Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 196 / 1 / 0
pokolenie Ł.K. pisze:
Phillemon_S pisze:
Może napiszecie w jakich miejscach się je znajduje. Nie mam na myśli "podmokła łąka" albo "Biernackiego 26 w Skarbczyku Dolnym" albo whatever. Po prostu czyje towarzystwo łysiczki lubią. Wysoką czy też niską trawę, drzewa czy ich brak, wodę stojącą czy tylko wilgoć i tak dalej. Charakterystyka otoczenia :)
A może zajrzysz tu? - http://talk.hyperreal.info/ysiczka-lanc ... 14491.html

to jak walka z wiatrakami. te pytania zawsze się będą pojawiać.
  • 449 / 9 / 0
molasar pisze:
http://imageshack.us/f/847/dsc03754small.jpg/
dzisiaj w szczyrku 20 min. na trawie ;)
Szczyrk to zbyt ogolnie powiedziane. Mozesz sprecyzowac, bo rozwazam pierwsza wizyte na miejscowkach, celem godziwych zbiorow.
  • 227 / 5 / 0
>ahael
byłem looknąć na najwyższych łąkach w okolicach salmopolu, ale mogłem udać się dopiero po 18 więc ciemności się na mnie spuściły i nie zdążyłem popatrzyć niżej. tak czy owak wyglądało to tak, jakby grzyby były już zniecierpliwione i czekały bardziej na dzeszczyk i wilgoć a nie na temp. do końca. dlatego obstawiam, że niżej też mogą już być tu i ówdzie ;)
  • 449 / 9 / 0
My zbieramy w innych miejsach, ale sam fakt ze sa, dorodne sztuki jak widac na zdjeciach, motywuje nas do tego, by jechac jutro i sprawdzic, z czego tez zdam relacje. Zgadzam sie z apelem: wiecej deszczu naturo!
  • 1392 / 10 / 0
[ external image ]
Dzisiejsza kępka. Wziąłem tylko tę z pierwszego planu, reszta za mała.

Jeszcze jedno:
[ external image ]
:heart:

edit:
@bandzior: Tu http://talk.hyperreal.info/nie-ysiczka- ... ml#p962472 masz porównanie blaszek. Zapalniczki nie ma, za to palec tak. ;-)
Ostatnio zmieniony 23 września 2011 przez dsn, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 4 / / 0
wenaone1 pisze:
pokolenie Ł.K. pisze:
Phillemon_S pisze:
Może napiszecie w jakich miejscach się je znajduje. Nie mam na myśli "podmokła łąka" albo "Biernackiego 26 w Skarbczyku Dolnym" albo whatever. Po prostu czyje towarzystwo łysiczki lubią. Wysoką czy też niską trawę, drzewa czy ich brak, wodę stojącą czy tylko wilgoć i tak dalej. Charakterystyka otoczenia :)
A może zajrzysz tu? - http://talk.hyperreal.info/ysiczka-lanc ... 14491.html

to jak walka z wiatrakami. te pytania zawsze się będą pojawiać.

Myślałam bardziej o tym, żebyście Wy napisali o swoich miejscach. Tak jak napisał sam autor tego artykułu: to są najbardziej charakterystyczne miejsca. Może jest coś, co nie zostało uwzględnione, a co mogłoby się okazać pomocne w szukaniu.
I'm a psychedelic junky. It's okey.
  • 37 / / 0
Phillemon_S nie ma złotych rad. Jeżeli wiesz, czego szukasz i mniej więcej masz rozeznanie, w jakich miejscach jest sens szukać, to wskakuj w buty, kanapki w plecak i chodu na polany. Nie ma nic bez odrobiny wysiłku, ja dobrych łąk szukałem kilka sezonów krok po kroku. Powodzenia.
  • 705 / 16 / 0
Dziś wraz z kolegą oboje po ok. 350 sztuk.
Właśnie jestem świadkiem jak 3 nagrzybowane osoby leżą i słucham co gadają... całkiem ciekawe :-P
Ryyyyyyyba!
  • 2235 / 5 / 0
Moje pierwsze tegoroczne maleństwa :-)

[ external image ]
  • 449 / 9 / 0
jakie malenstwa, jak ja tu jednego grzyba widze, ktory az sie prosi, zeby go nie zrywac.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.