Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Czy napotkaliście się z trudnościami aby lekarz POZ wystawił Wam recepty na benzo i opio w 2026 r ?

Czas głosowania minie 21 grudnia 2026

- Tak
5
50%
- Nie
5
50%

Liczba głosów: 10

ODPOWIEDZ
  • 253 / 38 / 0
Cześć,

Mam pytanie, czy po zaostrzeniu przepisów w 2026 macie większy problem ze zdobyciem legalnych recept na benzo lub opio od lekarzy rodzinnych ?

Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami w komentarzach.

Pozdrawiam

[note]przeniesiono temat do odpowiedniego działu. lady[/note]
" Człowiek nie jest stworzony do klęski, człowieka można zniszczyć ale nie pokonać "
E. Hemingway
  • 5966 / 1231 / 43
Ja szczególnie.
Zwłaszcza przez konowałów ze szpitala w Warcie, mam nasrane w papierach, zła diagnoza. Zamiast zaburzeń lękowych, nerwicy i depresji, mam tylko F10/F19.
A dlaczego nikt nie wnikał dlaczego ja biorę w ogóle.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 615 / 82 / 0
Nigdy nie prosiłem o bdz lekarzy POZ, właściwie od lat nawet nie chodzę do rodzinnego (z usług internisty korzystam w ramach prywatnego ubezpieczenia – w tym przypadku nie napotkałem problemu ze zdobyciem baklofenu na zespół niespokojnych nóg czy zopiklonu na bezsenność, ale to oczywiście nie benzo). Prywatnie inna sprawa – psychiatra zleca mi jako niepijącemu alkoholikowi z podwyższonym ryzykiem nawrotu diazepam i doksepinę.
11 czerwca 2026serotoninowy pisze:
Kocham gabajeby i chuj jestem GABA wrakiem, prega 2 dzień wjeżdża wyśmienicie na wyzerowanej tolerce 750mg i z 5 kaw, a teraz chillout wyrwałem 4 żywce na promce, ale bym się napił giebla
  • 5966 / 1231 / 43
Ja też od lat nie chodziłem do żadnego konowała. Mam znajomego kierownika pewnej apteki. Jak z Nl przyjeżdżałem na urlop, to potrafiłem jednorazowo po 800 - 900pln zostawić tam w aptece. Już dawno tam nie byłem, bo już nie pracuje.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 704 / 136 / 0
Na benzo bez zmian, na twarde opio trzeba wiedzieć gdzie szukać. Tak w skrócie
:tabletki:
  • 922 / 165 / 0
Na benzo normalnie dostaję u psychiatry do którego chodzę od lat. Na opio nie wiem jak dostać, rodzinny mi nie wypisze przecież %-D szef neurolog tak samo. Musiałabym trafić do odpowiedniego lekarza i odpowiednio go zakręcić, żeby mi oksy wypisał.
hipnotyzuję ludzi jak Kaszpirowski
  • 615 / 82 / 0
Tylko to już by było walenie w chuja, czym wyłamałabyś się z forumowego kodeksu, @mmigotka – tutaj się w chuja nie wali. Domniemam, że rozmawiamy o przypadkach, w których istnieją podstawy do prowadzenia leczenia opioidami i benzodiazepinami, a pytanie nie dotyczy rwania, sępienia, mącenia, żebrania, kręcenia, tańczenia i klaskania cyckami o ryj internisty, lecz samodzielnego kontynuowania takiego leczenia przez lekarza POZ. Leczenie benzodiazepinami jest w Twoim przypadku w pełni uzasadnione i z Twoją dokumentacją medyczną rodzinny powinien Ci je pisać bez żadnego gadania. Może niektórym powoli się pojęcia jebią – opioidy, owszem, są na ból kręgosłupa, ale na pewno nie na ból kręgosłupa moralnego – jednak nawet jeżeli, to nie tutaj. Tutaj – nie.

Nice try, Ministerstwo Zdrowia.
11 czerwca 2026serotoninowy pisze:
Kocham gabajeby i chuj jestem GABA wrakiem, prega 2 dzień wjeżdża wyśmienicie na wyzerowanej tolerce 750mg i z 5 kaw, a teraz chillout wyrwałem 4 żywce na promce, ale bym się napił giebla
  • 79 / 7 / 0
Mam mojego lekarza z którym za odpowiedniego króla załatwi się każdą bezno ostatnio prosiłem o morfine to mi mówi że tak im teraz pozmieniali że po pierwsze to może wypisać MST continus 100mg tylko chorym na raka a po drugie dostał karę za takie wypisywanie recept którę są przeznaczone dla psychiatry albo neurologa. Co jeszcze dobrego można pokombibnować żeby nie było przypału kombinował ktoś z barbituranami?
  • 5310 / 952 / 0
Z benzo u rodzinnego nie mam problemów.
Wszystko co pisze to fikcja literacka która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, historię opisywane na forum to moje sny.
  • 73 / 11 / 0
@xwojax ciekawa sprawa, w praktyce lekarz może wystawić receptę na leki z każdej grupy, jeśli uważa, że są potrzebne pacjentowi. Nie widziałem przepisu który by mówił, że leki opioidowe (również te silniejsze) mogą być wystawione dla osób tylko z rakiem. Również nie widziałem nigdy praktyki aby lekarz dostawał karę za wypisywanie recept które stosuje inna specjalizacja. Widziałem tylko kary za np. złe przepisanie refundacji. Możliwe, że twój lekarz po prostu boi się przepisywać opioidów za pieniądze - te leki są bardzo kontrolowane, ale każdy lekarz może wypisać każdy lek jeśli uzna go za wskazany u pacjenta.
ODPOWIEDZ
Newsy
Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk

WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Niemal 3 tony kokainy pod ziemią. Policja przejęła rekordową kontrabandę

Australijska policja skonfiskowała 2,7 tony kokainy, ukrytej w plastikowych pojemnikach zakopanych pod ziemią na obrzeżach Sydney. Wskazano, że to rekordowa ilość narkotyków przejęta w tym kraju.