Dział poświęcony dyskusji na temat testów służących wykazaniu, że osoba spożywała narkotyki, oraz służących zidentyfikowaniu substancji w materiale.
ODPOWIEDZ
  • 23 / 2 / 0
(Jeśli jestem w złym dziale z góry przepraszam moderację)
Dzień dobry moje ćpuny kochane.
Ciekawi mnie wykrywalność substancji w posiewie kału, w szczególności słynnej amfetaminy. Czy podczas analizy kupy takowa amfa może wyjść? Jestem świadom, że nie ma czegoś takiego jak ogólny test na narkotyki, ale jeśli analizuje się skład chemiczny kału (a zakładam, że to również obk innych procesów się dzieje w czasie posiewu), to czy amfetamina może wyjść? To samo pytanie podczas morfologii krwi?
Zanim mnie zlinczujecie, od razu uprzedzam, wiem, że testy na fetę robi się z włosami, moczem i śliną. Bardziej chodzi mi o przypadkowe wykrycie amfetaminy w trakcie analizy kału.
dziękuje za wyrozumiałość
  • 77 / 7 / 0
Posiew kału to badanie kału, które ma na celu stwierdzenie czy w próbce kału oddanej do analizy znajdują się bakterie lub grzyby, które w prawidłowych warunkach nie powinny bytować w przewodzie pokarmowym.
Analogicznie do morfologii krwi, nikt tam nie wykryje niczego czego nie szuka, a możemy śmiało założyć, że nie szuka metabolitów amfetaminy.
ODPOWIEDZ
Newsy
Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Bochnia. Policja ujęła dilerów narkotyków. W garażach przy KN-2 urządzili „biuro” i magazyn

Małopolscy policjanci zlikwidowali „przedsiębiorstwo” zajmujące się handlem narkotykami. Wynajmowane garaże przy jednej z ulic w Bochni spełniały rolę biura oraz magazynu ze środkami odurzającymi. Zabezpieczono duże ilości środków odurzających oraz zatrzymano 4 osoby.