Metodyka, przygotowanie, oraz logistyka gotowania, palenia, lub waporyzacji.
ODPOWIEDZ
  • 656 / 12 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mayday »
Nie polecam vapów gdzie kładziesz zioło na metalowej płytce pod bańką.
Wsumie na początek może być ale możesz sie zniechęcić a jak sie spodoba to i tak kupisz sobie pewnie lepszy sprzęt więc lepiej odłyżyc siano i odrazu coś konkretnego kupić.
Diviner Sage pisze:
inhalacja trwała 5min, widać było ten charakterystyczny "dymek", czuć było pachnące bardziej haszem niz ziołem powietrze no ale efekty są raczej słabe... Lepsze efekty osiągnąłbym chyba normalną metodą.
Efekt jest słabszy ale możesz kilka razy to ziólko waporyzować zanim straci całkiem na mocy, troche długo ta inhalacja u Ciebie trwa, wziąłbym balon albo jakiś worek i go napełnił po czym bym go sciągnął na raz :)
  • 913 / 38 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kazik »
Mayday pisze:
Nie polecam vapów gdzie kładziesz zioło na metalowej płytce pod bańką.
Wsumie na początek może być ale możesz sie zniechęcić a jak sie spodoba to i tak kupisz sobie pewnie lepszy sprzęt więc lepiej odłyżyc siano i odrazu coś konkretnego kupić.
A możesz przybliżyć na czym polega problem z metalową płytką pod bańką? Bo chciałem sobie zbudować vaporizer z czegoś takiego [url]http] (link do sklepu, tygiel lutowniczy) przez dołączenie bańki szklanej z rurką i miernika temperatury, ale wolałbym poznać jakie są PRZECIW.
Your circuit's dead, there's something wrong, can you hear me, major Tom?
  • 656 / 12 / 0
Metal przy podgrzewaniu też ulega waporyzacji który przy częstym wdychaniu może spowodować alzcheimera lub raka, tak samo jak używanie folii aluminiowej jako sitka do jarania, więc to sie mija z celem zdrowej waporyzacji. Porządny wap ma elemt do podgrzewania wykonany z ceramiki, jak chesz sobie sam zrobić vaporizer Kazik to najlepiej poszukaj coś co ma elemt do podgrzewania wykonany z tego materiału.
Wsumie nieznam nikogo kto by od wdychania oparów metalu ucierpiał, ale kiedy ja sie pierwszy raz przerzuciłem z domowych butelek z folią na łebku na bongo poczułem różnice, pamięc mi tak nie siadała a myślałem wczesniej że to od samego zioła.
Niestety za dobrego vapa trzeba troche wybulić. Ale nie trzeba odrazu kupować volcano za 1000$.
Z tańszych i naprawde dobrych moge polecić:
http://www.dabuddhavaporizer.com/buy-a-buddha.html - Da Buddha Vape za 160$ + przesyłka z Usa
http://www.silversurfervap.com/ssv.htm - Silver Surfer Vape za 250$ +przesyłka z Usa
Ostatnio zmieniony 15 stycznia 2009 przez Mayday, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 913 / 38 / 0
Mayday pisze:
Metal przy podgrzewaniu też ulega waporyzacji który przy częstym wdychaniu może spowodować alzcheimera
Stal topi się w 1300-1400 C, nie ma mowy o waporyzacji po podgrzaniu do 250 C.
Mayday pisze:
lub raka, tak samo jak używanie folii aluminiowej jako sitka do jarania, więc to sie mija z celem zdrowej waporyzacji.
Aluminium, być może, przyczynia się do Alzheimera. Stal - nie.
Mayday pisze:
Z tańszych i naprawde dobrych moge polecić]
Dzięki.
  • 1294 / 228 / 0
Nieprzeczytany post autor: trydzyk »
Mayday pisze:
Metal przy podgrzewaniu też ulega waporyzacji który przy częstym wdychaniu może spowodować alzcheimera lub raka, tak samo jak używanie folii aluminiowej jako sitka do jarania, więc to sie mija z celem zdrowej waporyzacji.
Aluminium topi się w 660 stopniach, ale żeby je wdychać, potrzeba żeby było w stanie gazowym, a do tego to już konieczne 2519 stopni. Nie podkręcaj swojego wapora na tyle, serio...
Jesteś ćpunem? Znasz polski? Umiesz pisać? Napisz raport dla neurogroove!
Spoiler:
  • 656 / 12 / 0
Może żle że używyłem słowa że metal waporyzuje, chodzi bardziej o parowanie.
Temperatura topnienia niema z tym nic wspólnego, ktoś nie uważał na lekcjach fizy, bo np. wode wcale nie trzeba doprowadzić do temp wrżenia by zaczęła parować, już jako lód ulega parowaniu i tak jest z każdym ciałem fizycznym a proces ten jest coraz szybszy jeśli podniesiemy temp.
Do tego metal przy tym parowaniu ulega utlenieniu co jest szkodliwe dla zdrowia. Nawet jeśli stal jest zdrowsza od alu to spytaj sie jakiegoś spawacza po 50 jak tam jego zdrowie.
Oczywiscie te wapy z metalem nie są jakieś zajebiscie niebezpieczne ale dla mnie są złomem i mijają sie z celem.
Ostatnio zmieniony 16 stycznia 2009 przez Mayday, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 913 / 38 / 0
trydzyk pisze:
Mayday pisze:
Metal przy podgrzewaniu też ulega waporyzacji który przy częstym wdychaniu może spowodować alzcheimera lub raka, tak samo jak używanie folii aluminiowej jako sitka do jarania, więc to sie mija z celem zdrowej waporyzacji.
Aluminium topi się w 660 stopniach, ale żeby je wdychać, potrzeba żeby było w stanie gazowym, a do tego to już konieczne 2519 stopni. Nie podkręcaj swojego wapora na tyle, serio...
[url]http] (bluelight o szkodliwości aluminium)
Podsumowanie:
1) Alzheimera nie powoduje (choć kiedyś przypuszczano, że tak).
2) Nie trzeba podgrzać aluminium do punktu wrzenia, żeby było szkodliwe. Ogień powoduje utlenianie się aluminium, drobiny tlenku, które odłączą się od reszty można wdychać -> niezdrowe.
Mayday pisze:
Może żle że używyłem słowa że metal waporyzuje, chodzi bardziej o parowanie.
Waporyzacja to właśnie parowanie (vaporization -> turning into vapor).
Mayday pisze:
Temperatura topnienia niema z tym nic wspólnego, ktoś nie uważał na lekcjach fizy, bo np. wode wcale nie trzeba doprowadzić do temp wrżenia by zaczęła parować, już jako lód ulega parowaniu i tak jest z każdym ciałem fizycznym a proces ten jest coraz szybszy jeśli podniesiemy temp.
Ależ oczywiście, tylko że w niższych temperaturach proces ten progresywnie zwalnia. Połóż kostkę lodu na parapecie w zimie i zobaczymy ile potrwa aż wyparuje. Stalowe palniki w kuchenkach gazowych nie wyparowują nawet po dziesiątkach lat używania... A nagrzewają się bardziej niż te 250 stopni w vapo, na oko do 500-600.
Mayday pisze:
Do tego metal przy tym parowaniu ulega utlenieniu co jest szkodliwe dla zdrowia.
Prawda, ale nie stal nierdzewna.
Mayday pisze:
Nawet jeśli stal jest zdrowsza od alu to spytaj sie jakiegoś spawacza po 50 jak tam jego zdrowie.
Pewnie kiepsko, ale 8h dziennie to ja przy tym waporyzerze siedzieć nie będę. Poza tym spawanie zachodzi w temperaturach ok. 3000 stopni, więc to spora różnica.
Mayday pisze:
Oczywiscie te wapy z metalem nie są jakieś zajebiscie niebezpieczne ale dla mnie są złomem i mijają sie z celem.
OK, dzięki za opinię, tyle chciałem wiedzieć.
  • 1294 / 228 / 0
Nieprzeczytany post autor: trydzyk »
Kazik pisze:
Mayday pisze:
OK, dzięki za opinię, tyle chciałem wiedzieć.
Oczywiście te wapy z metalem nie są jakieś zajebiście niebezpieczne, ale dla mnie full wypas i polecam :-)
Jesteś ćpunem? Znasz polski? Umiesz pisać? Napisz raport dla neurogroove!
Spoiler:
  • 199 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Diviner Sage »
No i ja sie w koncu przekonałem do vaporowania się zamiast tradycyjnego palenia, po kilku kolejnych próbach udało mi się zoptymalizować czas inhalacji do max 5 min ( czekam az vapo osiągnie temp 180 stopni i dopiero wkladam pojemnik ). Dzisiaj wrzucilem około 0.2g do pojemnika, zinhalowałem to kilkunastoma zaciągnieciami przyjemnie pachnącego powietrza, kapitalna sprawa czułem w płucach THC ^^ Faza jakby dłużej wchodziła ale wydaje mi się, że na dłużej niż przy tradycyjnym paleniu.
Ciekawie wygląda "zużyty" towar, takie jakies to brązowe, ni to spalone ni to świerze takie pośrednie :)
  • 164 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: CTX »
Zawsze mnie ciekawiło - jak się spali ten zwaporyzowany materiał to jest jakieś działanie ?
Uwaga! Użytkownik CTX nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.