Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 314 / 79 / 0
Ogólnie sama nagonka MZ na receptomaty i ukrócenie ich działania, a z benzo i opio to była tylko kwestia czasu, podobnie jak z płatnymi l4 (ostatnio zus robi masowe kontrole)
  • 61 / 5 / 0
Ostatnio wbijam do apteki z recka i baba mi mowi ze nie ma, to pytam o zamieniki, a ona mowi ze recepta zle wystawiona bo costam nie jest podane. I sprawdzalem ta recepte na ikp i nie widze tam zadnego bledu, nie wiem czy udaja ze nie moga wydac czy co.
Uwaga! Użytkownik mobius nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 10 / 2 / 0
30 marca 2023GABAhater pisze:
@Sutpen znam "czarodzieja" co takie zaświadczenia / wypisy tworzy i z stąd też się dowiedziałem o "tango down" na nie tylko jednym serwisie, choć koniec to jeszcze nie jest ale szykują się zmiany a na receptomatach o benzo czy mph będzie baaaaardzo trudno o ile niemożliwe. nikt nie nadstawi karku na randoma z neta (jako lekarz). I ja te "tango down" potwierdzam, nie jeden serwis tak ma, wiele albo odmawia mimo zaświadczenia albo wypisuje mniejsze ilości albo null.
Odnośnie takich czarodziei i postępującego wprowadzania obowiązku zawierania zaświadczenia lekarskiego na wszelkich receptomatach - chciałbym wszystkich zdesperowanych i potencjalnie zdolnych do zrobienia tego przestrzec, że nie tylko tworzenie ale samo posługiwanie się takim sfałszowanym zaświadczeniem lekarskim jest przestępstwem.

Art. 270 § 1 kodeksu karnego: Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Ostatnio, badając temat, w związku z wypowiedziami, potępiającymi mechaniczne wystawianie e-recept przez lekarzy online wiceministra zdrowia na jednej ze stron prawniczych poruszona została sprawa, pacjenta, który właśnie przesłał takie fałszywe zaświadczenie i został mu postawiony zarzut przez prokurator właśnie z tego artykułu.

Co jeszcze ciekawe, jeżeli lekarz na podstawie samego formularza medycznego wystawia dziennie ileśtam tysięcy recept, bez nawet jakiejkolwiek próby choćby błahego przepytania pacjenta o stan zdrowie, a więc staje się defacto maszynką do wystawiania recept za opłatą, to może mieć jeszcze większy problem, bo jemu, teoretycznie może zostać postawiony zarzut przekupstwa z art. 228 § 3 lub fałszerstwa intelektualnego z art. 271 § 3 kodeksu karnego (albo dwa naraz).
Wiadomo, teoria a praktyka, natomiast, jeżeli sam pan dygnitarz wiceminister zdrowia publicznie ruga cały proceder wystawiania recept i zwolnień przez wszelkiej maści teleporady, to nic dziwnego, że konowały zaczęły się dygać i zaraz będą oczekiwać chyba wypisu szpitalnego na pierdolony ketonal. Pozostaje nam chyba już tylko wspominać z rozrzewnieniem piękny okres rozkwitu teleporad 2020/2021 ;')
  • 314 / 79 / 0
Tylko to czepianie się jest bez sensu i znowu wracamy do starej rzeczywistości, gdzie aby dostać reckę, znowu trzeba zmarnować czas na dojazd do lekarza, a zasadniczo będzie to wyglądało tak samo, co pan chce, tak 3 min wizyta recka wystawiona i następny
  • 348 / 264 / 0
30 marca 2023Sutpen pisze:
@Sutpen znam "czarodzieja" co takie zaświadczenia / wypisy tworzy i z stąd też się dowiedziałem o "tango down" na nie tylko jednym serwisie, choć koniec to jeszcze nie jest ale szykują się zmiany a na receptomatach o benzo czy mph będzie baaaaardzo trudno o ile niemożliwe. nikt nie nadstawi karku na randoma z neta (jako lekarz). I ja te "tango down" potwierdzam, nie jeden serwis tak ma, wiele albo odmawia mimo zaświadczenia albo wypisuje mniejsze ilości albo null.
Odnośnie takich czarodziei i postępującego wprowadzania obowiązku zawierania zaświadczenia lekarskiego na wszelkich receptomatach - chciałbym wszystkich zdesperowanych i potencjalnie zdolnych do zrobienia tego przestrzec, że nie tylko tworzenie ale samo posługiwanie się takim sfałszowanym zaświadczeniem lekarskim jest przestępstwem.

Art. 270 § 1 kodeksu karnego: Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Ostatnio, badając temat, w związku z wypowiedziami, potępiającymi mechaniczne wystawianie e-recept przez lekarzy online wiceministra zdrowia na jednej ze stron prawniczych poruszona została sprawa, pacjenta, który właśnie przesłał takie fałszywe zaświadczenie i został mu postawiony zarzut przez prokurator właśnie z tego artykułu.

Co jeszcze ciekawe, jeżeli lekarz na podstawie samego formularza medycznego wystawia dziennie ileśtam tysięcy recept, bez nawet jakiejkolwiek próby choćby błahego przepytania pacjenta o stan zdrowie, a więc staje się defacto maszynką do wystawiania recept za opłatą, to może mieć jeszcze większy problem, bo jemu, teoretycznie może zostać postawiony zarzut przekupstwa z art. 228 § 3 lub fałszerstwa intelektualnego z art. 271 § 3 kodeksu karnego (albo dwa naraz).
Wiadomo, teoria a praktyka, natomiast, jeżeli sam pan dygnitarz wiceminister zdrowia publicznie ruga cały proceder wystawiania recept i zwolnień przez wszelkiej maści teleporady, to nic dziwnego, że konowały zaczęły się dygać i zaraz będą oczekiwać chyba wypisu szpitalnego na pierdolony ketonal. Pozostaje nam chyba już tylko wspominać z rozrzewnieniem piękny okres rozkwitu teleporad 2020/2021 ;')
Przewinęło się to już w temacie, ale jeśli sobie sprawdzisz moje posty w dziale o komputerach na forum (i o zabezpieczeniach typu VeraCrypt czy Tails) to zrozumiesz że gówno mogą mi zrobić, max do zabić teleporady co tylko zniszczy bardziej system który i tak jest już zepsuty. Pro tip: w Polsce nie musisz wydawać kluczy kryptograficznych, tzn. np hasła do VeraCrypt. A jak nie ma dowodu to nie można cie zatrzymać na dłużej niż dołek jak masz prawnika albo umiesz powiedzieć odpowiednio sądowi że nie ma dowodu. Takie jest prawo że ww. klucza nie musisz wydawać, możesz zaslonic sie personalnymi danymi i zdjęciami na komputerze, danymi aktualnego klienta itp nie ważne, masz prawo do tego żeby klucza nie wydać i nic ci za to nie grozi. A klucz to też hasło do zaszyfrowanego dysku. A na Tails czy Whonix nic się nie zapisuje jeśli umiesz korzystać z tego. Po coś powstało CBZC - żeby próbować z tym walczyć, ale chwilowo to robią za prawne ECPU polska xD Poczytaj sobie o tym co napisałem, bo może ci to kiedys uratować dupę. Co do server side - to nie ty wyslales dokument, wycieki danych są popularne a pesel często publiczny, i koniec sprawy. Ew. chat logi z gościem od "magicznych" papierow, ale po to są szyfrowane komunikatory i jak ktoś odmawia ich użycia to po prostu nie robisz interesu z takową osobą. Albo robisz ale tak zeby miec odpowiedz "czemu cie wymienil w liscie klientow". Pozdro, to nie hejt tylko A) o moje bezpieczeństwo się akurat nie martw, bardziej zdrowie B) martw się o zdrowie milionow polakow jak i ćpunów ale nie zbanują całkiem konsultacji albo ominą prawo po czasie bo znanylekarz itd by upadło a to już za duża firma żeby sobie dać napluć (no i wielu lekarzy by nagle zostało odciętych od legalnego profitu z takiego znanylekarz, a wiadomo ze big pharmy i lekarzy się nie wkurwia). Tyle.
null
  • 61 / 5 / 0
Dzisiaj bylem gdzie indziej z ta sama recka i zrealizowali mi bez problemu. Nie wiem o co biega, w każdym razie jeszcze tydzien dwa temu normalnie dostawalem erecki na benzo. Mozliwe ze teraz cos sie zmienilo. A szczerze mowiac nie widze alternatywy jak to upadnie. Dla mnie zostanie tylko padaczka i smierc. Ale to ze sie w koncu skonczy eldorado bylo na 95% pewne od dawna, wiec nie ma zdziwienia. Jak ktos jest kombinatorem to sobie poradzi, ja jestem zmeczony zyciem i innymi problemami zeby latac zalatwiac i aktorzyc. Wiec jak ktos chce przetrwac to polecam juz teraz szukac alternatyw,
Uwaga! Użytkownik mobius nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 10 / 2 / 0
31 marca 2023GABAhater pisze:
30 marca 2023Sutpen pisze:

Przewinęło się to już w temacie, ale jeśli sobie sprawdzisz moje posty w dziale o komputerach na forum (i o zabezpieczeniach typu VeraCrypt czy Tails) to zrozumiesz że gówno mogą mi zrobić, max do zabić teleporady co tylko zniszczy bardziej system który i tak jest już zepsuty. Pro tip: w Polsce nie musisz wydawać kluczy kryptograficznych, tzn. np hasła do VeraCrypt. A jak nie ma dowodu to nie można cie zatrzymać na dłużej niż dołek jak masz prawnika albo umiesz powiedzieć odpowiednio sądowi że nie ma dowodu. Takie jest prawo że ww. klucza nie musisz wydawać, możesz zaslonic sie personalnymi danymi i zdjęciami na komputerze, danymi aktualnego klienta itp nie ważne, masz prawo do tego żeby klucza nie wydać i nic ci za to nie grozi. A klucz to też hasło do zaszyfrowanego dysku. A na Tails czy Whonix nic się nie zapisuje jeśli umiesz korzystać z tego. Po coś powstało CBZC - żeby próbować z tym walczyć, ale chwilowo to robią za prawne ECPU polska xD Poczytaj sobie o tym co napisałem, bo może ci to kiedys uratować dupę. Co do server side - to nie ty wyslales dokument, wycieki danych są popularne a pesel często publiczny, i koniec sprawy. Ew. chat logi z gościem od "magicznych" papierow, ale po to są szyfrowane komunikatory i jak ktoś odmawia ich użycia to po prostu nie robisz interesu z takową osobą. Albo robisz ale tak zeby miec odpowiedz "czemu cie wymienil w liscie klientow". Pozdro, to nie hejt tylko A) o moje bezpieczeństwo się akurat nie martw, bardziej zdrowie B) martw się o zdrowie milionow polakow jak i ćpunów ale nie zbanują całkiem konsultacji albo ominą prawo po czasie bo znanylekarz itd by upadło a to już za duża firma żeby sobie dać napluć (no i wielu lekarzy by nagle zostało odciętych od legalnego profitu z takiego znanylekarz, a wiadomo ze big pharmy i lekarzy się nie wkurwia). Tyle.
Chyba źle mnie zrozumiałeś, ale to moja wina, dlatego, że cię zacytowałem i nie skonkretyzowałem - oczywiście, nie chodziło mi o ciebie, że ty się posługujesz takim fałszywym zaświadczeniem i że ty konkretnie możesz mieć problem - chodziło mi OGÓLNIE o proceder - ktoś wbija w formularz, wrzuca fałszywe zaświadczenie i się nim posługuje celem zdobycia recki -> może mieć problem. Ja niestety na informatyce się kompletnie nie znam, natomiast z tego co piszesz - zabezpieczasz się i to porządnie, pozdrawiam i owocnych łowów w takim razie ci życzę, póki jeszcze coś przepisują :)
  • 348 / 264 / 0
@Sutpen przypisują ale marudzą a idę do dobrej neurolog i psychiatry żeby ten syf zostawić (benzo prega oraz wyleczenie nerwicy czymś innym niż SSRI choć jednego niby nie próbowałem ale bardziej szkodziły). Polecam poczytać na temat VeraCrypt full disk encryption, Tails bo to ratuje dupe ze wszystkim związanym z informatyką. Whonixa celowo pomijam bo może być za trudny dla osób nowych w tematyce. Ale na początku wpisz "poradnik VeraCrypt" w duckduckgo i jeśli dobrze pamiętam to na stronie sekuraka jest dobry poradnik odnośnie podstaw. Niestety autor nie dokończył o full disk encryption a to cie interesuje i spełniając określone warunki - czyni bezpiecznym nawet na psiarnie. I nie tylko dotyczy to fake zaświadczeń a robienia czegokolwiek przez PC. Full tango down nie ma ale jest online jeszcze trudniej, choć mam opcje offline bo mój stary jest związany z sektorem farmaceutycznym więc pożyczanie leków itp nie jest trudne. Ale i tak idę do lekarki z polecenia bo wkurwia mnie bycie niewolnikiem tabsów albo padaka i płacenie sporej sumy pitongu in the end za głupią receptę - mało różni się to od ćpania. Pozdrawiam i ofc nie czuj się urażony jeśli zabrzmiało ofensywnie. Wiem co robię na pc choć pewne osoby to negują na forum ("śmietanka" użytkowników).
null
  • 633 / 153 / 0
https://www.rynekzdrowia.pl/Polityka-zd ... 99,14.html
Czyli lobby prywaciarzy biorących 300-400 zł za wizytę stacjonarną, wygrywa z medykami, którzy odciążali system, wstrzelili się w pracę zdalną i prowadzili tańsze konsultacje online. W dużej mierze państwo uwala coś, do czego samo zachęcało i za czym przez wiele miesięcy lobbowało w dobie wchodzącej cyfryzacji. Lekarze zawsze sobie poradzą, najwyżej spławią problematycznych dla MZ ludzi, ale z perspektywy pacjenta - czystki przerażające.

Z tego co wiem, z receptami są poważne problemy nawet w poradniach spec i przychodniach na wizytach fizycznych. Tam jeszcze dochodzi jakiś wątek z możliwym protestem w tle i dymy na linii lekarze-system o kwestię refundacji i odpłatności. W ogóle, po covid-time, mają niezłe zaległości, nadgodziny, zajazd i mało kto ogarnia ocb.

W jednym z regionów, szefostwo placówek odebrało pewien komunikat, który być może miał na celu zastraszenie personelu pracującego w placówkach - to też wycelowane w ograniczenie, lub niewystawianie recek na substancje pewnych kategorii, nawet na 100% odpłatności.
Na szali są częste kontrole, kary i odgórne zalecenia, jak kogo ustawić.

Wszystko będzie nakierowane po nabijanie kasy na 10-15 minut "wizyty" prywatnej.

PS Czy zauważyliście, jak w przeciągu dwóch-trzech lat spadła jakość, jak i obniżył się czas przeznaczony na konsultacje w sektorze pełnopłatnym, poza NFZ? Zbierano od Was długi, wnikliwy wywiad, czy była to tylko gra pozorów?
Bardzo źle to wszystko rokuje, a przede wszystkim będzie cholernie drogo, o podziemiu nawet nie wspominając.

Jeśli nie chcecie dzielić się przemyśleniami na publiku, to możecie podbić na priv. Pozdrowienia i trzymajcie się - wiele siły będzie nam wszystkim potrzebne.
  • 61 / 5 / 0
Rynek do kosza przez te regulacje pójdzie, przecież zwykły lekarz na nfz jak zobaczy moje ikp to nic nie wypisze i jeszcze dostane notatki banujące. A psychiatra za 300zł też wypisze albo nie 0.25 xanaxu i elo takie są wizyty. Teraz żeby być benzowrakiem to trzeba bedzie z 10k zarabiać. Jeszcze mi jeden lekarz napisał na skierowaniu do szpitala(zwykłego, niezrealizowanym) 'uzależniony od xanaxu' xd mogłem nie mówić nic ale dawali mi leki różne i nie chciałem tam zgonować. Nie chce mi się kombinować idź pan w las z tymi regulacjami. A jak nie ogarne sobie 4mg xanaxu dziennie to już uboki będą. Teraz pewnie ostatnia okazja powyciągać ile się da przez erecepty bo jak zbanują jakąś ustawą to już żaden lekarz nie przepisze. I tak to benzo mierne daje efekty mimo tego że mam nerwice od 10 lat, chociaż dla niektórych lek cud, dla mnie przehajpowane, wolałbym coś co naprawdę działa. Było nie słuchać ludzi i walić jakiś tramadol albo cokolwiek na ślepo, i tak by pewnie dało lepsze efekty.
Zablokowany
Newsy
Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.