Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 698 / 171 / 0
27 listopada 2020hval pisze:
Jak tam zbieranko na Warmińsko-mazurskim, komuś się udało?
Ja tam nie miałem w tym roku czasu by se spojrzeć.
A czy wcześniej udawały Ci się zbiory w tym regionie? Pytam z ciekawości, bo kilka razy się rozglądałem i jak dotąd nie udało mi się znaleźć żadnej miejscówki. Zresztą, wczoraj nad ranem było nawet -5 oC przy gruncie, więc w tym sezonie i tak już chyba po ptokach. Z grzybami leśnymi też było słabo w tym roku.
  • 195 / 35 / 0
Ta, w 2018 roku miałem takie jedno polko blisko(co roku w jesień/wiosne zalewane), 300 sztuk i więcej się nawet dało (jak już początek listopada się zaczynał). 2019 musiałem niestety spędzić parędziesiąt kilometrów od tego pola, szukałem innego, znalazłem "polko 2" jak na razie spoko, było tam 70 sztuk/1h, około 30 października. Ale na "polko 2" w 2020 to nie wiem, co się stało, jakoś tak ich mniej było, ale nie miałem czasu jak sezon rozkwitał(byłem tylko we wrześniu i z początku października i znalazłem tylko 49 sztuk przez łączne 5 godzin). Tak więc, trochę męczarni jest.
  • 1 / / 0
jak miśki kochane po grzybobraniu?
  • 234 / 38 / 0
Moja miejscówka została zaorana trochę czasu minie zanim grzybnia się wytworzy nowa kiedyś jak zbierałem to kilka tyś grzybów w sezonie szło zebrać
  • 3446 / 716 / 9
Koniec sezonu. Zamykam temat.

:grzybki:
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
Zablokowany
Newsy
DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.