a mimo to jednostka nie odczuła większego spadku mocy, co więcej, nie odczułaby spadku "psychodelicznej" mocy, gdyż Metylon nie oddziałuje na receptory 5-HT2x. Jeśli dobrze zrozumiałem, to 6-APB nie jest także SRI - w takim razie na jakiej zasadzie to działa?

Jeszcze inna sytuacja. Serotogenik Serotoninergik nie oddziałujący na receptorki wrzucony jednego dnia. Następnie, tydzień później, wrzucony psychodelik (np. LSD lub jakaś tryptamina). "Receptorowa tolerancja" zerowa, gdyż osobnik nie brał dawno psychodelików. Czy 'tygodniowa serotonina' ( %-D ) wpłynie na doświadczenie bardziej, niż tolerancja na psychodeliki równa zeru?

Co będzie miało większe znaczenie?

Correct me if I'm wrong.

Se-ro-to-ni-ner-gik - surveilled
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 576 / 11 / 0
6-APB zdaje się działać bardziej na receptory serotoninowe bezpośrednio(5-ht2a,b,c) niż być uwalniaczem i inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny. Metylon za to jest uwalniaczem i inhibitorem wychwytu zwrotnego głównie noradrenaliny i dopaminy, przy serotoninie działa słabiej, dlatego receptory serotoninowe nie będą nią "zapchane"(przypomina bardziej metylofenidat niż MDMA). To "zapchanie" to tachyfilaksja która następuje po nadmiernej aktywacji receptora głównie 5-ht2a i 5-ht2c trwa od 3 dni do tygodnia.

No i agoniści 5-ht2a nie powodują wyrzutu serotoniny tak jak MDMA, mogą co najwyżej zmniejszyć wydzielanie dopaminy i noradrenaliny przez agonizm 5-ht2c. Przy dłuższym używaniu SSRI następuje tachyfilaksja ogólna wszystkich receptorów serotoninowych przez nadmiar serotoniny w przestrzeni międzysynaptycznej, ale najbardziej cierpią na tym receptory 5-ht2a i 5-ht2c ponieważ są najwrażliwsze i mają najdłuższą tachyfilaksję.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12650852
No i jeszcze coś by pomieszać w głowach, down-regulacja receptorów 5-ht2a i 5-ht2c zachodzi nie tylko przy udziale agonistów, ale paradoksalnie także przy udziale antagonistów tych receptorów jak i antydepresantów działających na serotoninę. Innymi słowy tachyfilaksja będzie zachodzić nie tylko przy podaniu psychodelika, ale także przy podaniu SSRI(fluoksetyna), SRA(MDMA), czy neuroleptyka atypowego takiego jak np. olanzapina i risperidon %-D.
Ostatnio zmieniony 09 października 2011 przez howlman, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6157 / 431 / 12
@howlman: Świetnie opisane, wielu rzeczy stąd nie wiedziałem.

Metylon IMO może mieć niskie powinowactwo agonistyczne do 5-HT2, drastycznie różni się działaniem od reszty b-k. MDMA ma taki bezpośredni profil działania, być może grupa ketonowa nie usuwa go całkowicie. Ale to wniosek z obserwacji, nie mam papierka.

Badam także tolerancję krzyżową między 6-APB a psychodelikami i po kombinacji 6-APB w dniu 1., 5-MeO-DiPT 5 dni później zadziałał "słabo" (acz był to pierwszy raz z substancją, może po prostu jest słaby), a siódmego dnia 6-APB w tej samej dawce, co pierwszego, zadziałało w 70% mocy. Powstrzymuję się od wyciągania wniosków w tym momencie, to wymaga więcej czasu.

Ale za to powiem, że znacznie podniosło mi się samopoczucie na trzeźwo, od kiedy miałem kontakt z 6-APB. Być może zbieg okoliczności, być może symptom jakiegoś działania na moje 5-HT.

Edit: A psychodeliki ponoć mocno redukują "serotoninowe spranie", pamiętam jeden taki przypadek na forum.
Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
Klucze do szyfrowania emaili do mnie (surveilled-hyperreal.info): https://keys.openpgp.org/vks/v1/by-fingerprint/CD9C63559C3FBEC2545C942CD7FE3586C83BF910
  • 749 / 86 / 0
Przede wszystkim układ serotoninergiczny wcale nie jest tak ważny w empatogennej fazie. Przykładowo Gałka muszkatołowa potrafi wywołać fazę bardzo zbliżoną do 6-APB/MDMA, ale jakby pozbawioną serotoniny. Czuć ten zachwyt, euforię, zmianę percepcji i ujebanie, ale nie ma hipertermii czy empatii. Działanie gałki w większości polega na wyzwalaniu wyrzutu acetylocholiny i lekkiemu antagonizmowi receptorów muskarynowych.

Do sam zespół serotoninowy w większości nie jest spowodowany serotoniną. Brałem przez tydzień 300mg/d moklobemidu. Następnie zarzuciłem 450mg DXM razem z kilkoma silnymi inhibitorami CYP2D6(DXO nie jest SRI, tylko DXM jest) i nie miałem nawet lekkich objawów ZS poza hipertermią na wejściu. Nic mi nie było bo spożyłem bardzo dużą dawkę tytoniu przed DXM, a nikotyna w bardzo dużych dawkach blokuje układ cholinergiczny.

ZS jest spowodowany przez zbyt duży wyrzut acetylocholiny spowodowany nadmiernym poziom serotoniny. Co do farmakologii empatogenów to warto pamiętać, że one mają bardziej skomplikowany profil działania. MDMA przykładowo jest agonistą rec. histaminowego H1 oraz częściowym agonistą receptora nikotynowego alpha-7.

Również serotoninowe spranie nie jest serotoninowym spraniem, a acetylocholinowym spraniem. Gdy mamy nadmiar choliny i niedobór acetylocholiny to można dostać objawów imitujących dołek serotoninowy. Wiem, bo wywoływałem stan imitujący silny dołek serotoninowy nie ruszając serotoniny.

Również działanie empatogenów opiera się na acetylocholinie ponieważ gdy pomieszałem 6-APB z ibogainą(mała dawka, samodzielnie dająca tylko lekką stymulację) to 6-APB w niczym nie przypominało serotoninowej bomby, a zmieniło się w bardzo silny dysocjant. Wszystko przez to, że ibogaina blokuje układ nikotynowy(ten euforyczny). Dlatego też psychodeliki likwidują dołek serotoninowy, bo one powodują wyrzut acetylocholiny niezależny od poziomu neuroprzekaźników. Dlatego na zwały najlepiej zarzucać DXM lub MXE.
  • 207 / 4 / 0
JohnyHa pisze:
. MDMA przykładowo jest agonistą rec. histaminowego H1 oraz częściowym agonistą receptora nikotynowego alpha-7.
.

Takich substancji szukam @JohnyHa, znaczy agonistów receptora nikotynowego, o mdma nie miałem pojęcia, że ma takie właściwości...
Uwaga! Użytkownik sanchez1 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 86 / 0
Takich substancji szukam @JohnyHa, znaczy agonistów receptora nikotynowego, o mdma nie miałem pojęcia, że ma takie właściwości...
W powietrzu lata dużo takich agonistów. Najważniejszy z nich to nikotyna :P
Ale za to powiem, że znacznie podniosło mi się samopoczucie na trzeźwo, od kiedy miałem kontakt z 6-APB. Być może zbieg okoliczności, być może symptom jakiegoś działania na moje 5-HT.
IMO jest to od podniesionego poziomu BDNF wskutek nadmiernego pobudzanie rec. serotoninowych i cholinergicznych. U mnie cotygodniowe tripy na dużych dawkach psychodelików potrafiły wywoływać na trzeźwo bardzo dużą poprawę samopoczucia, przechodzącą w euforię. Co ciekawe, jednocześnie uciszało to ataki hipomanii.
  • 3206 / 175 / 0
U mnie cotygodniowe tripy na dużych dawkach psychodelików potrafiły wywoływać na trzeźwo bardzo dużą poprawę samopoczucia, przechodzącą w euforię. Co ciekawe, jednocześnie uciszało to ataki hipomanii
czas na zmianę diety :cheesy:
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania

Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.