Dostałem wezwanie przez prokurature na przesłuchanie w roli podejrzanego. Na początku 2017 roku złapali moich znajomych za dilerkę. Przez około 2 lata kupowałem u nich na własny użytek trawkę. Dość często to robiłem w tamtym okresie. Na jakiej podstawie jestem teraz podejrzanym sokoro nie sprzedawałem tego? Co mnie może czekać? Czy ktoś mnie wymienił w przesłuchaniach czy wiedzą to z bilingów lub facebooka?
Skoro stawiać będą zarzuty, to mają pewność, że popełniłeś przestępstwo. Mógł ktoś ciebie pomówić, ze to tod Ciebie kupował, a nie że ty od niego kupowałeś. Na wezwaniu musi być podany numer paragrafu z którego będą zarzuty. Napisz jaki to paragraf. Wtedy napiszę, Ci co może ci grozić, bo tak to nie wiem o co będa oskarżać.
PS. Za samo posiadanie tez jest paragraf. Z tym, że jak nie złapani na gorącym uczynku, to ciężko będzie im skazać.
Najważniejsze - załatw adwokata i z nim idz na komendę. Bo sam sobie nie poradzisz i jeszcze ciebie zastraszą i się przyznasz do wszystkiego. Wielu już cwaniaków na komendzie wymiękło, a item się dziwili jakim cudem tak sie dali podejść. Płacić nie musisz od razu. Więc o kasę sie nie martw. Dogadasz się z nim co do zapłaty.
A ze znajomymi to wiesz jak jest :) Dzisiaj ktoś ci sprzeda trawkę, a jutro sprzeda ciebie :)
Ktoś mógł np podać, że kupowałeś od niego większe ilości - co może sugerować zamiar odsprzedaży.
A ktoś mógł ciebie pomówić jako dostawcę, tak jak Dex napisał.
i dzieciakom piszącym "XD" w co drugim zdaniu... :kotz:
Nie idź sam. Na tym na pewno stracisz. Oczywiście też nie przyznawaj się od razu. Na to zawsze jest czas. Możesz odmówić składania zeznań. Powiedzieć, że to pomówienia i kłamstwa.
AHA. ważne. Masz prawo jako podejrzany kłamać ile wlezie. Bo często psy mówią tak: "Mów prawde, bo my i tak wiemy jak było, a jak złapiemy ciebie na kłamstwie to jeszcze do 8 lat dostaniesz za krzywoprzysięstwo"
Zresztą adwokat powie ci wszystko co i jak co mówić.
Nie tylko wyjaśnienia. Zapytają, czy się przyznajesz do winy, czy nie. Zrobią ci zdjęcie, wezmą odciski palców, wymaz dna. (chyba że miałeś to już robione kiedy indziej). W ostateczności mogą zamknąć Ciebie w areszcie... Zależy za co oskarżają.
PS. Jakie miasto?
Napiszesz coś więcej jak wpadli?
Adwokata musisz mieć na pewno. Dowiedz sie jaki paragraf zebys wiedzial jak sie bronic.
i dzieciakom piszącym "XD" w co drugim zdaniu... :kotz:
MaSaLa, w tych okolicach jest już strefa przygraniczna, samo to wpływa na większe kontrole. A jak z miasta do miasta wiedzie jedna ulica, którą w ogóle idzie tam dojechać, to kwestia wpadki przy kontroli zazwyczaj jest kwestią czasu. Na wsiach też wielu ludzi się zna, a dzieciaki bawią się w gangsterów. :)
Wiejscy gangsterzy nie budzą takiego respektu jak miastowi, zgodze się z tym. Do tego szybciej pękają. W takich społecznościach ludzie dużo też o sobie wiedzą. Wpadka była w sumie kwestią czasu.
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa
Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.