Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
Lekarz po zastosowaniu kroplówki z 30ml nacl 10% powiedział aby więcej solić potrawy i trzymać się 2l wody dziennie. Co jakby nie satysfakcjonuje mnie o tyle iż po wynikach krwi sam mogę to zalecić. Dlatego pytanie drugie mam, raczej trudne, jak przeciwdziałać działaniu pregabaliny + wortioksetyny na sód, lub może bardziej, czy da się coś konkretnie zrobić aby przeciwdziałać tej konkretnej patogenezie hiponatremii?
Pytanie trzecie, chyba jeszcze trudniejsze, jak przeciwdziałać lub zapobiegać prewencyjnie zespołowi SIADH?
W sumie to pytam czy da się coś zrobić więcej z hiponatremią jeżeli znamy owe konkretne przyczyny?
ps. kwetiapinę piszę raczej pro forma gdyż z obserwacji wiem że do polidypsji nie dochodzi w tym konkretnym przypadku o który pytam (o czym lekarz zalecający trzymania się 2l wody nie wiedział).
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
Fachowcem od odwodnienia jest @Hash_Oil
Ps z tej całej kuracji za kłopoty z sodem podejrzewalbym wortioksetyne. Hiponatremia to jest domena leków serotogenicznych. Choć nie tylko ich ale jak kiedyś grzebałem to wieksozsc serotogenikow powodowała SIADH.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Kontakt:
email: hash_oil@tutanota.com
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików
Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.