Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 43 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Omega »
Jest szansa, w granicach 0 bezwzględnego, ze ci wyrośnie ale wątpie czy będzie miało takie samo działanie, a zresztą, po co? 1 kg za 20 zł starcza na 30 serii a myśle ze z takiego krzaka więcej niz 0,5 kg nie wyskupiesz na rok
  • 273 / / 0
Nieprzeczytany post autor: machabeus »
tu chodzi o przyjemnosc uprawy, nie przemyslowa produkcje...
  • 33 / / 0
Nieprzeczytany post autor: libertine »
a kwintesencją owej przyjemności jest zebranie paru listków i zrobienie sobie z tego herbaty. Mniej istotne jest czy będzie dobra czy nie. Będzie moja. Aktualnie robie tak z ginko. Nie jest zła.
  • 3490 / 55 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
Machebus Ci to dobrze objaśnił Omego. W uprawianiu różnych roślinek przyjemnością samą w sobie jest obserwacja jak coś co swoimi rękoma ułożyłeś troskliwie w ziemi, niczym dziecko w kołysce, podlewałeś, nawoziłeś teraz kiełkuje, rośnie i w końcu wydaje plon. Dziecięciem będąc zasadziłem w doniczce ziemniaka. Rósł w doniczce więc rzecz jasna bulwy zbyt wielkimi nie były. Ale na Boga, nawet nie wyobrażacie sobie jaką przyjemność dało mi skonsumowanie tych ośmiu jedno - dwu centymetrowych kulek (:
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 883 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Elwis »
poza zamiłowaniem do botaniki, powodu nie widzę. Pomijając fakt, że u nas raczej to nie wyrośnie( chyba, że indoors) W końcu yerba nie jest taka droga :nuts:
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 33 / / 0
Machabeus, masz może jakieś sadzonki lub nasionka?
  • 273 / / 0
Nieprzeczytany post autor: machabeus »
mam ladna sadzonke :) ale niestety narazie tylko jedna
  • 33 / / 0
To zapisz mnie do kolejki oczekujących na sadzonkę jeśli będziesz chciał ją "oddać w dobre ręce". Byłbym zobowiązany:D
  • 763 / 6 / 0
wszystko można uprawiać. tyle że ostrokrzew paragwajski (źródło rzeczonej jerby) dorasta do 7 - 15 metrów. więc w mieszkaniu bez silnego przycinania by się nie obyło.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 33 / / 0
lajtowo, w domu mam sufit na wysokość ponad 6m w jednym miejscu, poza tym może w lato wybuduje ogród zimowy:D
Ewentualnie zrobi się yerbe bonsai:D
ODPOWIEDZ
Newsy
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Papier nasączony syntetyczną marihuaną

W strzelińskim zakładzie karnym wykryto próbę przemytu substancji ABP, którą nasączone były kartki listu. Działanie syntetycznego narkotyku można porównać do silnego działania marihuany.

Mocny początek 2025 roku dla europejskiego rynku konopnego. Niemcy, Polska i UK na fali wzrostu

Początek 2025 roku przyniósł solidne otwarcie dla europejskiego rynku konopnego. Mimo trudności z poprzednich lat i sporych wyzwań regulacyjnych, wiodące firmy w sektorze notują rekordowe wyniki sprzedaży, a zainteresowanie rynkiem rośnie z każdym miesiącem.