https://en.wikipedia.org/wiki/Zatolmilast
Substancja ta działa poprzez blokadę enzymu PDE4D: Enzym fosfodiesteraza 4D (PDE4D) naturalnie odpowiada za rozkład cząsteczki cAMP (cykliczny AMP) w mózgu.
Zablokowanie tego enzymu zapobiega rozpadowi cAMP.
Wzrost poziomu cAMP: W rezultacie stężenie wewnątrzkomórkowego przekaźnika cAMP wzrasta.
Aktywacja szlaków pamięci: Podwyższony poziom cAMP stymuluje kinazę białkową A (PKA) i białko wiążące element odpowiedzi cAMP (CREB). Te szlaki sygnałowe odgrywają kluczową rolę we wzmacnianiu połączeń między neuronami (neuroplastyczność) oraz w procesach wczesnego i późnego kodowania pamięci.
Zastosowanie
Dzięki takiemu mechanizmowi działania lek ma zdolność do
Zwiększania łączności między neuronami i pobudzania procesów uczenia się.
Wspierania formowania pamięci, co potencjalnie może łagodzić objawy otępienia.
Poprawy funkcjonowania poznawczego i behawioralnego u pacjentów z zespołem łamliwego chromosomu X (FXS).
Opis działania:
Odkryłem, że faktycznie powoduje to pewne objawy przypominające OCD, w wyniku których mój mózg zostaje bardzo pobudzony w toku myślenia i nie pozwala mi się z tego wydostać. niestety, tak naprawdę nie jest to sposób „zrób coś". zauważono to przy 10 mg i przy 5 mg x 2.
naturalnie, po odkryciu tej reakcji, spróbowałem użyć niższych dawek, zaczynając od 5 mg przyjmowanych raz, i nadal prowadziło to do niewielkiego wzrostu tego zachowania. więc zdecydowałem się na około 3 mg, co jest dobrym miejscem dla mnie osobiście, gdzie faktycznie wprowadza tę koncepcję „zablokowania" w praktyczne zastosowanie i mogę jej użyć do załatwienia spraw. Dodatkowo pamięć robocza jest z tym niesamowita. to nie jest jakiś cudotwórca, ale dla bardzo napiętego studenta fizyki naprawdę robi różnicę, jeśli chodzi o internalizację szalonych operacji / pojęć matematycznych.
Ze względu na profil kinetyczny, najlepszą odpowiedź uzyskałem przy dawce 3 mg przyjmowanej 2 razy dziennie, w odstępie około 5–6 godzin
Opis Reddit i tłumaczenie jakieś pomysły ktoś testował?
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek
Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.
Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk
WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.
Ucieczka zakończona w jeziorze
Próba uniknięcia odpowiedzialności doprowadziła do serii niebezpiecznych i irracjonalnych zachowań. 31-letni mieszkaniec powiatu chodzieskiego nie zatrzymał się do kontroli drogowej, porzucił samochód a następnie kontynuował ucieczkę pieszo. Finalnie wskoczył do jeziora i próbował pozbyć się narkotyków. Policjanci z Chodzieży zatrzymali sprawcę, który w ujawnionym pakunku posiadał ponad 50 gramów narkotyków.