Ja postanowiłem zrobić to zakładając ten blog (https://terapianowoczesna.pl/)
Jednak czułem, że mogę zrobić coś jeszcze.
Kiedy przyszło do wyboru tematu pracy magisterskiej stanąłem przed dylematem.
Wydawało się, że najrozsądniej będzie zrobić to co większość, czyli pójść po linii najmniejszego oporu.
“Wpływ pandemii COVID-19 na radzenie sobie ze stresem”
“Wpływ pracy zdalnej na poziom wypalenia zawodowego”
“Jak social media wpływają na samopoczucie nastolatków”
Bezpieczne, każdemu znane tematy, z masą źródeł w języku polskim jak i angielskim. Zasadniczo wybierając taki temat nie dość, że praca “pisze się sama” to zebranie osób do badania jest dziecinnie proste.
Tylko co z tego skoro tego “nie czuję”?
Postanowiłem wybrać temat spójny z moimi zainteresowaniami, czyli zbadać jak zażywanie psychodelików wpływa na “dobrostan psychiczny”
Oczywiście nie obyło się bez głosów “po co ci to?”. W końcu w Polsce temat praktycznie nie istnieje, więc całą pracę będę musiał oprzeć na zagranicznych źródłach.
Najwięcej jednak ludzi straszyło mnie tym, że nie znajdę w Polsce osób, które będą chciały wziąć udział w takim badaniu.
Postanowiłem jednak zaryzykować i po chwili przekonywania promotora udało mi się przepchnąć mój temat.
Rozdział teoretyczny poszedł zadziwiająco szybko. Chociaż musiałem przekopać się przez masę zagranicznych badań, pisanie szło mi lekko i przyjemnie.
O wiele lżej i przyjemniej niż osobom, które wybierając “bezpieczny” temat cały czas czują do niego taką niechęć, że do dziś nawet nie zaczęły pisać.
Teraz jednak czas na kolejny krok
I tutaj będę potrzebował Twojej pomocy
Chciałbym zaprosić Cię do udziału w badaniu, które jest częścią mojej pracy magisterskiej dotyczącej tego jak zażywanie psychodelików wpływa na samopoczucie oraz objawy lęku i depresji.
Jakie warunki powinieneś spełnić?
-skończone 18 lat
-przeżyłeś przynajmniej jedno doświadczenie psychodeliczne
-masz około 30 minut wolnego czasu
Nie musisz mieć zdiagnozowanego żadnego zaburzenia
Badanie jest całkowicie anonimowe
Link do ankiety znajduje się tutaj https://forms.gle/3MMfJUViqDnHjeBr8
Dziękuję
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Naproksen i LSD w bałtyckich krabach. Jak leki trafiają do morza?
Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania
Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki
Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.