Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 2990 / 1645 / 35
Petroselinum crispum inaczej pietruszka zwyczajna.
Pietruszka zwyczajna – Apium petroselinum Linné (syn. Petroselínum sativum Hoffman) z rodziny baldaszkowatych (Umbelliferae) zalecana była w leczeniu chorób nerek już przez Lonicerus’a (1564 r.). Dr Czarnowski (1905 r.) następująco opisywał zastosowanie lecznicze pietruszki: „Odwar korzeni samych lub też łącznie z liśćmi pije się od słabości żołądka, wzdęć, cierpień moczowodów, rzeżączki, kamienia pęcherzowego, wodnej puchliny. Na kamienie pęcherzowe można pietruszki używać razem z lukrecją”. Ekstrakt z korzenia pietruszki – Extractum Petroselini ma obecnie spore zastosowanie w produkcji złożonych preparatów moczopędnych, przeciwkamiczych i odkażających drogi moczowe (drażetki, tabletki, kapsułki, krople). Dawniej w lekarskim użyciu były także olejek z owoców pietruszki – Oleum Petroselini oraz woda pietruszkowa – Aqua Petroselini.

Surowcami farmaceutycznymi są: korzeń, liść i owoc pietruszki – Radix, Folium et Fructus Petroselini.

Do składników czynnych pietruszki należą: olejek eteryczny (korzeń 0,5%; owoc do 5%; liść 0,1-0,2%), polisacharydy (korzeń 6%), glikozyd apiina (rozpada się do apiozy, glukozy i apigeniny), luteolina alliloczterometoksybenzen, poliacetyleny (falkarinol, falkarindiol, falkarinonol, falkarinon), kwas petroselinowy, fitosterole. Zielony pęd pietruszki zasobny jest w witaminę C (200 mg/100 g), natomiast owoce w olej tłusty (do 22%). Olejek pietruszkowy bogaty jest w apiol C12H14O4, alfa- i beta-pinen, mirystycynę C11H12O3, beta-felandren i ftalidy. Spośród kumarynowców należy wymienić bergapten, umbeliferon, psoralen, imperatorynę i oksypeucedaninę.

Składniki pietruszki zwiększają przepływ krwi przez nerki, nasilają przesączanie moczu w kłębuszkach nerkowych, rozkurczają mięśnie gładkie układu moczowego i działają antyseptycznie w drogach moczowych. Działają również rozkurczowo na miocyty gładkie przewodu pokarmowego i pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych. Posiadają również właściwości żółciopędne i napotne.

Furanokumaryny zwiększają wrażliwość skóry na promienie UV. Apiol pobudza skurcze macicy, co może wpływać do ilość wydzielanej krwi podczas miesiączki i nasilać dolegliwości bólowe podczas menstruacji. Przetworów w pietruszki nie należy polecać kobietom w ciąży oraz karmiącym. Olejek pietruszkowy przenika do mleka i może wpływać na czynności fizjologiczne oseska. Olejek pietruszkowy zwiększa ukrwienie narządów miednicy małej. Przedawkowanie alkoholowych wyciągów, jak i olejku z pietruszki objawia się podrażnieniem nerek, białkomoczem, halucynacjami, oszołomieniem, zawrotami głowy, pobudzeniem ruchowym, bólem brzucha, nudnościami, uderzeniami gorąca i potami. Jest to spowodowane wpływem mirystycyny i apiolu na układ nerwowy.

Wodne i wodno-alkoholowe wyciągi z korzenia pietruszki działają wybielająco i antyseptycznie na skórę.

Dzisiaj połączyłam hordenine (200mg)z 2g nasion z pietruszki oraz 0.5l energetyka wczesniej 1 saszetke z Rumianku ( slabej jakosci) i co bylo czulam i dalej czuje psychodele, pomijając fakt,ze sama pietruszka jest zdrowa( witaminy , aminokwasy i minerały) to nasion juz w takiej dawce nie spróbuje napewno zmiejsze dawke do 1g lub 0.5g(wzmacniaja siłę działania CBD).
Dodatkowo dodanie nasion z pietruszki (lub wiekszej ilosci natki pietruszki) zmusiło mnie do zmniejszenia ilości mojego miksu.
Czyli porannego uzycia
Chyawanprash z hordenina i hydroksytyrozol oraz po kropli olejku z Rozmarynu i Oregano w oleju spozywczym.
Oraz wieczornego uzycia
Szałwii libańskiej , rumianku, malych ilosci hordeniny. :extasy:
Uwaga! Użytkownik AnnaS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 27 / 4 / 0
Do czego można porównać "psychodele" po pietruszce ?
  • 285 / 26 / 0
Pietruszką można się porobić? :O

mirystycyna to ten sam związek który odpowiada za działanie gałki muszkatołowej? Gdzieś kiedyś wyczytałem że w Rosji trzeba mieć odpowiednie zezwolenia aby móc ją uprawiać właśnie ze względu na mirystycyne.

gałkę próbowałem tylko raz i i nie mam więcej na ten stan ochoty. Mimo tego jestem ciekawy czy pietruszka rzeczywiście może mieć podobne działanie. @AnnaS wcinała nasiona wskazując na hordeninę. Co w końcu jest odpowiedzialne za działanie psychoaktywne?
jestem obłąkany
  • 1759 / 585 / 0
Jak to ma wyglądać tak jak po gałce, to IMO nie warto. A kto porównuje gałkę do mj, ten ma naprawdę specyficzny organizm, i/lub nigdy nie palił dobrej trawy.

Za to inne właściwości, prócz mirystycyny wyglądają ciekawie.
Uwaga! Użytkownik WladyslawWygiello jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 311 / 54 / 0
Do mirystycyny swego czasu przyzwyczaiłem się na tyle, że marihuaną zacząłem pogardzać. Serio. Organizm z czasem inaczej reaguje, uboki są minimalne, można czerpać mnóstwo przyjemności z tego stanu, u mnie silnie euforycznego. Pod tym względem trawa bywa mniej przewidywalna, a codziennie nadużywana staje się zwyczajnie nijaka i nudna, GM na magii nie traci.
Uwaga! Użytkownik syntheticFlesh nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 349 / 103 / 0
Uboki gałki minimalne? Suchość w jamie ustnej, spadki ciśnienia. A hepatotoksyczność?
Moi drodzy hyperrealowicze, proszę o nie składanie mi ofert sprzedaży, ani zakupu leków, ani innych środków, szczególnie tych nielegalnych. Jeżeli macie jakieś pytanie dotyczące leków - piszcie śmiało, w tym mogę pomóc.
  • 311 / 54 / 0
Tak jak pisze, przy dłuższym częstym stosowaniu minimalizują się.

Wątroba żyje i ma się dobrze od lat, mimo wielu różnych ekscesów .
Uwaga! Użytkownik syntheticFlesh nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.

Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn

Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.

Był tak pochłonięty segregacją narkotyków, że nie zauważył policjantów

Stołeczni policjanci zatrzymali dwóch mężczyzn, przy których znaleźli znaczne ilości narkotyków. Były to: heroina, kokaina, mefedron, amfetamina oraz marihuana.