Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 992 / 49 / 0
a czemu? jak dlamnie to jest wlasnie lepiej kolejek, jakies gupki stoja pod dzwiami mimo ze w srodku pustki %-D
prochy wciagales w proch sie obrucisz
  • 1177 / 138 / 0
Uważam że konowały wszelkiej maści zauważyły że mają jak w raju teraz i jestem wręcz pewny że w kwestii udostepniania historii recept nic się nie zmieni. Zbyt wielki deficyt lekarzykow mamy, poza tym wiadomo jaka to grupa społeczna. Wyższa szczebel od nas szczurów, to im ma być dobrze. Po co mają siedzieć całe dnie w gabinetach i uzerac się z plebsem, jak rach ciach 5-7 dyszek wpada w parę minut. Tak samo intratny biznes dla aptek i producentów leków. W krajach zachodu nie do pomyślenia żeby można było co 5 minut ogarniać sobie silne leki od innego lekarza, u nas w kraju z gówna i tektury jak najbardziej normalne.
  • 1177 / 138 / 0
Nie mogę już edytować postu więc proszę o sklejenie. Miałem dziś wystawiona receptę na tramal i na podglądzie jej w pdf zobaczyłem na dole coś takiego "oświadczam że nie realizowałem wcześniej recept o pozycji..... Jestem świadom z odpowiedzialności karnej" Czy mi się wydaje czy nie było tego wcześniej? Przecież to wybielenie rączek konowałów i zrzucenie na ćpunów całej winy.
  • 633 / 153 / 0
@lucifer_sam
Takie oświadczenie podpisuje się tylko wtedy, gdy podbijasz z drukiem do apteki, a oni nie mają łączności z systemem P-1-ki i trafia się jakaś awaria. W przypadku, gdybyś w tym czasie zrobił rajd po aptekach i kilka razy próbował/wykupił to samo, mogą Cię pociągnąć do odpowiedzialności karnej, bodajże za poświadczenie nieprawdy.(?)
W pierwszym punkcie, który to realizował byłbyś czysty, a każdy następny pewnie zgłosiłby sytuację służbom.

https://e-recepta.kamsoft.pl/oswiadczen ... e-recepty/

Czy pytasz o takie samo jak na dole w fotce tego Tweet-u?
https://twitter.com/jciesz/status/11291 ... 36/photo/1
Jeśli tak, to było dawno - od momentu wprowadzenia e-recept.

Gdy system normalnie działał, a apteki miały łączność z P1-zdrowie, to nic takiego się nie wypełniało i nie podpisywało.
  • 2394 / 653 / 0
Że co ?? Ja rozumiem tak jakby niezrealizowanie recepty miało być czymś niezgodnym z prawem.... lol ?? Pierwsze słyszę o czymś takim jak obowiązek realizacji recepty...
  • 641 / 98 / 0
Niezrealizowanie nie. Ale musisz potwierdzić iż wcześniej nie zrealizowałeś jeżeli przedstawiasz receptę do realizacji.
  • 181 / 17 / 0
W tym tygodniu korzystając z jednego portalu skorzystałem z usług dwóch lekarzy internistów (dzień po dniu), oboje przepisali mi benzo, które chciałem - mówili tylko, że mogą jedno opakowanie. I jest to obojętne jakie benzo, bez problemu wzialem sobie alprę 2mg
  • 1177 / 138 / 0
Tak teraz jest na tym właśnie portalu. Przepisują benzo po jednym opakowaniu plus coś innego co się chce tramal/pregabaline/buprenorfine co się chce . Oczywiście wybrani tylko
  • 46 / 10 / 0
Teraz to jest raj, e-recepty. Prosi się o recke na to i na to bo ma się problemy takie i takie. Chyba najlepszy czas na robienie zapasów :D A jeszcze jak wystawi na refundowany to za grosze robi się piękna kolekcja.
Uwaga! Użytkownik LuckyLexy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1040 / 150 / 0
W dalszym ciągu jest wg. mnie tak,że dla osób które już wcześniej brały tego typu leki są możliwe recepty bez problemu, ale jednak osoby które są mniej pewne, to nie zawsze dostaną relanium czy coś odpowiedniego.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.