Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 4603 / 2206 / 1
11 lipca 2021DexPL pisze:
Jak następnym razem tak powiedzą - idź do kierownika i niech na papierze na informację że nie wyda leku np bo minęło 30 dni... A wypisano leków na terapię ważną 360.
Toż wyraźnie napisałem, że te jak recepta jest już zaczęta to w dowolnej chwili możesz przyjść i wziąć leki np w 50 dniu. Terapię masz na 360 dni i nie musisz brać leków na 360dni od razu w ciągu tych 30 dni. O tym pisałem. Możesz przychodzić i co miesiąc brać po 1/12 leków zapisanych (z zastrzeżeniem, że jednorazowo na max 180 dni). Zgadza się?

Nie pisałem, że możesz przyjść 50 dnia od wystawienia recepty i ją wtedy "otworzyć" Ważność w rozumieniu - rozpoczęcia recepty = 30 dni.
Jeżeli się mylę, popraw proszę. (po raz 6?)

PS. Nie musiz nic drukować, przecież w poprzednim poście dałem linki gdzie to jest wyraźnie napisane.
edit:
Mowa oczywiście o erecepcie.
  • 494 / 134 / 0
Jestem debilem i cofam to co tu napisałem, ale zostawiam fajnego kwiatka w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PW - pamiętaj o privnote.com
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai

w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
  • 349 / 102 / 0
@dexplwszystko się zgadza ale dla wykazu A i B. Jak weźmiesz sobie lek alprazolam wypisane 20 paczek w pierwszy dzień jedna to 30 dni później nie możesz już wziąć nic więcej nawet jak lekarz zaznaczył że rp ważna rok.
11 lipca 2021ImGoingHighIn505 pisze:
Jestem debilem i cofam to co tu napisałem, ale zostawiam fajnego kwiatka w załączniku.
Bardzo często sie z tym spotykam. Nawet jak tam będzie 20 opakowan to miesiąc od wystawienia recepta nieważna.

No i w przypadku zwykłych leków możesz przyjść nawet po pół roku jak recepta jest roczna dla wykazu a i b trzeba odliczyć ile opakowań przepadło. Popierdolone przepisy.

Może o tym samym piszemy ale ja się wygrzewam na plaży z winem i juz słabo kontaktuje
Moi drodzy hyperrealowicze, proszę o nie składanie mi ofert sprzedaży, ani zakupu leków, ani innych środków, szczególnie tych nielegalnych. Jeżeli macie jakieś pytanie dotyczące leków - piszcie śmiało, w tym mogę pomóc.
  • 4603 / 2206 / 1
To powiedz mi jakim cudem pomiędzy "otwarciem recepty" a jej ostatecznym zrealizowaniem (wzięciem ostatniego opakowania przepisanego leku) u mnie minęło dwa i pól miesiąca?

No i po drugie, skoro jest tak jak piszesz, to po co jest zapis, że jednorazowo można wziąć max na 180 dni terapii. Toż to się wzajemnie wyklucza? Czyli co? Dzisiaj na 180 dni, a jutro na kolejne 180 dni? Toż to absurd byłby jakiś.

Aha. Receptę realizowałem wielokrotnie dłużej niż 30 dni. To nie była sytuacja jednorazowa i w różnych aptekach się to działo. Mam też podobne zapisy w IKP jak kolega wyżej i te recepty normalnie działały.
  • 140 / 8 / 0
Dlaczego zawsze wystawiają te e-recepty bez refundacji za prege stówke płaciłem ;/
  • 349 / 102 / 0
Jaki to lek dexiu? Prawo jest bezdennie głupie jednorazowo mogę wydać na 180 dni. 5 sekund później mogę wydać na kolejne 180 dni
Moi drodzy hyperrealowicze, proszę o nie składanie mi ofert sprzedaży, ani zakupu leków, ani innych środków, szczególnie tych nielegalnych. Jeżeli macie jakieś pytanie dotyczące leków - piszcie śmiało, w tym mogę pomóc.
  • 4603 / 2206 / 1
11 lipca 2021szufladziarz pisze:
Jaki to lek dexiu?
Palexia (tapentadol) P-IV
Na jesieni miałem receptę z której obrałem leki od września do grudnia i w styczniu kolejną którą skończyłem w kwietniu. Pisałem CI na PW gdzie je realizowałem.

Ponadto.
Sam na własne oczy widziałem recepty wypisane na 360 dni dawkowania bupry, lorka, rolki i klorazepat. Właśnie rozmawiam z kolegą na ten temat. On od początku zmian, pisze w tej sposób jak podałem wyżej i jeszcze nigdy i nigdzie mu tego nikt nie zakwestionował (tzn żaden pacjent nie przyszedł ze skargą, lub telefonem, Panie - chujowo recka wystawiona).
Jutro zapytam w aptece szpitalnej jak oni to widzą. Może po prostu nad wyraz ostro odczytujesz te przepisy? Bo jak pisałem wyżej, ten zapis o 180 dniach biorąc pod uwagę Twoje rozumienie jest całkowicie bez sensu. Wg mnie jest on po to, żeby nie wykupić od razu wszystkiego, a dopiero jak minie pół roku to wrócić do po kolejne leki (taki wentyl bezpieczeństwa przez wzięciem wszystkiego na raz i potem braki na stanie)
  • 349 / 102 / 0
Bo większość ludzi kupuje wszystko na raz. Dopytaj, sam jestem ciekaw może pół roku w błędzie.
  • 2394 / 653 / 0
Ja wlasnie dostałem reckę na to co tam chciałem i patrzę
Data realizacji 11 lipca 2022. Dzwonię do chłopa że się pomylił a on - proszę spojrzeć dokładnie- Tam jest do 11 . 2022 a nie od . ;P nie wiem w jakim celu ale z tego wychodzi ze mam rok czasu na realizację
  • 349 / 102 / 0
Nie. Jak w pierwszym miesiącu nie wykupisz to obejmuje się tabletki według dawkowania, a jak to psychotrop to po 30 dniach nie wykupisz nic. Chyba że masz takich farmaceutów jak dex to powodzenia
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.