Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 61 / 8 / 0
Hej,
mam mieszane zaburzenia osobowości, w tym schizoidalne z którymi sobie kompletnie nie radzę. Jakie bierzecie leki, co wam pomaga, chodzicie na terapię? Mam problem z urojeniami ksobnymi – nie wychodzę z domu, bo mam wrażenie, że każdy się na mnie patrzy, śmieje, mówi o mnie. W mojej głowie urosło to do takich rozmiarów, że nie jestem w stanie iść na zakupy, jechać tramwajem, potrafię się popłakać na środku ulicy.

Obecnie biorę:
wenlafaksyne 300 mg
arypiprazol 30 mg
kwetiapine 150 mg
perazyne 150 mg

Jestem na początku brania perazyny, także urojenia nadal nie zniknęły, mam schodzić z kwetiapiny na rzecz perazyny.
rzeczy dzieją się tylko w twojej głowie
  • 3245 / 624 / 0
arypiprazol rano przedłuża poranek u mnie..dobrze mi się kojarzy ten lek, biorę razem z depakine....perazyna to badziewie, bo będziesz miał parcie a nie będziesz mógł się odlać, na to samo narzekali inni pacjenci jak byłem w szpitalu. zmień motto bo zaczniesz wierzyć w matrix nieświadomości, tylko w głowie jest choroba psychiczna...rzeczy są realne i musisz zinterpretować je świadomie i objąć władzę nad swoim ciałem i umysłem.
ja do oporu słucham muzyki terapeutycznie i dla przyjemności jednocześnie.
btw. nie fascynuj się definicjami choroby przez cały czas jej trwania...używaj tego tam gdzie to niezbędne.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1344 / 269 / 0
wg mnie trza robic wszystko aby jak najmniej myslec o tym tak jak kolega wyzej napisal, wiadomo ze ciezko
to nie zarazek ani bakteria, ktora zabije lek albo organizm
raczej to czas, w ktorym uklad nerwowy nauczy sie innych reakcji, przy pomocy lekow, moze innej diety, i twojej swiadomej pomocy

do tego uwazam, ze myslenie ze ktos cie obgaduje to nie schizy a wypisuja ci leki na schizofrenie, ktore blokuja uwalnianie dopaminy ktore moga bardziej szkodzic, ile bierzesz juz ten zestaw? jak ponad rok to daj sobie spokoj z tym psychiatra
to jest jakis silny rodzaj braku pewnosci siebie + nieprawidlowa reakcja oun + organizm zapamietal ze ma sie bac widzac czlowieka
twoj uklad nerwowy nie chodzi poprawnie reagujac az tak impulsywnie, zgadzam sie, ale ja bym poszedl do innego psychiatry dla porownania, oczywiscie opisujac mu wszystko do teraz

dostajesz leki przeciwpsychotyczne - uwazam ze przepisuje sie je wtedy kiedy slyszysz jak do ciebie mowia a ty napisalas ze masz wrazenie, mozg nawet jak czegos nie rozumie to musi ci podac powod zagrozenia (czesto bledny, chroniac ego, ale niewazne czy bledny czy nie %-D )
chociaz arypiprazol tez chyba na lęki jest haha, zalezy jaka dawka, jeden ch to wszystko, choroba zaczyna się jak słyszysz jak Cię psy obgadują, albo gołąb chce fajka

i staraj sie za dlugo nie myslec ze jestes chora (piszac na forum, idac do lekarza itp. wiadomo, ale jak najmniej) bo bardziej siebie o tym przekonujesz wg mnie, trudno ale staraj sie...

wychodzac do ludzi myslac ze jesteś "chora psychicznie" jak chcesz inaczej reagowac?
często przyczyna zamienia się ze skutkiem miejscami tworząc błędne koło - ty myslisz ze zachowujesz sie tak z powodu choroby,
a wg mnie mózg, w pewien sposob, nie rozumie do konca co jest przyczyna i skutkiem - uważasz, że jesteś chora to ja (mózg) pomogę Ci się tak zachowywać (skoro w ten sposób żyjesz z dnia na dzień, dostajesz żarcie itp. to mi pasi %-D )
i znowu pojawia się skutek, który traktujesz jako przyczynę, a mózg znowu swoje, tak pare razy się nakręca w ciągu chwili i pojawia się jakiś silny lęk, tak to widzę %-D
w tych pseudo chorobach często są takie pętle, które pochłaniają dużo mocy z oun, trza je przerwać

nie ma co tego zbytnio analizowac jaka chorobe sie ma i do tego jeszcze jej odmianę i rodzaj odmiany, po co to, pomaga to w czyms? leki i tak maja ogolna nazwe kilku "chorób" (czasami leki o przeciwnym działaniu są na to samo) i do tego masz je wg mnie chujowo dobrane, ale lekarzem nie jestem, lekarze walą na oślep, albo leczą prawie tym samym 10 lat, ten twoj nowy lek to chyba następny antagonista dopaminy..
uważaj na siebie

jak cie "obgaduja" ci ludzie?
ćpasz coś oprocz tego?
Spoiler:
  • 61 / 8 / 0
@hubii Słyszę śmiechy na ulicy, w domu, czasem też mam omamy. Mam wrażenie, ze kiedy siedzę albo idę to ludzie pokazują na mnie palcami, mówią o mnie. Nie ćpam nic, a ciężko mi się nie przejmować, bo jestem aktualnie 3 raz w szpitalu w ciągu ostatniego roku, bo leczę się tez na ciężką depresje.

Edit: w szpitalu (od 3 tygodni) mam innego psychiatrę niż ten, do którego zawsze chodzę.
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2022 przez burahu, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1344 / 269 / 0
W końcu ktoś naprawdę chory a nie lęki depresje %-D

OK, rozumiem, oby perazyna pomogła. Skoro mówisz, że miałaś omamy i wyśmiewanie jest realne to dobry wybór dołożyć neuroleptyk. Powodzenia.
A po arypiprazolu bylo lepiej na początku?
Co Ci najbardziej pomagało?
SNRI chyba nie powinno się długo brać przy tym.
  • 61 / 8 / 0
Arypiprazol pociągnął mnie w górę, jeśli chodzi o depresję. Teraz jest stabilnie. Myśle, ze ten arypiprazol najbardziej mi pomógł ze wszystkich leków, ale bez wenlafaksyny raczej bym nie żyła już w ogóle. Teraz w szpitalu jestem zmuszona wstać, umyć się, ubrać, a nawet takie proste czynności to było dla mnie dużo, kiedy byłam w domu. Jeszcze karbamazepina mnie w międzyczasie ustabilizowała. Próbowałam mirtazapiny na depresje jeszcze, ale strasznie po tym tyłam. Brałam tez rypserydon, który dobrze działał, ale miałam mlekotok, dlatego tez nie dano mi teraz amisulprydu (żeby się nie powtórzyło).
  • 1344 / 269 / 0
Trafią z lekiem, trochę pożyjesz na innych ustawieniach i polepszy Ci się.
Brałam tez rypserydon, który dobrze działał, ale miałam mlekotok,
Ajj szkoda. Nie próbowali jakoś sprawdzić hormonów i wyleczyć tego skoro dobrze działał?
Rysperydon hormony Ci ruszył jakoś, że pozytywnie na oun wpłynęło może, a może to ślepy trop...

Może jutro obczaję co ma rysperydon takiego, czego nie ma arypiprazol (obydwa leki przeciwpsychotyczne 2 gen.).
  • 3455 / 565 / 0
Ja polecam lek Amisan amisulpryd.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 61 / 8 / 0
@Mefistofeles1945 Już pisałam dlaczego amisulpryd odpada. ;)

Ogólnie już jestem na 100 kwetiapiny i 200 perazyny. Docelowo ma być większa dawka, na razie zero skutków ubocznych, ale tez nie ma większego działania.
  • 1344 / 269 / 0
A robiłaś ogólne badania jakieś? To nie musi być musk.

Trza poczekać jeszcze. Resperydon odrazu działał?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.

Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.

Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.